Διαφωνία για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Χημείας σε Ιάπωνα

Από σελίδα του Γαλλικού Πρακτορείου, 8 Δεκεμβρίου 2002

Μια πικρή διαφωνία έχει ξεσπάσει μεταξύ επιστημόνων πάνω στην απονομή του φετινού βραβείου Νόμπελ Χημείας 2002, σήμερα Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, σε έναν Ιάπωνα χημικό μηχανικό, με έναν αριθμό συναδέλφων του να δηλώνουν ότι είναι ανάξιος του βραβείου.

Η κριτική ήρθε ακριβώς μερικές ημέρες μπροστά από την επίσημη τελετή βραβείων στη Στοκχόλμη.

Ο Koichi Tanaka δημιούργησε αίσθηση τον Οκτώβριο όταν αυτός δηλώθηκε ότι ήταν ένας από τους παραλήπτες του φετινού βραβείου, μαζί με τον John Fenn των Ηνωμένων Πολιτειών και τον Kurt Wuethrich από την Ελβετία.

Στα 43 του, Tanaka είναι ένας από τους νεώτερους Νομπελίστες, και, αντίθετα προς τους περισσότερους νικητές Νόμπελ, δεν έχει κανένα διδακτορικό (PHD). Είναι ένας κατασκευαστής εξοπλισμού ακρίβειας σε μια εταιρεία του Κιότο, στην Shimadzu,  ήταν ουσιαστικά άγνωστος στον επιστημονικό κόσμο.

Η επιτροπή Νόμπελ τον τίμησε για την ανάπτυξη μιας νέας μεθόδου στον τομέα της φασματομετρίας μαζών, το χωρισμό των πρωτεϊνικών μορίων και τη διάχυση τους ως ένα νέφος ελεύθερων μετέωρων ηλεκτρικά φορτισμένων πρωτεϊνικών ιόντων προκειμένου να γίνει δυνατή η λεπτομερής τους ανάλυση.

 Αλλά διάφοροι επιστήμονες ανέφεραν την Κυριακή στη μεγαλύτερη καθημερινή εφημερίδα της Σουηδίας "Dagens Nyheter",  ότι θεωρούν ότι το βραβείο πρέπει να είχε πάει στους γερμανικούς χημικούς Michael Karas και Franz Hillenkamp.

 Υποστήριξαν ότι η ανακάλυψη του Tanaka προς το τέλος της δεκαετίας του '80 ήταν μια έρευνα που κατασκευάστηκε επί παραγγελία για το ερευνητικό πεδίο, ενώ το ζεύγος των Γερμανών, που δημοσίευσε αποτελέσματα παρόμοια με τον Tanaka ακριβώς δύο μήνες μετά από αυτόν, έχει κάνει πολυάριθμες συνεισφορές κατά τη διάρκεια πολλών ετών.

"Θεωρώ ότι τι έχει συμβεί μια βαθιά αδικία", λέει η Catherine Costello, μία καθηγήτρια της βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Και ο Δανός χημικός Peter Roepstorff στο Πανεπιστήμιο Syddansk στη Δανία δεν θα λάβει μέρος στην απονομή γιατί "Η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να συμμετάσχω στον εορτασμό του ενός άδικου βραβείου", είπε.

Ενώ ο καθηγητής Haakansson του Πανεπιστημίου της Ουψάλα της Σουηδίας είπε ότι οι Karas και Hillenkamp συνέχισαν επί πολλά έτη να βελτιώνουν τη μέθοδό τους, η οποία απέδειξε γρήγορα ότι είναι αποτελεσματικότερη από του Tanaka.

"Δεν ξέρω κανένα που να χρησιμοποιεί τη μέθοδο του Tanaka", είπε.

Ο πρόεδρος της επιτροπής βραβείων Νόμπελ για τη χημεία απέρριψε την κριτική, λέγοντας ότι ο Tanaka τιμήθηκε γιατί πρώτος ανέπτυξε την παραγωγή της ιδέας του.

 "Το βραβείο υποτίθεται ότι πάει στο πρόσωπο που πρώτος ανέπτυξε μια ιδέα που αλλάζει τον τρόπο σκέψης άλλων ανθρώπων, και ο Koichi Tanaka το έχει κάνει σαφώς αυτό",  είπε ο Bengt Norden στον Dagens Nyheter.

Ο Tanaka, εν τω μεταξύ, είπε σε μια συνέντευξη του ότι αναγνωρίζει ότι το ζεύγος των Γερμανών χημικών επιστημόνων  "έχει κάνει πολύ σημαντική εργασία".

Home