Καυτή συζήτηση πάνω στις ηλιακές θύελλες

Από την ιστοσελίδα ABCNews, 26 Νοεμβρίου 2003

Πώς οι μαγνητικές δομές όπως αυτή που εμφανίζεται να προεξέχει από τον ήλιο,  έχουν επιπτώσεις στη Γη;

Ο μηχανισμός που βρίσκεται πίσω από τις ηλιακές καταιγίδες, οι οποίες πρέπει να χτυπήσουν τη Γη πάλι σε μερικές ημέρες, και μια πιθανή σύνδεση με τη μαγνητική αντιστροφή του ήλιου, συζητείται ζεστά αυτές τις μέρες λαμβάνοντας υπόψη και μια νέα έρευνα.

Ο Nat Gopalswamy από το Διαστημικό Κέντρο Πτήσεων Goddard της NASA και η ομάδα του δημοσίευσε την αμφισβητούμενη έρευνα στο περιοδικό Letters of the Astrophysical Journal.

Η έρευνα του αφορούσε τη συχνότητα των εκτινάξεων στεμματικού υλικού(CME), τις ξαφνικές εκρήξεις υλικού από τον ήλιο, που μπορεί να αναστατώσει τα δίκτυα ηλεκτρισμού και τους δορυφόρους. Η Αμερικανική ομάδα είπε ότι αυτά τα CME αφορούσαν την αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου του ήλιου.

"Ο ήλιος είναι όπως ένα φίδι που ρίχνει το δέρμα του," εξήγησε ο Gopalswamy. "Σε αυτήν την περίπτωση, είναι ένα μαγνητικό δέρμα. Η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα με βίαιη συμπεριφορά. Περισσότερες από χίλιες εκτινάξεις στεμματικού υλικού (CME), που η κάθε μία μεταφέρει δισεκατομμύρια τόνων αερίου από τις πολικές περιοχές, απαιτούνται για να ξεκαθαρίσει το παλαιό μαγνητικό πεδίο. Και τότε γίνεται η αντιστροφή του.

Αλλά όμως μερικοί Αυστραλοί επιστήμονες δεν συμφωνούν με την άποψη του. Η Hilary Cane, για παράδειγμα, από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας είπε πώς ο ήλιος ρίχνει το μαγνητικό πεδίο του με άλλους τρόπους, που δεν συμπεριλαμβάνουν τις CME.

"Ξέρουμε ότι οι CME είναι σημαντικές αλλά δεν ξέρουμε πως ταιριάζουν με αυτές τις αλλαγές", αναφέρει. "Λένε ότι είναι πολύ σημαντικές οι εκτινάξεις και ίσως είναι, μόνο που τα στοιχεία που δείχνουν δεν είναι νέα".

Η Αμερικανική ομάδα παρατήρησε στα, βασισμένα στο WEB, στοιχεία από το Ηλιακό και Ηλιοσφαιρικό Παρατηρητήριο (SOHO) κατά τη διάρκεια των χρόνων της μέγιστης δραστηριότητας των CME από το 1996 ως το 2002. Οι ερευνητές σύγκριναν έπειτα τις πληροφορίες αυτές με τον 11-ετή κύκλο κατά τη διάρκεια του οποίου το μαγνητικό πεδίο του ήλιου αντιστρέφει την πολικότητα του.

Το Διαστημικό Κέντρο Πτήσεων Goddard περιέγραψε την επίδραση των CME ως σκούπα που διώχνει μακριά το παλαιό μαγνητικό πεδίο του ήλιου, και είπε ότι η σύνδεση της μαγνητικής αντιστροφής και των γεγονότων CME θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να προβλέψουν καλύτερα το διαστημικό καιρό που μπορεί να έχει επιπτώσεις στη Γη.

Αλλά η Cane είπε ότι αν και τα αποτελέσματα του Gopalswamy ήταν ενδιαφέροντα, λογάριασαν μόνο ένα τμήμα της ιστορίας. Η Cane είπε ότι ένα μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιεί τις παρατηρήσεις των ηλιακών μαγνητικών πεδίων εξήγησε την αντιστροφή της μαγνητικής ηλιακής πολικότητας χωρίς να λάβει υπόψη του τις CME.

"Φανταστείτε το μαγνητικό πεδίο του ήλιου σαν έναν ραβδόμορφο μαγνήτη. Αλλά ο ήλιος περιστρέφεται διαφορετικά στον ισημερινό από όσο στους πόλους. Το πεδίο γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκο και σε ακατάστατη κατάσταση. Κάπως πρέπει, λοιπόν, να ξεφορτωθεί όλες αυτές τις φυσαλίδες της μαγνητικής ροής", εξηγεί η Cane.

sun animationsΜια εκτίναξη στεμματικού υλικού (CME)

"Είναι φυσικό ότι οι άνθρωποι σκέφτονται ότι οι CME κάνουν αυτή την αλλαγή. Αυτές οι εκτινάξεις του υλικού παίρνουν μαζί τους το υπερβολικά, μπερδεμένο μαγνητικό πεδίο. Αλλά δεν υπάρχει κανένα μοντέλο για αυτή τη θεωρία, ενώ υπάρχει ένα πολύ καλό μοντέλο που δεν λαμβάνει υπόψη αυτές τις CME, αλλά συμφωνεί με τη μαγνητική ροή όπως παρατηρείται."

Η Cane αναφέρει ότι αυτό το μοντέλο έλαβε υπ' όψιν του την πολικότητα που αντιστράφηκε εν μέρει, εξετάζοντας τη ροή της μαγνητικής ροής από τον ισημερινό στους πόλους.

"Η αντιστροφή του πεδίου δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα σε μια στιγμή," λέει η Cane. "Δεν αλλάζει σε μια μέρα. Κρατάει δύο χρόνια, και μερικές φορές τρία ή τέσσερα."

"Δεν ξέρουμε στην πραγματικότητα πώς οι CME ταιριάζουν με το συνολικό μαγνητικό πεδίο του ήλιου."

Ο Phil Wilkinson από τη IPS Ραδιο και Διαστημική Υπηρεσία της Αυστραλίας συμφώνησε με ττην Cane ότι ο ρόλος των CME στη μαγνητική αντιστροφή είναι ανοικτός για δημόσιο διάλογο.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Βρέθηκε γιατί οι μαγνητικοί πόλοι του ήλιου αναστρέφονται
Ο πιο ενεργός ήλιος της χιλιετίας
Το μαγνητικό πεδίο του ήλιου
Τι είναι οι ηλιακές εκλάμψεις;
Home