Τεράστια υπολογιστική ισχύς σε δίκτυο από το CERN

Από την ιστοσελίδα του BBC, 30 Σεπτεμβρίου 2003

Computer-generated image of the LHC tunnelΟ νέος επιταχυντής LHC θα εξετάσει τη θεωρία του Big Bang, που μάλλον θα ξεκινήσει να τρέχει το 2007.

Η πρώτη φάση ενός φιλόδοξου δικτύου υπολογιστών με σκοπό να διαχειριστούν τεράστια ποσά δεδομένων έχει αρχίσει να προωθείται με πρωτοβουλία του CERN.

Το δίκτυο των υπολογιστών, που ονομάστηκε Πλέγμα (GRID), έχει ιδρυθεί από τα εργαστήρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών -- CERN -- στη Γενεύη για να αντλήσει επεξεργαστική ισχύ από υπολογιστές σε 12 χώρες δημιουργώντας έτσι ένα ιδεατό δίκτυο υπερυπολογιστών.

Ο στόχος του προγράμματος είναι να αντιμετωπιστούν δεδομένα από ένα πείραμα που θα γίνει στο νέο επιταχυντή για τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε το Σύμπαν.

Το CERN θεωρεί ότι το Πλέγμα θα μπορούσε τελικά να δώσει τεράστια υπολογιστική ισχύ με την ένωση πολύ μεγάλου αριθμού υπολογιστών γραφείου.

Το δίκτυο της επόμενης γενιάς

Η ιδέα πίσω από την τεχνολογία του Πλέγματος είναι να συνδεθούν υπολογιστές από όλο τον κόσμο μέσω του Διαδικτύου για να δημιουργήσει μια νέα γενεά πάρα πολύ ισχυρών μηχανών.

Τα δίκτυα χρειάζονται επειδή μερικά προβλήματα στην επιστήμη είναι πάρα πολύ μεγάλα για να αντιμετωπιστούν από οποιοδήποτε μεγάλο μεμονωμένο υπολογιστή.

Το πλέγμα του CERN θα χρησιμοποιηθεί αρχικά για να διαχειριστεί δεδομένα μεγέθους Terabyte, τα οποία θα παράγονται από έναν νέο επιταχυντή σωματιδίων, το Μεγάλο Συγκρουστή Αδρονίων (LHC). Ο LHC πρόκειται να εξετάσει τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης συνθλίβοντας πρωτόνια μαζί σε υψηλές ενέργειες.

Τα δεδομένα που παράγονται από το πείραμα αναμένονται να γεμίζουν περισσότερα από 20 εκατομμύριο CD ετησίως, ενώ  θα απαιτούνται περίπου 70.000 υπολογιστές για να αναλύσουν τα στοιχεία.

Με το πρόγραμμα του Πλέγματος για τα πειράματα στον LHC, οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε απίστευτους πόρους υπολογιστικής ισχύος από όλο τον κόσμο σαν να ήταν ένα μηχάνημα.

Βαθιά επίδραση

Η πρώτη φάση καλύπτει τους πόρους από κομπιούτερ σε ερευνητικά ιδρύματα από 12 χώρες - τη Βρεατανία, τις ΗΠΑ, την Ελβετία, τη Τσεχία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, την Ισπανία, και τη Ταϊβάν.

Αργότερα θα προστεθούν επιστημονικά κέντρα από όλο τον κόσμο.

Η τεχνολογία που επεκτείνεται τώρα για τη σωματιδιακή φυσική θα αλλάξει τελικά τον τρόπο που η επιστήμη θα εργάζεται τα επόμενα χρόνια ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Αυτό φυσικά θα έχει μια βαθιά επίδραση στον τρόπο που η κοινωνία θα χειρίζεται την πληροφορία, κάτι που ταιριάζει με τη φιλοσοφία του World Wide Web. Γιατί όπως συνέβη και με το Internet, η τεχνολογία καταμερισμού της επεξεργασίας δεδομένων του CERN ίσως διαδοθεί στο μέλλον, έτσι ώστε οποιοσδήποτε χρήστης να έχει άμεση πρόσβαση στον ταχύτερο υπερυπολογιστή του κόσμου.

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Cern
Particle Physics and Astronomy Research Council
Grid helps science go sky-high
Computing power on tap
Home