22η Ιουλίου 2003, Διεθνής Ημέρα Δράσης και έναρξης μποϋκοτάζ της COCA COLA

Αναδημοσιευμένο από την περιβαλλοντική ιστοσελίδα www.esocrete.gr, Ιούλιος 2003

Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ έχει κηρύξει την 22η Ιουλίου ως Διεθνή Ημέρα Δράσης ενάντια στην Coca Cola καθώς και έναρξης ενός μποϋκοτάζ όλων των προϊόντων της. Αυτές οι ενέργειες είναι έκφραση αλληλεγγύης στην SINALTRAINAL, το συνδικάτο εργαζομένων στα τρόφιμα και τα ποτά της Κολομβίας.

Έχουν γίνει 8 δολοφονίες ηγετών της SINALTRAINAL από παραστρατιωτικούς που χρηματοδοτούνται από την Coca Cola καθώς επίσης και εξαφανίσεις, αυθαίρετες κρατήσεις, βασανιστήρια, απαγωγές και απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων στις εγκαταστάσεις εμφιάλωσης Coca Cola σε όλη την Κολομβία.

Σε μια δικαστική αγωγή στις ΗΠΑ, που έκανε το Ενωμένο Συνδικάτο Εργαζομένων στο ατσάλι, σε αλληλεγγύη με την SINALTRAINAL, ένας δικαστής απεφάνθη ότι οι εμφιαλωτές της Coca Cola πρέπει να απαντήσουν στις κατηγορίες αλλά η πολυεθνική αρνείται να συνεργαστεί με το συνδικάτο και συνεχίζει την πολιτική καταστολής.

Σε παρόμοια περίπτωση στη Γουατεμάλα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80, η Coca Cola παρέμεινε αδρανής παρατηρώντας μέλη του συνδικάτου στις εγκαταστάσεις εμφιάλωσης ενώ δολοφονούνταν από "αποσπάσματα θανάτου". Η Coca Cola κινήθηκε για να προστατεύσει τις ζωές των εργαζομένων της μόνο όταν πιέστηκε από ένα μποϊκοτάζ καταναλωτών.

Για αυτό σας ζητάμε να συμμετέχετε σε αυτό το μποϋκοτάζ, να ξεφορτωθείτε τα μηχανήματα πώλησης Coca Cola από το σχολείο, το πανεπιστήμιο ή τον εργασιακό σας χώρο, να οργανώσετε τον κόσμο στην περιοχή σας και για να απαιτήσουμε να απολογηθεί η Coca Cola για τις στυγερές κακοποιήσεις των εργαζομένων της στην Κολομβία.
Συνεργαστείτε μαζί μας για την παγκόσμια ημέρα της δράσης ή οργανώστε ένα γεγονός στην περιοχή σας. Βοηθείστε να γίνει αυτή η μέρα τόσο πραγματικά διεθνής όσο και οι καταχρήσεις αυτής της εταιρείας, βοηθείστε στις δράσεις που προγραμματίζονται σε όλο τον πλανήτη!

Εάν χρειάζεστε βοήθεια, υλικά, πληροφορίες ή ομιλητές, ελάτε σε επαφή με την εκστρατεία αλληλεγγύης στην Κολομβία:  P.O Box 8446, Λονδίνο N17 6NZ, τηλ. 07932034477
ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: colombia_sc@hotmail
ιστοχώρος: http://www.colombiasolidarity.org.uk/

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ SΙΝΑLΤRΑΙΝΑL, Κολομβία
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ COCA COLA

Αυτή η εκστρατεία των καταναλωτών είναι μία από τις παγκόσμιες δράσεις που εγκρίθηκαν και στις τρεις συνεδριάσεις του Λαϊκού Δικαστηρίου (Audiencia Pϊblica Popular), γι' αυτό είναι απαραίτητο να δώσουμε ξεκάθαρες γραμμές δράσης που να οδηγήσουν την εκστρατεία.

Η εκστρατεία των καταναλωτών είναι μία μέθοδος πίεσης και σταθερής, δυνατής καταγγελίας κατά της πολιτικής της πολυεθνικής της Coca Cola στον κόσμο, ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκάλεσαν, να αλλάξουν την πολιτική τους και να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζομένων τους και ολόκληρου του λαού.

Η μάχη μας γίνεται για ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη και για τη ευημερία όλων, γι' αυτό προωθούμε τον "πόλεμο κατά του πολέμου", συμβάλλουμε στο κίνημα κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, συμμετέχουμε στη μάχη κατά της FΤΑΑ και μοιραζόμαστε τις πρωτοβουλίες της Ηπειρωτικής Κοινωνικής Συμμαχίας, του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ και όλων των άλλων που οδηγούν τον κόσμο στο δρόμο της ευτυχίας, της αυτοδιαχείρισης και της ελευθερίας.

Η μάχη κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης είναι μία μάχη ενάντια στη πολιτική των πολυεθνικών: η πρωτοβουλία που προωθούμε από τα διάφορα μέρη του κόσμου κατά της πολυεθνικής Coca Cola είναι μέρος του πολέμου μας κατά του πολέμου και υπέρ ευημερίας του κάθε λαού.

Οι κοινωνικές οργανώσεις, οι ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι θρησκευτικές κοινότητες και οι ακτιβιστές που συμμετείχαν στις τρεις συνεδριάσεις του Λαϊκού Δικαστηρίου Κατά της Ατιμωρησίας για την υπόθεση της SΙΝΑLΤRΑΙΝΑL "η SΙΝΑLΤRΑΙΝΑL απαιτεί δικαιοσύνη για τους Hιctor Daniel Useche Beron", ανακοίνωσαν το ξεκίνημα μιας διεθνούς εκστρατείας των καταναλωτών κατά της Coca Cola για τους εξής -μεταξύ άλλων- λόγους:

- Για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εργαζομένων και των μελών της κοινότητάς τους.

- Για τα οφέλη που πέτυχαν από τη δολοφονία, φυλάκιση, απόλυση, απειλές, απαγωγές και εκτέλεση των ηγετών του συνδικάτου στη Κολομβία, Γουατεμάλα, Περού, Βραζιλία, ΗΠΑ, Βενεζουέλα, Παλαιστίνη, Τουρκία, Ιράν και αλλού.

- Για τη ρύπανση των πηγών νερού που προκαλούν οι εγκαταστάσεις εμφιάλωσης.

- Για τις ρατσιστικές διακρίσεις σε βάρος των μαύρων και των ανθρώπων που πάσχουν από ΑΙDS στην Αφρική και στις ΗΠΑ.

- Για τη χρήση κόκας στα προϊόντα της και για την ενίσχυση της εγκληματικής πολιτικής των ΗΠΑ κατά των κοινοτήτων των ιθαγενών, ειδικά στη Βολιβία, Περού και Κολομβία, όπου κατάφεραν μέχρι τώρα να διατηρήσουν τη κουλτούρα τους και ζουν από την καλλιέργεια των φύλλων της κόκας.

- Για την αλόγιστη χρήση νερού στον κόσμο και για την εγκληματική ληστεία πηγών νερού σε βάρος των κοινοτήτων της Ινδίας.

- Για την ενίσχυση της εγκληματικής ολιγαρχίας στη Βενεζουέλα, που απειλεί την κυβέρνηση και το πολιτικό πρόγραμμα της αδελφής βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και για την ιστορική τους παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική του λαού αυτής της χώρας.

Η εκστρατεία των καταναλωτών θα αρχίσει στις 22-7-2003 και, στην αρχική της φάση, θα κρατήσει ένα χρόνο. Το δεύτερο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ κήρυξε την 22η Ιουλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Coca Cola.
Η καμπάνια των καταναλωτών δεν συνίσταται μόνο στο να μην καταναλώνουμε προϊόντα της πολυεθνικής της Coca Cola αλλά και σε μία συνεχόμενη και εντατική εκστρατεία καταγγελίας, οργάνωσης και μάχης κατά της πολιτικής της εταιρείας.

Για να γίνει αυτή η καμπάνια μία ισχυρή πραγματικότητα, θα ακολουθήσουμε το διεθνές πρόγραμμα δράσης ως εξής:

- Καταθέσαμε στην Coca Cola μία πρόταση επανόρθωσης και αποζημίωσης στις 11-2-2003, μαζί με τις υπογραφές των συμμετεχόντων και με την πολιτική δήλωση των τριών συνεδριάσεων του Λαϊκού Δικαστηρίου. Τώρα περιμένουμε να προτείνει η εταιρία μία συνάντηση με την SIΝΑLΤRΑΙΝΑL, για να φτάσουμε σε κάποια συμφωνία σχετικά με τα γεγονότα που καταγγείλαμε.

- Στις 22-7-03 θα οργανώσουμε συνεντεύξεις Τύπου στη Ρώμη, Σικάγο και Μπογκοτά, όπου θα ανακοινώσουμε στον κόσμο το ξεκίνημα της καμπάνιας των καταναλωτών. Ζητάμε από τους υποστηρικτές μας να τραβήξουν επίσης την προσοχή του Τύπου την ίδια μέρα.

- Την Τρίτη 22-7-03 έχουμε σκοπό να οργανώσουμε πικετοφορίες, συναντήσεις και διαμαρτυρίες σε κάθε πόλη, όπου υπάρχουν εργοστάσια της Coca Cola. Σε κάθε είσοδο τους, θα πρέπει να υπάρχει κάποιος χώρος με υλικό για την εκστρατεία που θα μοιραστεί. Προτείνουμε επίσης να ετοιμαστούν ταμπλώ με εικόνες ή φωτογραφίες, που υπενθυμίζουν τα γεγονότα για τα οποία διαμαρτυρόμαστε.

- Σκοπεύουμε να δημοσιεύσουμε ένα βίντεο που δείχνει τις εμπειρίες των τριών συνεδριάσεων του Λαϊκού Δικαστηρίου, τις παραβιάσεις που καταγγέλλουμε και τις δράσεις της καμπάνιας των καταναλωτών. Αυτό το βίντεο θα πρέπει να προβληθεί και να μοιραστεί σε δημόσιους χώρους, σχολεία, πανεπιστήμια και άλλους χώρους ανοιχτούς στην εκστρατεία.

- Έχουμε σκοπό να ετοιμάσουμε μία αίτηση που να στηρίζει την καμπάνια των καταναλωτών και να ξεκινήσουμε συλλογή υπογραφών σ' όλο τον κόσμο, που θα σταλούν από κάθε χώρα διοργανώτρια στη γενική διεύθυνση της Coca Cola στην Ατλάντα.

- Σκοπεύουμε να ετοιμάσουμε καρτποστάλ, με το κείμενο της αναφερομένης αίτησης και με τους πέντε λόγους που μας οδήγησαν στη εκστρατεία αυτή, που θα σταλούν στη γενική διεύθυνση της Coca Cola στην Ατλάντα.

- Πρόκειται να ξεκινήσουμε μία εκπαιδευτική καμπάνια για να δείξουμε γιατί τα προϊόντα της Coca Cola πρέπει να διώχνονται από τα συνδικάτα, τα γραφεία των κοινοτήτων, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία, τους αθλητικούς ομίλους και από τους άλλους χώρους που ενδιαφέρονται να υποστηρίξουν αυτή την εκστρατεία καταναλωτών.

-Στα πλαίσια της καμπάνιας πρέπει να γίνει μία πλήρη επιθεώρηση όλων των προϊόντων της Coca Cola και των εταιριών του Ομίλου Μόργκαν (Μονσάντο, Φίλιπ Μόρρις και Σιτυμπανκ), επισημαίνοντας και τις επιθέσεις που αυτές οι εταιρίες έκαναν εναντίον κάποιων κοινοτήτων σε διάφορα μέρη του κόσμου, για να προβάλλουμε από κοινού δεκαπέντε διεθνείς υποθέσεις.

-Όλα τα υλικά της καμπάνιας πρέπει να αναφέρονται ξεκάθαρα στα προβλήματα της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και ειδικά στο πραγματικότητα της εμπειρίας της Κολομβίας.

-Θα έχουμε πέντε συνθήματα και πέντε σήματα που ταυτίζονται με την παγκόσμια εκστρατεία. Έπειτα θα τα στείλουμε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο, για να μπορέσει να κάνει τις προτάσεις του και να γίνουν επίσημα σ' όλο τον κόσμο.

-Θα προβούμε έκτακτα σε επαφές με τους οργανωτές που συντονίζουν την καμπάνια κατά της Coca Cola στη Βενεζουέλα, στη Τουρκία, στο Ιράν μαζί με όποια άλλη χώρα συμμετέχει σ' αυτή την προσπάθεια.

-Θα δημιουργήσουμε μία στρατηγική στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για το ξεκίνημα και τη διατήρηση της διεθνούς εκστρατείας. Είναι σημαντικό να σταλεί υλικό και αιτήματα βοήθειας για να δράσουν και τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης στις χώρες που επισκεφτήκαμε.

-Στη Κολομβία πρέπει να ψάξουμε όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες, τους πολιτικούς, τα συνέδρια κλπ για να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλο και περισσότερο κόσμο να μοιραστεί τις πρωτοβουλίες μας και να τις ενισχύσει.

-Σε κάθε χώρα ή πόλη όπου γίνεται η καμπάνια, πρέπει να οργανώσουμε συναντήσεις με εργαζομένους της Coca Cola, με ακτιβιστές, με συνδικάτα και άλλους συλλόγους που σχετίζονται με αυτούς, για να τους ενημερώνουμε για το θέμα μας.

Επίσης πρέπει να ασκούμε πίεση και να επηρεάσουμε προσωπικότητες, θεσμούς, κυβερνήσεις, πολιτικές οργανώσεις, θρησκευτικές κοινότητες και ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για να τους ζητήσουμε να ενισχύσουν την εκστρατεία. Ένα από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε πιθανόν, θα είναι η χαλαρή στάση της IUF (Διεθνές Συνδικάτο Εργαζομένων στον τομέα τροφίμων και ποτών) προς την Coca Cola αλλά αυτό θα μπορέσει να αποτελέσει και έναν τρόπο αντιμετώπισης της επίθεσης που αυτή η συνδικαλιστική οργάνωση κάνει κατά της SINALTRAINAL και των ομάδων που την υποστηρίζουν.

-Έχουμε σκοπό να συγκεντρώσουμε όλες τις διευθύνσεις της Coca Cola όλου του κόσμου σε e-mail, ούτως ώστε να δεχτούν πλημμύρα από μηνύματα και εικόνες σχετικά με τις επιθέσεις στις εγκαταστάσεις εμφιάλωσης της πολυεθνικής εταιρίας.

-Στις διάφορες εκδηλώσεις, αθλητικές και πολιτιστικές, που χρηματοδοτούνται από τη Coca Cola, θα υπάρχει παρουσία μας, με επίσημες αφίσες και υλικό για την εκστρατεία. Αυτές οι εκδηλώσεις δίνουν και την αφορμή για συλλογή υπογραφών.

-Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας όλα τα φορτηγά παράδοσης θα πρέπει να φέρουν μία μαύρη λουρίδα και όλα τα γραφεία των συνδικάτων πρέπει να κρεμάσουν μια αφίσα και μία μεσίστια σημαία.

-Σκοπεύουμε να οργανώσουμε ομιλίες και συναντήσεις για να συζητηθούν τα αίτια της εκστρατείας και οι λόγοι για τους οποίους ο κόσμος πρέπει να σταματήσει τη χρήση των προϊόντων της Coca Cola.

-Είναι αναγκαίο να εξοικειωθούμε με τις εκστρατείες των καταναλωτών ενάντια και σε άλλες πολυεθνικές και να μοιραστούμε εμπειρίες και επιτυχίες. Πρέπει να συμμετέχουμε και στις καμπάνιες εναντίον των Danone, Shell, Nike, Nestle, Coca-cola και ειδικά στη παλαιστινιακή εκστρατεία κατά των πολυεθνικών των ΗΠΑ και του Ισραήλ, όπως και στην εκστρατεία που ξεκίνησε στη Βενεζουέλα από την Coletivo Aureliano Buendνa.

-Σκοπεύουμε να μοιράσουμε τη πρόταση επανόρθωσης των ζημιών σ' όλο τον κόσμο, ούτως ώστε να είναι σαφέστατοι για όλους οι σκοποί της εκστρατείας.

-Πρόκειται να ετοιμάσουμε μπλούζες, πανό, αφίσες για να τις μοιράσουμε σ' όλη τη χώρα, πανό της SINALTRAINAL, που θα χρησιμοποιούνται στις διαδηλώσεις, αυτοκόλλητα, διακριτικά σήματα, κασέτες που θα ακουστούν σε δημόσιους χώρους, προκηρύξεις, γκράφιτι πάνω στα κτήρια της Coca Cola, υλικά για την εκστρατεία πάνω στα μπουκάλια της Coca Cola, σε μηχανήματα πώλησης, στις διαφημίσεις, στα αυτοκίνητα και CD με μουσική διαμαρτυρίας της Κολομβίας και της Λατινικής Αμερικής.

-Όλο αυτό το υλικό πρέπει να είναι στις αντίστοιχες γλώσσες.

-Πρόκειται να δημιουργήσουμε ένα web site, που θα είναι πάντα ενημερωμένο για τις πρωτοβουλίες που γίνονται κατά της Coca Cola και άλλων πολυεθνικών.

-Είναι επείγον να ξεκινήσουμε μία εντατική διεθνή εκστρατεία για να βρεθούν κονδύλια για την εξασφάλιση αυτού του σχεδίου δράσης. Ζητάμε από τις οργανώσεις και τα άτομα να μας υποστηρίξουν για μία άμεση οικονομική ενίσχυση.

SINALTRAINAL
Κολομβία

Home