Ο φυσικός σπόγγος είναι καλύτερος από τις οπτικές ίνες

Από το USA TO DAY, 20 Αυγούστου 2003 

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα εξωτικό σφουγγάρι, που αναπτύσσεται σε μεγάλο βάθος, και έχει καλύτερες ιδιότητες από τις οπτικές ίνες. Η φυσικός Ιωάννα Aizenberg των εργαστηρίων Bell στο Murray Hill ήταν επικεφαλής της ομάδας που η εργασία της δημοσιεύτηκε στο Nature.

Αριστερά: Οι ίνες στη βάση αυτού του σπόγγου, που λέγεται Άνθος της Αφροδίτης, είναι όμοιες με αυτές που κατασκευάζει ο άνθρωπος.

Οι ερευνητές ελπίζουν να ενσωματώσουν την ισχύ της ίνας των φυσικών σπόγγων στις οπτικές ίνες που κατασκευάζονται από τους ανθρώπους.

Οι σπόγγοι αυτοί βρέθηκαν σε βάθος 650 ποδιών κι έχουν ίνες που μεταφέρνουν το φως μέσω ενός κεντρικού υάλινου καναλιού το οποίο περιβάλλεται από ένα παχύ στρώμα ανακλαστικού υλικού. Το σφουγγάρι έχει ένα πρόσθετο στρώμα σκληρού και εύκαμπτου οργανικού υλικού πάνω στις υάλινες ίνες του. Το στρώμα αυτό περιορίζει τις ρωγμές στις ίνες, μια αδυναμία που έχουν οι ίνες που κατασκευάζονται από τον άνθρωπο.

Το σφουγγάρι είναι σε θέση επίσης να προσθέσει ίχνη νατρίου στις ίνες που αυξάνουν έτσι την ικανότητά τους να διευθύνουν το φως, κάτι που μπορεί να γίνει στις ίνες του γυαλιού στις υψηλές θερμοκρασίες που απαιτούνται για την εμπορική τους κατασκευή, λέει η Aizenberg.

"Μια από τις προκλήσεις της τεχνολογίας είναι να κάνεις προσμίξεις στη δομή του γυαλιού που βελτιώνουν τις οπτικές ιδιότητες", εξηγεί. "Εάν καταλαβαίναμε ακριβώς πώς μπορούμε να προσθέσουμε το νάτριο στις ίνες του γυαλιού στις χαμηλές θερμοκρασίες όπως κάνει η Φύση, θα μπορούσαμε να ελέγξουμε όλες τις ιδιότητες."

Ο σπόγγος μεγαλώνει στα βαθιά νερά στους τροπικούς κύκλους. Έχει ύψος περίπου ενάμισι πόδι με έναν περίπλοκο πυριτικό σκελετό. Οι ίνες του γυαλιού σχηματίζουν μια κορώνα στην βάση του σπόγγου που εμφανίζονται έτσι να βοηθούν για να δεθεί το σφουγγάρι στο βυθό του ωκεανού.

Τα σφουγγάρια έχουν εξελίξει διάφορα γνωρίσματα κατά τη διάρκεια πάνω από 400 εκατομμύρια χρόνια και οι φαρμακευτικοί ερευνητές έχουν εστιάσει την προσοχή τους σε αυτά λόγω των αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων τους.

Home