Αρχαίοι πάγοι αναιρούν παλιές θεωρίες για την κλιματική μεταβολή

Από σελίδα του Yahoo!News, 13 Σεπτεμβρίου 2002

Μια ομάδα Αυστραλών και Γάλλων επιστημόνων έχουν αναιρέσει μια συνηθισμένη επικρατούσα επιστημονική θεωρία πως η κλιματική αλλαγή στην Ανταρκτική ήταν επηρεασμένη από την ωκεάνια κυκλοφορία στον Βόρειο Ατλαντικό, συμπεριλαμβανομένου και του Βόρειου Πόλου.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science αυτής της εβδομάδας και αφορά τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας κατά την τελευταία περίοδο της Εποχής των Παγετώνων.

Οι επιστήμονες από το Κέντρο Ερευνών της Ανταρκτικής έχουν αναλύσει ένα πυρήνα πάγου μήκους 1.2 km και ηλικίας 80.000 ετών, που τρυπήθηκε για την ανάλυση κοντά  στον σταθμό Casey της Αυστραλίας,  για να ψάξουν αν η αλλαγή του κλίματος μπορεί να μην ήλθε από το Βορρά προς το Νότο στο τέλος της τελευταίας περιόδου της Εποχής των Παγετών, όπως πιστεύαμε μέχρι τώρα

Στο μέσον της τελευταίας περιόδου της Εποχής των Παγετώνων, πριν 14.500 χρόνια περίπου, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από δραματικές αλλαγές στις θερμοκρασίες επί περίπου 1.000 χρόνια, τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο ημισφαίριο. Δηλαδή, συγχρόνως η θερμοκρασία στη Γροιλανδία αυξανόταν κατά περίπου 10 βαθμούς Κελσίου - σε λιγότερο από μία δεκαετία - ενώ αντίστροφα στην Ανταρκτική η θερμοκρασία μειωνόταν.

Στις περασμένες 5 καλοκαιρινές εποχές είχαν συλλεχθεί δείγματα πάγου, που μεταφέρθηκαν στο Hobart όπου λιώθηκαν και αναλύθηκαν.

Στα δείγματα υπήρχαν παγιδευμένες πολύ παλαιές φουσκάλες, οι οποίες εξετάσθηκαν για να βρεθεί πόσο ζεστή ή κρύα ήταν η περιοχή αυτή στο παρελθόν.

Ο ειδικός επί των πάγων Tas Van Ommen της Australian Antarctic Division λέει πως έως τώρα, οι επιστήμονες πίστευαν πως πολύ γρήγορες κλιματικές αλλαγές στον Βόρειο Ατλαντικό συνδέονταν με τις μεταβολές στην Ανταρκτική.

"Αυτή η άποψη είχε μας δυσκολέψει να κατανοήσουμε τις αιτίες της αλλαγής, αλλά τώρα θα κοιτάξουμε με άλλη ματιά αυτές τις μεταβολές", είπε ο Tas Van Ommen.

Και συνέχισε "Η θεωρία ήταν ότι όλη αυτή η θερμότητα που πήγαινε στην Γροιλανδία έπρεπε να προέρχεται από κάπου. Στην πραγματικότητα, ήταν αποτέλεσμα απορρόφησης από το νότο, κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ανταρκτική πάγωσε".

Όταν συνέκριναν τις θερμοκρασίες, που υπολογίστηκαν πως υπήρχαν μεταξύ 9.000 έως 19.000 χρόνια πριν, με εκείνες που καταγράφηκαν στη Γροιλανδία στο τέλος της τελευταίας περιόδου της Εποχής των Παγετώνων, βρήκαν ότι η ψύξη της Ανταρκτικής εμφανίστηκε ταυτόχρονα με τις αλλαγές στη Γροιλανδία.

"Είδαμε την Ανταρκτική όταν ξεκίνησε να παγώνει πριν στη Γροιλανδία συμβεί το οτιδήποτε", λέει ο Ommen, ο οποίος θεωρεί ότι αυτά τα αποτελέσματα θα αλλάξουν την μέχρι πρότινος αποδεκτή θεωρία για τη δυναμική των κλιματικών αλλαγών. "Αυτό είναι σημαντικό επειδή το κλίμα σ' όλο αυτήν την περίοδο, 14.500 χρόνια πριν δεν ήταν πολύ σταθερό και μερικά μοντέλα κλίματος προβλέπουν ότι θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε σε αυτή την αστάθεια, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου".

Ο Dr Van Ommen ισχυρίζεται πως αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πως οι αλλαγές στο κλίμα της Ανταρκτικής επηρεάζει τον Βόρειο Ατλαντικό, επιτρέποντας στους επιστήμονες να προβλέψουν μελλοντικές αλλαγές σε αυτή τη περιοχή.

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Antarctic Cooperative Research Centre and Australian Antarctic Division
Antarctic
Law Dome
Home