Η Κίνα ετοιμάζει διαστημικά ταξίδια στο φεγγάρι

Από την ιστοσελίδα της Guardian, 6 Οκτωβρίου 2003

Η Κίνα παρουσίασε φιλόδοξα σχέδια για ταξίδι στη Σελήνη, λίγες μόλις ημέρες πριν γίνει η τρίτη χώρα που θα στείλει αστροναύτη στο διάστημα. Έτσι ο υποδιευθυντής της Κινεζικής Υπηρεσίας Διαστήματος Wang Shuquan δήλωσε ότι: Η Κίνα θα συνεχίσει να προωθεί τα σχέδιά της για διαστημική εξερεύνηση. Η χώρα μας θα πραγματοποιήσει προσελήνωση στο μέλλον.

Η κινεζική αποστολή στη Σελήνη αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2010, ενώ η επιτυχία της απαιτεί ακόμη σημαντικές τεχνολογικές προόδους από το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα.

Η Κίνα εκτόξευσε με επιτυχία τον πρώτο της δορυφόρο στο Διάστημα, με το πολιτικά φορτισμένο όνομα Mao-1, πριν από 30 χρόνια.

Ο δορυφόρος τότε είχε ως αποστολή την προπαγανδιστική εκπομπή του κομμουνιστικού ύμνου "Η Ανατολή είναι Κόκκινη", στο διάστημα.

Τώρα η κινεζική επιστημονική κοινότητα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει το σημαντικότερο βήμα της, ενώ για μία ακόμη φορά η αποστολή έχει βαρύ πολιτικό φορτίο.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας, ο πρώτος ταξιδιώτης του Διαστήματος θα μεταβεί στο Διάστημα γύρω στις 15 Οκτωβρίου 2003 αν όλα πάνε καλά.

Το διαστημόπλοιο σύμφωνα με πληροφορίες θα πετάξει για 21 hours, ή 90 λεπτά ανά περιστροφή, πριν επιστρέψει πάλι πίσω στη Γη το επόμενο πρωινό.

Τέσσερα μη επανδρωμένα διαστημικά οχήματα βρίσκονται ήδη σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, έτοιμα να καταγράψουν με ακρίβεια κάθε βήμα της κινεζικής επανδρωμένης αποστολής. Νέο υπερσύγχρονο κέντρο ελέγχου κατασκευάσθηκε στα περίχωρα του Πεκίνου, ενώ το διαστημόπλοιο έχει μεταφερθεί στο σημείο εκτόξευσής του στην έρημο Γκόμπι. Οι λεπτομέρειες της κινεζικής αποστολής καλύπτονται, όμως, από πυκνό πέπλο μυστηρίου.

Εάν η επανδρωμένη αποστολή στεφθεί με επιτυχία, τότε το Κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας θα μπορέσει να διακηρύξει ότι η χώρα εισήλθε σε νέο στάδιο ταχείας οικονομικής ανάπτυξης και να προβεί σε διόλου κολακευτικές για τις HΠA συγκρίσεις, βασισμένες στη συντριβή του διαστημικού λεωφορείου Columbia.

 Η Κίνα έχει δαπανήσει 1.5 δισ. στερλίνες από το 1992 για το πρόγραμμα προσελήνωσης και επανδρωμένων διαστημικών αποστολών, που ονομάζεται Project 921. Αν και το ποσόν αυτό δεν αποτελεί παρά κλάσμα των αμερικανικών δαπανών για το διάστημα, η εύθραυστη κατάσταση της κινεζικής οικονομίας δεν επιτρέπει σπατάλες. Μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, 1.2 δισεκατομμύρια, ζει με λιγότερο από 1 δολάριο τη μέρα.

Η Κινεζική Διαστημική Υπηρεσία έχει εκπαιδεύσει 12 αστροναύτες -μέσου βάρους 64kg και μέσου ύψους 170cm - εκ των οποίων οι τρεις θα επιλεγούν για την πρώτη αποστολή.

Οι τρεις Κινέζοι αστροναύτες θα εγκαταλείψουν τη Γη με τον πύραυλο Shenzhou (Θεϊκό Σκάφος) και θα πραγματοποιήσουν δέκα τέσσερις περιστροφές γύρω από τον πλανήτη μας, δίνοντας τη δυνατότητα στο πλήρωμα και για σύντομο διαστημικό περίπατο, ενώ οι αστροναύτες δεν θα νιώθουν ότι κουβαλούν την περίπου 10 kg διαστημική φορεσιά τους.

Το διαστημόπλοιο θα διαιρεθεί αμέσως μετά, αφήνοντας τμήμα του σε τροχιά, ενώ η κάψουλα επανεισόδου στην ατμόσφαιρα θα μεταφέρει το πλήρωμα μέχρι την έρημο της εσωτερικής Μογγολίας, όπου αναμένεται να γίνει η προσγείωση. Η θερμοκρασία τότε θα είναι πολύ χαμηλή, περίπου -20 C.

Ειδικοί του Διαστήματος θεωρούν ότι οι Κινέζοι είναι υπερβολικά ριψοκίνδυνοι καθώς η διαστημική υπηρεσία της χώρας τους προέβη μόλις σε τέσσερις δοκιμαστικές μη επανδρωμένες πτήσεις, πριν από την πραγματοποίηση της επανδρωμένης αποστολής, βάζοντας "κούκλες" αντί για αστροναύτες.

Αμερικανοί και Ρώσοι είχαν πραγματοποιήσει δεκάδες δοκιμαστικές πτήσεις πριν από την εκτόξευση των πρώτων τους επανδρωμένων αποστολών, τη δεκαετία του 1950

Οι ΗΠΑ, πάντως, φοβούνται ότι θα μπορούσε αυτό να σημάνει την έναρξη της στρατιωτικής χρήσης του διαστήματος.

Home