Γράφτηκε με νέα μορφή ο Περιοδικός Πίνακας των στοιχείων

Από σελίδα του BBC, 23 Οκτωβρίου 2003

Η Katharina Lodders, του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον επινόησε ένα νέο σύστημα που παρουσιάζει τις ποσότητες των στοιχείων, που βρίσκονται μέσα στο ηλιακό μας σύστημα.

Λέει ότι οι επιστήμονες που μελετούν τη γέννηση του ήλιου και των πλανητών βρίσκουν το νέο πίνακα πιο χρήσιμο από τον παλαιό.

Υποχρεώνει έτσι σε μια αναθεώρηση του ποσού και του ρόλου του πάγου στο σχηματισμό των βραχωδών και παγωμένων φεγγαριών, στα όρια του εξωτερικού μέρους του πλανητικού συστήματος μας.

Γρήγορη αναφορά

Το 1869, ο ρώσος χημικός Dimitry Ivanovich Mendeleyev έφτιαξε τον περιοδικό πίνακα των στοιχείων - ένα διάγραμμα που αντανακλούσε τις ιδιότητές τους.

Από τότε έγινε μια λύδια λίθος για πολλές γενιές χημικών και βοήθησε τους επιστήμονες να βρουν τους λόγους για τις περίεργες κανονικότητες που φαίνονταν στις ιδιότητες των στοιχείων. Άνοιξε έτσι την πόρτα για έναν νέο τρόπο για τη μελέτη της ατομικής δομής.

Τώρα, η Katharina Lodders του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον έχει φτιάξει έναν νέο περιοδικό πίνακα που είναι χρήσιμος στους αστρονόμους.

Το νέο σύστημα, που το ονομάζει Κοσμοχημικό Περιοδικό Πίνακα των στοιχείων στο ηλιακό μας σύστημα, αντανακλά την εργασία πολλών αστρονόμων από τη δεκαετία του '60 και τη δεκαετία του '70, όπως εξηγεί η ίδια.

Αντί της χρησιμοποίησης των συνηθισμένων τρόπων για να ταξινομήσει τα άτομα, όπως το βάρος και τα σημεία τήξης και ζέσεως, η Δρ Lodders έχει στραφεί στις ποσότητες των ατόμων που υπάρχουν στο διάστημα και στις θερμοκρασίες στις οποίες στερεοποιούνται τα στοιχεία.

Ο Περιοδικός Πίνακάς της είναι επίσης κωδικοποιημένος με χρώμα για να δείξει τη συνηθισμένη κατάσταση των στοιχείων.

"Η ιδέα ήταν να συνδυαστούν όλα για μια εύκολη σύγκριση και γρήγορη αναφορά," λέει.

Ο νέος πίνακας πρέπει να αποδειχθεί πολύτιμος για τους ερευνητές που μελετούν τους πλανήτες και τα φεγγάρια τους, καθώς επίσης και τους μετεωρίτες και αστεροειδείς.

Παγωμένα φεγγάρια

Στο παρελθόν, οι αστρονόμοι υπέθεσαν ότι τα στοιχεία στην επιφάνεια του ήλιου αντιπροσώπευσαν ένα μέσο όρο της σύνθεσης των πλανητών, αλλά τώρα ξέρουν ότι αυτό δεν είναι σωστό.

Ο πίνακας της Lodders κάνει αυτόν ακριβώς τον απολογισμό. "Βγάζει ότι αυτές οι ποσότητες που θεωρούσαμε ότι υπάρχουν είναι μόνο, κατά προσέγγιση, οι μισές από αυτές που νομίζαμε προηγουμένως," εξηγεί.

Αυτό είναι σημαντικό επειδή εάν το ποσό του άνθρακα και του οξυγόνου στον ήλιο και το ηλιακό σύστημα αναθεωρεί προς τα κάτω, τότε  θα πρέπει να επαναξιολογηθεί ότι γνωρίζουμε για τον σχηματισμό των πλανητών και των φεγγαριών.

Και πρόσθεσε: "Αυτό σημαίνει ότι είναι διαθέσιμο λιγότερο οξυγόνο για να σχηματίσει πάγους, που είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην κατανόηση της χημείας του εξωτερικού ηλιακού συστήματος, τους αέριους γίγαντες πλανήτες, τους δορυφόρους τους και άλλα παγωμένα σώματα όπως οι κομήτες."

Η εργασία της πρόκειται να δημοσιευθεί σε ένα προσεχές τεύχος του Astrophysical Journal. 

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Katharina Lodders
WebElements: The Periodic Table
Home