Οι γαλαξίες και οι μαύρες οπές αυξάνονται μαζί

Από σελίδα του Nature, 16 Ιουλίου 2003

Αριστερά: Η αύξηση του όγκου του γαλαξία και της μαύρης τρύπας πιθανώς έγινε πριν περίπου 10 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι γαλαξίες και οι κεντρικές μαύρες οπές τους αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό, βρήκαν μερικοί  αστρονόμοι. Η ανακάλυψη βάζει τέρμα στην από μακρού γενομένη συζήτηση για το ποιο αντικείμενο γεννήθηκε πρώτα.

"Όπως με την ιστορία της κότας και του αυγού, δεν μπορούμε να πούμε αν η μαύρη τρύπα ή ο γαλαξίας γεννήθηκε πρώτα", λέει το μέλος της ομάδας Tim Heckman του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη του Μέρυλαντ. Η ομάδα του παρουσίασε τα αποτελέσματά της στη συνεδρίαση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης αυτή την εβδομάδα στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας.

Οι περισσότεροι γαλαξίες φιλοξενούν στην καρδιά τους μια μαύρη τρύπα - μια πολύ πυκνή περιοχή του διαστήματος που ζυγίζει εκατομμύρια φορές περισσότερο από τον ήλιό μας αλλά είναι μόνο μερικές φορές μεγαλύτερη σε έκταση. Η βαρύτητα των μαύρων οπών είναι τέτοια που ενεργεί σαν μια τεράστιο ρουφήχτρα σκόνης και αερίου, που μεγαλώνουν τη μάζα τους.

Οι αστρονόμοι για πολύ καιρό αναρωτιόνται αν οι μαύρες τρύπες προκάλεσαν την αύξηση των γαλαξιών με το να έλκουν σκόνη και αέριο προς τα αστέρια, ή εάν οι γαλαξίες - μέσω της συγκέντρωσης των αστεριών - βρήκαν αρκετή μάζα για να 'σπείρουν' μαύρες τρύπες.

Ο Heckman και άλλα μέλη της Sloan Digital Sky Survey - μια διεθνής συνεργασία για τη χαρτογράφηση 100 εκατομμυρίων ουρανίων αντικειμένων και των ιδιοτήτων τους - μελέτησαν 120.000 κοντινούς γαλαξίες. Είδαν στις φωτεινές υπογραφές τη γέννηση των αστεριών και την καταστροφή της ύλης καθώς αυτή απορροφιέται προς μια μαύρη τρύπα.

Και συμπέραναν ότι τα άστρα σχηματίζονται με την ίδια ταχύτητα όπως αυξάνονται και οι μαύρες τρύπες. "Αυτή είναι μεγάλη υπόθεση", λέει ο ερευνητής Andrew King για τις μαύρες οπές στο Πανεπιστήμιο του Leicester στη Μεγάλη Βρετανία. "Οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούν αυτό το στοιχείο για πολλά χρόνια".

Το κύριο σώμα των γαλαξιών και η αύξηση των μαύρων οπών εμφανίστηκαν πιθανώς γύρω στα δέκα δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Απαιτήθηκε λοιπόν μια τεράστια έρευνα για να βρουν τους λίγους ακόμη γαλαξίες, που βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της αύξησής τους. "Αυτοί οι κοντινοί γαλαξίες είναι ένα καλό εργαστήριο γιατί το τι συνέβαινε στο παρελθόν", εξηγεί ο Heckman.

Ο Γαλαξίας μας είναι μικρότερος από εκείνους της έρευνας στο πρόγραμμα Sloan Digital Sky Survey και έχει μία αρκετά μέτρια μαύρη τρύπα στον πυρήνα του. Αλλά τα νέα στοιχεία προτείνουν ότι το ζευγάρι, Γαλαξίας και μαύρη οπή, αυξάνονται μαζί  εδώ και δισεκατομμύρια έτη. "Αυτό το αποτέλεσμα υπαινίσσεται ότι πρέπει να ήταν ο Γαλαξίας μας ένας πολύ ενεργός γαλαξίας στο παρελθόν", λέει ο King.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Πρώτα δημιουργήθηκαν οι μαύρες οπές και ύστερα οι γαλαξίες
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
International Astronomical Union meeting
Home