Πυρηνικοί φυσικοί επιβεβαιώνουν την ανακάλυψη του στοιχείου 110

Από σελίδα του PhysicsWeb, 4 Ιουλίου 2003

Η παρατήρηση ενός νέου στοιχείου, που ήδη έχει παρατηρηθεί σε τρία διαφορετικά εργαστήρια, δεν θα ήταν κανονικά γενικού ενδιαφέροντος. Όμως μετά με το πρόσφατο σκάνδαλο της δήθεν ανακάλυψης του στοιχείου 118, η επιβεβαίωση ότι το στοιχείο 110 μπορεί να βρεθεί στις συγκρούσεις μεταξύ των πυρήνων μολύβδου και νικελίου είναι σημαντική.

Πέρυσι το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley στις ΗΠΑ απόλυσε το φυσικό Victor Ninov, όταν μια εσωτερική επιτροπή ελέγχου βρήκε ότι είχε κατασκευάσει τα στοιχεία που έδειχναν την ύπαρξη ενός νέου στοιχείου που περιέχει 118 πρωτόνια.

Τώρα μια διεθνής ομάδα πυρηνικών φυσικών, που καθοδηγούνται από τον Ken Gregorich του Μπέρκλευ - μαζί με πολλούς από τους προηγούμενους συναδέλφους του Victor Ninov - έχει δώσει την πρώτη επιβεβαίωση της ανακάλυψης του στοιχείου 110 στο εργαστήριο GSI στην Ντάρμσταντ της Γερμανία (T Ginter et al. 2003 Phys. Rev. C 67 064609).

Το στοιχείο 110 - που είναι γνωστό επίσης ως Darmstadtium - ανακαλύφθηκε αρχικά στο εργαστήριο GSI το 1994, και φάνηκε γρήγορα και σε άλλα πειράματα στο Μπέρκλευ αλλά και το εργαστήριο JINR στη Ρωσία. Εντούτοις, καμία από τις παρατηρήσεις τους δεν επιβεβαιώθηκε από όλους, επειδή όλοι είχαν δημιουργήσει διαφορετικά ισότοπα του νέου στοιχείου. Έχουν δημιουργηθεί επτά διαφορετικά ισότοπα, με το ελαφρύτερο να περιέχει 157 νετρόνια και το βαρύτερο να έχει 171 νετρόνια.

Το 1998, η ομάδα του GSI παρήγαγε ένα ισότοπο του στοιχείου 110 με έναν μαζικό αριθμό 271 - γράφεται σαν  271 110 - από συγκρούσεις πυρήνων μολύβδου- 208 και νικελίου- 64. Τώρα, ο Gregorich και οι συνάδελφοι του έχουν επαναλάβει αυτήν την αντίδραση στο Μπέρκλευ χρησιμοποιώντας το κύκλοτρο των 88 ιντσών του εργαστηρίου. Η ομάδα του Μπέρκλευ επιτάχυνε μια ακτίνα πυρήνων νικελίου-64, ενέργειας 309 MeV και την κατεύθυνε προς έναν στόχο μολύβδου-208. Η ομάδα παρατήρησε δύο αλυσίδες γεγονότων, που φανέρωναν την παραγωγή και την διάσπαση του στοιχείου 271 110. Ο Gregorich και οι συνάδελφοι του σύγκριναν αυτές τις ακολουθίες διάσπασης άλφα με εκείνες που αναφέρθηκαν από την ομάδα GSI και βρήκαν μια "εντυπωσιακή συμφωνία".

Η επιτροπή του Μπέρκλευ, που ερεύνησε την υπόθεση του πλαστού στοιχείου 118, ήταν κριτική στο γεγονός ότι κανένας στο πείραμα, εκτός από το Ninov, είχε επισημάνει τα τρία γεγονότα που ισχυρίζονται ότι εμφανίζονται στην παραγωγή του στοιχείου 118.

Η πιο πρόσφατη έρευνα του στοιχείου 110 επισημαίνει ότι "τα ακατέργαστα στοιχεία που περιέχουν κάθε μια από τις δύο αλυσίδες διάσπασης έχουν υποβληθεί σε μεγάλη διερεύνηση για να εξασφαλιστεί ότι αυτά τα γεγονότα δεν είναι το αποτέλεσμα της ίδιας διαδικασίας, που οδήγησε στην ανακριβή αναφορά του στοιχείου 118". Αν και ο Victor Ninov (που κατασκεύασε τα πλαστά στοιχεία για το 118) δεν βρίσκεται μέσα στους συντάκτες της αναφοράς του 110, αναγνωρίζεται όμως η συμμετοχή του σε αυτή την εργασία. 

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Το υπερουράνιο στοιχείο 118 εξαφανίζεται δύο έτη αφότου ανακαλύφθηκε
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Πυρηνική Φυσική στο Μπέρκλευ
Home