Ο θόρυβος απειλεί το νόμο του Moore

Από τη σελίδα PhysicsWeb, 18 Δεκεμβρίου 2002

Η βιομηχανία ημιαγωγών για 40 χρόνια τώρα υπακούει στο νόμο Moore και μερικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι θα υπακούει για άλλες δύο δεκαετίες. Εντούτοις, ο Laszlo Kish στο Πανεπιστήμιο του Τέξας θεωρεί ότι ο θερμικός θόρυβος -- που αυξάνει καθώς τα κυκλώματα γίνονται μικρότερα -- θα μπορούσε να βάλει ένα τέλος στο νόμο Moore πολύ πιο σύντομα (LB Kish 2002 Physics Letters A 305 144).

Το 1965 ο Gordon Moore, ο συνιδρυτής της Intel, πρόβλεψε ότι ο αριθμός των τρανζίστορ ανά τετραγωνικό εκατοστό στα ολοκληρωμένα κυκλώματα θα διπλασιαζόταν κάθε έτος και αυτό έμεινε ως ο "νόμος Moore". Η βιομηχανία πυριτίου έχει παρακολουθήσει αυτόν τον νόμο και τα τρανζίστορ έχουν μειώσει εκθετικά το μέγεθος τους από τη δεκαετία του '70.  Αυτή τη στιγμή έχουν μέγεθος γύρω στα 100nm.

Ο Kish θεωρεί ότι οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση στην πυκνότητα των τσιπ των υπολογιστών σημαίνει ότι θα φθάσουν σε ένα φυσικό όριο -- που οφείλεται στο θερμικό θόρυβο -- σχετικά σύντομα. Αυτό το όριο αναμένεται να αρχίζει να επιδράει κοντά στα 40nm και πιο κάτω - και θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα νωρίτερα από έξι έτη.

Αυτά τα προβλήματα προκύπτουν από μια θεμελιώδη θερμοδυναμική διαδικασία -- τον αυξανόμενο θερμικό ή την τάση θορύβου "Johnson-Nyquist". Αν και ο Kish δεν θέτει οποιαδήποτε φυσικά όρια στα μεγέθη των τρανζίστορ υποστηρίζει ότι η λογική τάση κατωφλίου -- η τάση εφοδιασμού -- μπορεί να μειωθεί κάτω από ένα ορισμένο όριο. Ο θερμικός θόρυβος μπορεί να προκαλέσει "πληροφορίες ψευδο-bits" που θα εμφανίζονται τυχαία -- καθιστώντας τα δύσκολο να προσδιοριστούν και να ελεγχθούν αν είναι αληθινά. Τα ψεύδο-bits μπορούν να αποφευχθούν μόνο, λέει ο Kish, σταματώντας οποιασδήποτε περαιτέρω αύξηση στην πυκνότητα των ολοκληρωμένων.

Είναι πιθανό, υποδεικνύει ο Kish, ότι αυτές οι επιδράσεις μπορούν ήδη να έχουν έναν καταστρεπτικό αντίκτυπο στα πιο προηγμένα ολοκληρωμένα κυκλώματα

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Νέα transistors της επόμενης γενιάς
Transistor φτιαγμένα από ένα μόριο
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Διαβάστε για το νόμο του Moore
Home