Γιγαντιαίες φυσαλίδες μεθανίου θα μπορούσαν να βυθίζουν τα σκάφη στο τρίγωνο των Βερμούδων

Από σελίδα του ABC News, 24 Οκτωβρίου 2003

Ένα πείραμα που παρουσιάζει φυσαλίδα αύξησης για να 
βυθίσει περίπου ένα σκάφοςΈνα πείραμα που παρουσιάζει μια φυσαλίδα που ανυψώνεται για να βυθιστεί ένα σκάφος.

Οι φυσαλίδες μεθανίου από τον πυθμένα της θάλασσας θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνες για το μυστηριώδες βύθισμα αρκετών σκαφών σε περιοχές,  όπως το τρίγωνο των Βερμούδων και τη Βόρεια Θάλασσα,  επιβεβαιώνει νέα αυστραλιανή έρευνα.

Την έρευνα αυτή την έκανε ο σπουδαστής των Μαθηματικών, με ειδικότητα τους υπολογιστές, David May και ο επιβλέποντας καθηγητής του Joseph Monaghan του πανεπιστημίου Monash στην Μελβούρνη και δημοσιεύτηκε στο American Journal of Physics.

Το μοντέλο τους στον υπολογιστή υποδεικνύει ότι οι γιγαντιαίες φυσαλίδες είναι περισσότερο πιθανό να βυθίζουν τα σκάφη, από όσο θεωρούσαμε προηγουμένως, δίνοντας νέο βάρος στις προειδοποιήσεις για τα σκάφη που ταξιδεύουν στις περιοχές, όπου είναι πολύ πιθανό  να υπάρχουν φυσαλίδες.

Οι τεράστιες φυσαλίδες μπορούν να εκραγούν από τις υποθαλάσσιες αποθέσεις του στερεού μεθανίου, γνωστές ως ένυδρο αέριο. Το μεθάνιο - που βρίσκεται ως αέριο στα έλη και τα ορυχεία - γίνεται στερεό κάτω από τεράστιες πιέσεις που υπάρχουν στους βαθείς πυθμένες των μεγάλων θαλασσών. Κάτω από τη θάλασσα, εντούτοις, οι αποθέσεις του μεθανίου - που είναι σαν πάγος - μπορούν να σπάσουν και να γίνουν αεριώδεις καθώς αυξάνονται, δημιουργώντας έτσι φυσαλίδες στην επιφάνεια.

Οι έρευνες με τη βοήθεια υπερήχων, στον ωκεάνιο πυθμένα της Βόρειας Θάλασσας (μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της ηπειρωτικής Ευρώπης) έχουν αποκαλύψει μεγάλες ποσότητες ένυδρου μεθανίου και περιοχές έκρηξης," λένε οι May και Monaghan.

Αυτές οι φυσαλίδες δεν είναι σαν μια οποιαδήποτε στρογγυλή σφαίρα, σύμφωνα με το May. Στην πραγματικότητα, είναι σχήματος φακού, με μια επίπεδη επιφάνεια στο κάτω μέρος και μια επιφάνεια σαν θόλος στο πάνω μέρος.

Ενώ η προηγούμενη πειραματική έρευνα, που τις ήθελε φυσαλίδες σαν μεγάλες γυάλινες κούπες γεμάτες με νερό, έχει υποστηρίξει τη θεωρία ότι οι φυσαλίδες μπορούν να βυθίσουν τα σκάφη, οι May και Monaghan πήραν αυτές τις ιδέες κάνοντας προσομοιώσεις αυτών των γεγονότων στους υπολογιστές.

Αλλά μετά έκαναν και πειράματα σε μια πραγματική δεξαμενή, όπου ένα μικρό παιδικό σκάφος -παιχνίδι- επιπλέει στην επιφάνεια του νερού, ενώ άφηναν φυσαλίδες αερίου να βγαίνουν από κάτω σημείο για να δουν τι θα του συνέβαινε. Διαπίστωσαν ότι μόνο μια γιγαντιαία φυσαλίδα, του ίδιου πλάτους με το μήκος του σκάφους, θα μπορούσε να γεμίσει νερά το σκάφος υπό ορισμένες συνθήκες.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν επίσης ένα μοντέλο στους υπολογιστές που ήταν σε θέση να προβλέψει εάν το παιδικό σκάφος θα βυθιζόταν υπό διαφορετικές συνθήκες. Το μοντέλο τους, βασισμένο στις αρχές της δυναμικής των ρευστών, σχετιζόταν με την ταχύτητα, την πίεση, και τις μετρήσεις της πυκνότητας και του ύδατος και του αερίου, σε δύο διαστάσεις. Όταν έτρεξαν το πρόγραμμα παρουσιάστηκε μια μετακίνηση του νερού ως αποτέλεσμα μιας γιγαντιαίας φυσαλίδας και της επίδρασης της σε ένα σκάφος στην οθόνη.

Οι May και Monaghan έλεγξαν την ακρίβεια του μοντέλου των υπολογιστών βάζοντας διάφορα μεγέθη φυσαλίδων στη δεξαμενή του γυαλιού και έβλεπαν εάν το σκάφος βυθιζόταν καθώς αυτό έμπαινε σε διαφορετικές θέσεις σε σχέση με τη φυσαλίδα.

computer modelΗ προσομοίωση στους υπολογιστές έδωσε μια ορατή πρόβλεψη για το αν το πλοίο θα βυθιστεί.

Εάν το σκάφος θα βυθιστεί ή όχι εξαρτάται από τη θέση του σχετικά με τη φυσαλίδα. Εάν είναι αρκετά μακριά από τη φυσαλίδα, είναι ασφαλές, λένε οι επιστήμονες. Εάν είναι ακριβώς επάνω από τη φυσαλίδα, είναι επίσης ασφαλές - η θέση στην οποία κινδυνεύει είναι μεταξύ του μέσου σημείου της φυσαλίδας και της άκρης της, εκεί όπου σχηματίζεται το κατώτερο σημείο.

"Σκεφτήκαμε ότι όταν η φυσαλίδα θα ανυψωνόταν, θα εκρηγνυόταν και θα δημιουργούσε μια κοιλότητα όπου το σκάφος θα έπεφτε μέσα και δεν θα βυθιζόταν. Αλλά αντί αυτού, είδαμε στον υπολογιστή μια ανύψωση του νερού - μια υδάτινη σφαίρα που η βάρκα θα ξεγλιστρούσε. Αλλά όταν έγινε η έκρηξη της φυσαλίδας, πήραμε ένα πίδακα ρευστού με υψηλή ταχύτητα που έπεφτε κάτω προς το νερό, σπρώχνοντας έτσι τη βάρκα προς το βυθό."

Οι ερευνητές λένε ότι μια πρόσφατη έρευνα έχει αποκαλύψει την παρουσία ενός βυθισμένου σκάφους μέσα στο κέντρο μιας ιδιαίτερα μεγάλης περιοχής έκρηξης, που είναι γνωστή ως Τρύπα Μαγισσών, και υποψιάζονται ότι είναι το θύμα μιας φυσαλίδας.

Κανένας όμως δεν έχει δει μια τέτοια έκρηξη στην πραγματικότητα, και κανένας δεν ξέρει πόσο μεγάλες είναι οι φυσαλίδες που έρχονται από μια απόθεση στερεού μεθανίου ή ποιο σχήμα θα έχουν. Εντούτοις μόλις οι βρεθούν οι φυσαλίδες μπορούν να γίνουν μετρήσεις και σε συνδυασμό με το υπολογιστικό μοντέλο  θα αξιολογηθεί ο πιθανός κίνδυνος για τα σκάφη που περνούν από εκεί, εξηγεί ο May.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Το Τρίγωνο των Βερμούδων
Home