Επιστήμονας ενοχοποιεί την παγκόσμια θέρμανση για τους μετεωρίτες από πάγο

Από σελίδα του ABC News, 29 Σεπτεμβρίου 2002

Ένας Iσπανός επιστήμονας λέει ότι η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας ίσως κατηγορηθεί για τα  γιγαντιαία κομμάτια του πάγου, που πέφτουν από τον ουρανό σε μέρες χωρίς σύννεφα και κάνουν τρύπες στα αυτοκίνητα και στα σπίτια.

Ο Jesus  Martinez-Frias έχει ξοδέψει τα δυόμισι τελευταία του χρόνια ερευνώντας τα αποκαλούμενα μεγακρυομετέωρα (μετεωρίτες πάγου), που ζυγίζουν περισσότερο από 10 κιλά το καθένα και έχουν γίνει γνωστά πως αφήνουν οπές διαμέτρου1.5 μέτρων στα σπίτια.

Φοβάται ότι ο σχηματισμός αυτών των μεγάλων μετεωριτών, σαν χαλαζοκόκκων, που πέφτουν σε μέρες με καθαρό ουρανό,  θα μπορούσε να είναι ένα ανησυχητικό σύμπτωμα της κλιματικής αλλαγής.

"Δεν ανησυχώ ότι ένα κομμάτι πάγου μπορεί να πέσει στο κεφάλι σας... αλλά ότι αυτά τα κομμάτια από πάγο σχηματίζονται εκεί που δεν πρέπει να υπάρχουν", λέει ο Martinez-Frias, διευθυντής της Πλανητικής Γεωγραφίας στο Κέντρο Αστροβιολογίας της Ισπανίας στη Μαδρίτη.

"Συστατικά της ατμόσφαιρας, όπως είναι το όζον και το ύδωρ, που αλλάζουν σε διαφορετικά επίπεδα της ατμόσφαιρας, θεωρούμε ότι αυτά τα σημάδια θα μπορούσαν να είναι στοιχεία της κλιματικής αλλαγής".

Ενώ ο Martinez-Frias είπε ότι βρίσκεται μακριά από τη βεβαιότητα ως προς ποια είναι η αιτία που σχηματίζονται οι μετεωρίτες πάγου, συνέχισε ότι δεν ήταν ούτε ψεύτικα ούτε κομμάτια πάγου που πέφτουν από τα bar ή τα λουτρά των αεροσκαφών που διέρχονται από ψηλά, όπως έχουν προτείνει οι σκεπτικιστές.

"Δεν είναι νερό από τις τουαλέτες των αεροπλάνων, η ισοτοπική σύνθεσή τους δείχνει τα ίχνη, την υπογραφή... της ιβηρικής βροχής."

Γήινη προσγείωση

Τα σύννεφα πάγου που γίνονται από τα κρυσταλλωμένα ίχνη του ατμού των αεροσκαφών είναι αρκετά γνωστά στους πιλότους, αλλά ο Martinez- Frias προτείνει ότι επειδή η αύξηση της παγκόσμιας θέρμανσης περιλαμβάνει το ένα επίπεδο της ατμόσφαιρας που γίνεται πιο κρύο, ενώ το άλλο ζεσταίνεται, μερικά νέφη από πάγο διαρκούν τώρα περισσότερο.

Τα κέντρα των πάγων αυτών πέφτουν έπειτα μέσα από τη ατμόσφαιρα, συλλέγοντας κι άλλη μάζα, ενώ στο τέλος συνθλίβονται πάνω στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων ή, πιο συνήθως, προσγειώνονται μαλακά στο έδαφος, πρότεινε.

Το πρώτο μεγακρυομετέωρο (megacryometeor) που βρέθηκε αυτή τη χρονιά στην Ισπανία -- από έναν τρομαγμένο αγρότη που οδηγούσε το τρακτέρ του  -- ζύγιζε 16 κιλά.

Τρία άλλα βρέθηκαν αργότερα, συνολικά περισσότερα από 50 σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Αλλά ο κ. Martinez-Frias είπε ότι βρίσκονται μόνο το ένα πέμπτο περίπου των μετεωριτών από πάγο που πέφτουν.

Μάλιστα ένας μετεωρίτης πάγου, που ζυγίζει γύρω στα 200 κιλά έχει βρεθεί στη Βραζιλία, ενώ άλλα κομμάτια έχουν βρεθεί στο Μεξικό και την Αυστραλία.

Σχηματισμός

Τα μπλοκ αυτά του πάγου σχηματίζονται μεταξύ τεσσάρων και εννέα χιλιομέτρων πάνω από το έδαφος, τόνισε, ενώ μερικοί επιστήμονες αμφιβάλλουν εάν το χαλάζι μπορεί να σχηματισθεί μια καθαρή μέρα.

"Ο στερεός πάγος δεν μπορεί να σχηματισθεί εν τη απουσία των μεγάλου πάχους, ιδιαίτερα ορατών νεφών", λέει ο Charles Knight, ένας εμπειρογνώμονας του χαλαζιού στην Πανεπιστημιακή Εταιρία για την Ατμοσφαιρική Έρευνα στο Boulder του Colorado,  στο περιοδικό Science.

Αλλά ο γεωλόγος Roger Buick του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ είπε στην ίδια δημοσίευση, ότι ένα μοντέλο που δημιουργήθηκε από τον Martinez-Frias και την ομάδα του δείχνει να σχηματίζεται πάγος σε μια καθαρή από νέφη μέρα. Έτσι η εργασία αυτή ήταν μια σημαντική πρόοδος, η οποία τεκμηριώνει λεπτομερώς και παρέχει μια εξήγηση για ένα θεαματικό φαινόμενο.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Τα νέφη επιταχύνουν τη μείωση του όζοντος 
Home