Αποθήκευση δεδομένων σε πλαστικό

 Από την ιστοσελίδα PhysicsWeb, Νοέμβριος 2003

Αμερικανοί ερευνητές έχουν ανέπτυξαν ένα νέο τύπο ηλεκτρονικής μνήμης. Η καινοτομία θα οδηγήσει σε ένα πολύ φτηνό τρόπο αποθήκευσης δεδομένων ο οποίος είναι ταχύτερος και απλούστερος από το συμβατικό τρόπο της εγγραφής σε CD.  

Ο Stephen Forrest και οι συνεργάτες του από το πανεπιστήμιο Princeton συνδύασαν ένα κοινό πλαστικό με πυρίτιο. Μέχρι τώρα χρησιμοποιούμε πολυμερή υλικά για να κατασκευάσουμε ηλεκτρονικά εξαρτήματα όπως οι δίοδοι και τα τρανζίστορς, αλλά δεν εκμεταλλευόμαστε τα πολυμερή ως μνήμες αποθήκευσης. Τώρα ο Forrest και οι συνεργάτες του κατασκεύασαν μια συσκευή μιας μόνο εγγραφής αλλά πολλών αναγνώσεων (WORM), με επίστρωση ενός αγώγιμου πλαστικού που λέγεται PEDOT επάνω στην επιφάνεια μιας διόδου από λεπτό φιλμ πυριτίου η οποία με τη σειρά της έχει αποτεθεί πάνω στην επιφάνεια ενός εύκαμπτου μεταλλικού φύλου. Τα δεδομένα μπορούν να γραφτούν μόνο μια φορά διότι η διαδικασία εγγραφής προκαλεί μόνιμες φυσικές μεταβολές στο υλικό. Τα δεδομένα όμως μπορούν να ξαναδιαβαστούν απεριόριστες φορές. 

Οι ερευνητές του Princeton ανακάλυψαν ότι το PEDOT που χρησιμοποιείται ως επικάλυψη φωτογραφικών φιλμ και βίντεο, έχει ηλεκτρική αγωγιμότητα σε χαμηλές τάσεις αλλά γίνεται μη αγώγιμο σε υψηλότερες τάσεις (γύρω στα 10 Volt). Δρα λοιπόν ως ασφάλεια ή διακόπτης ρεύματος. 

Σε μια διάταξη μνήμης, τα δεδομένα εγγράφονται ως μια σειρά από "0" και "1". Η νέα αυτή μνήμη αποτελείται από ένα πλέγμα κυκλωμάτων στα οποία όλες οι συνδέσεις περιέχουν μια ασφάλεια από PEDOT. Μια μεγάλη εφαρμοζόμενη τάση θα έχει ως αποτέλεσμα το "πέσιμο" και το κλείσιμο του κυκλώματος. Αυτό θα εγγραφεί ως "0". Σε χαμηλότερες τάσεις, η ασφάλεια θα μείνει άθικτη, αφήνοντας το κύκλωμα ανοικτό και αυτό θα καταγραφεί ως "1".  


Η Αρχιτεκτονική της συσκευής WORM

Οι ερευνητές λένε ότι με την τεχνική αυτή θα κατασκευάζονται μονάδες μνήμης μεγέθους 1mmπου θα χωράνε 1 megabit πληροφορίας. Αν και τα μεγέθη αυτά είναι προς το παρόν 100 φορές μικρότερα από τις καλύτερες μαγνητικές μνήμες που διαθέτουμε, η συσκευή θα βρει εφαρμογή σε αρχειοθέτηση με πάρα πολύ μικρό κόστος. Επιπλέον, η μνήμη αυτή δεν θα περιέχει κινούμενα μέρη, όπως είναι οι οδηγοί με λέιζερ ή κινητήρα που συναντάμε στα συμβατικά οπτικά και μαγνητικά μέσα εγγραφής. 

Η ομάδα ελπίζει τώρα να μετατρέψει την εφεύρεσή της σε εμπορικό προϊόν. Ίσως χρειαστούν 5 χρόνια γι αυτό λέει ο Forrest.

Αναφορά:  (S Moller et al. 2003 Nature 426 166) 

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ώθηση από τις νανοσυσκευές στην αποθήκευση στοιχείων
Spintronics
Πλαστικά τσιπ: Νέα υλικά προωθούν τα ηλεκτρονικά με οργανικά υλικά
Οι πρωτεΐνες παράγουν νανο-μαγνητική μνήμη υπολογιστών
Μνήμες υπολογιστών από πρωτεΐνες
Home