Κοσμολόγοι που ανέπτυξαν τη θεωρία πληθωρισμού βραβεύτηκαν με το Μετάλλιο Dirac για τη θεωρητική φυσική

Από σελίδα του EurekAlert, 4 Σεπτεμβρίου 2002

Οι κοσμολόγοι φυσικοί Andrei Linde, Alan Guth και Paul Steinhardt θα μοιραστούν για το έτος 2002 το Μετάλλιο Dirac που απονέμει το Διεθνές Ίδρυμα για τη Θεωρητική Φυσική 'Abdus Salam' (ICTP), που βρίσκεται στην Τεργέστη της Ιταλίας.

Ο Andrei Linde είναι Καθηγητής φυσικής στο Stanford, οι θεωρίες του οποίου για την προέλευση του Σύμπαντος έφεραν επανάσταση στο πεδίο της Κοσμολογίας. Ομοίως και οι Alan Guth, καθηγητής του Τεχνολογικού Ιδρύματος της Μασαχουσέτης (MIT) συνεργάτης του Linde στη θεωρία του πληθωρισμού και Paul Steinhardt που είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου του Princeton. Αναγγέλλοντας το βραβείο, το Ίδρυμα αναφέρεται στους τρεις επιστήμονες που ανέπτυξαν την θεωρία της κοσμολογίας για το ''πληθωριστικό Σύμπαν'' - την ιδέα πως το Σύμπαν δεν άρχισε με ένα πύρινο big bang αλλά με μια ασυνήθιστα ταχύτατη επέκταση (πληθωρισμός) του χώρου σε μια κατάσταση που έμοιαζε με κενό.

''Αν και η ιστορία του πρώιμου σύμπαντος δεν έχει επιβεβαιωθεί εξ' ολοκλήρου, η ιδέα του πληθωρισμού έχει ήδη παρατηρητικές επιτυχίες, και έχει γίνει το παράδειγμα για θεμελιώδεις σπουδές στην Κοσμολογία", αναφέρει αξιωματούχος του ICTP.

Πληθωριστικός Κόσμος

Ο Linde βοήθησε να ξεκινήσει η θεμελίωση για την πληθωριστική κοσμολογία στη δεκαετία του 1980 ενώ εργαζόταν στο Ινστιτούτο Φυσικής  Lebedev στην πατρίδα του. την Ρωσία. Σύμφωνα με τη θεωρία του πληθωρισμού, το σύμπαν ξεκίνησε μικρότερο από ένα πρωτόνιο, τότε  - σε λιγότερο από ένα δισεκατομμυριοστό του ενός δισεκατομμυριοστού του ενός δισεκατομμυριοστού ενός δευτερολέπτου - είχε επεκταθεί σε ένα μέγεθος τρισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερο από το αισθητό σύμπαν μας.

'Αν κάποιος μου το έλεγε αυτό πριν 25 χρόνια, θα είχα σκεφθεί ότι ήταν τρελός", ειρωνεύτηκε ο Linde, ''αλλά για το λόγο αυτό πήραμε το βραβείο. Αναπαριστάνει την αποδοχή της θεωρίας μας από την επιστημονική κοινότητα".

Σύμφωνα με το ICTP, ''Οι δυσκολίες με το αρχικό πληθωριστικό μοντέλο αναγνωρίστηκε από τον Guth και τους άλλους, και ήρθησαν με την εισαγωγή του 'νέου' πληθωρισμού από τους Linde και Steinhardt. Ο Linde συνέχισε να προτείνει νέες όψεις, πολλά υποσχόμενες, του πληθωρισμού, όπως είναι ο χαοτικός πληθωρισμός''.

Το 1986, τέσσερα χρόνια πριν τη συνένωση με τη σχολή του Stanford, ο Linde δημοσίευσε τη θεωρία του αυτό-παραγόμενου πληθωριστικού σύμπαντος - την ιδέα πως το δικό μας Σύμπαν είναι μόνο ένα από τα πολλά πληθωριστικά σύμπαντα, που ξεπήδησε από ένα αιώνιο κοσμικό δένδρο.

Paul Dirac

Το Ίδρυμα αυτό (ICTP) ιδρύθηκε το 1964 από το Νομπελίστα Abdus Salam, με την αφοσίωση του στην ανάπτυξη των προχωρημένων σπουδών και την έρευνα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το κέντρο λειτουργεί κάτω από την αιγίδα δύο ιδρυμάτων των Ηνωμένων Εθνών - την UNESCO και την Διεθνή Ατομική Επιτροπή Ενέργειας (IAEA).

Το ICTP βραβεύει μια φορά το χρόνο με το Μετάλλιο Dirac πρόσωπα που έχουν συνεισφέρει σημαντικά στη Θεωρητική Φυσική  και τα Μαθηματικά. Το βραβείο δίνεται προς τιμήν του Άγγλου Φυσικού Paul Dirac, που έλαβε το βραβείο Νόμπελ το 1933. Η βράβευση αναγγέλεται κάθε χρόνο στις 8 Αυγούστου την ημέρα των γενεθλίων του Dirac.

Ο Linde και άλλοι δύο επιστήμονες θα λάβουν τα μετάλλια τους την άνοιξη του 2003 μαζί με ένα βραβείο 5.000 δολαρίων σε όλους μαζί.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
20 χρόνια της θεωρίας του πληθωρισμού
Είναι το Σύμπαν μοναδικό ή υπάρχουν πολλά σύμπαντα;
Ο κόσμος ξαναγεννιέται συνεχώς στο νέο μοντελο του σύμπαντος
Το Σύμπαν θα μπορούσε ακόμη και να καταρρεύσει με μια 'μεγάλη σύνθλιψη'
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Stanford University
Ίδρυμα ictp
Σελίδα του Linde
Το πληθωριστικό σύμπαν, ένας αυτο-αναπαραγώμενος κόσμος
An Exposition on Inflationary Cosmology - G.S. Watson
Home