Επιστήμονες Πανεπιστημίου επικεφαλείς στο κυνήγι μαύρων οπών

Από σελίδα του BBC, 29 Αυγούστου 2002

HESS telescope arrayΜια καλλιτεχνική απεικόνιση του δικτύου HESS στην Αφρική.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Durham τίθενται επικεφαλείς στο κυνήγι μαύρων οπών. Η ομάδα θα βοηθήσει να κτισθεί στην Αφρική ένα από τα πιο προηγμένα δίκτυα τηλεσκοπίων του κόσμου.

Το Στερεοσκοπικό Σύστημα Υψηλής Ενέργειας (HESS) θα έχει την βάση του στη Namibia και θα ψάξει για ακτίνες γάμμα που βρίσκονται κοντά σε μαύρες οπές. Το όνομα HESS θυμίζει τον φυσικό Victor Hess που ανακάλυψε τις κοσμικές ακτίνες, παίρνοντας γι' αυτό το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1936.

Οι επιστήμονες θα παρατηρήσουν επίσης για το πως η ακτινοβολία των ακτίνων-γ επιδράει στο ανθρώπινο σώμα.

Η ομάδα, που διευθύνεται από την  Dr Paula Chadwick, είναι μέρος του προγράμματος από οκτώ χώρες, μεταξύ άλλων την Ιρλανδία, Γαλλία και Γερμανία.

Η Dr Chadwick, μια φυσικός στο Durham, είπε: "Αυτά θα είναι τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του είδους τους στο Κόσμο. Το πρώτο από τα τέσσερα ήδη έχει κτισθεί με διάμετρο 12 m το καθένα".

Και συνεχίζει: "Προσβλέπουμε στην ανίχνευση των ακτίνων-γ και των κοσμικών ακτίνων από πολύ γρήγορα κινούμενα σώματα στο διάστημα. Κάθε μέρα εκατομμύρια κοσμικά σωματίδια διαπερνούν μέσα από το σώμα μας και δεν ξέρουμε από που έρχονται".

Η Dr Chadwick λέει επιπρόσθετα ότι το δίκτυο των τηλεσκοπίων, ψάχνοντας για ακτίνες-γ, θα ερευνά μαζί και για μαύρες οπές, όπως επίσης ότι και η ανίχνευση της κοσμικής ακτινοβολίας θα βοηθήσει στην διαλεύκανση των μυστηρίων της εξέλιξης της Γης.

Και προσθέτει: "Αυτές οι ακτίνες παίζουν σπουδαίο ρόλο στην ιστορία του πλανήτη, επειδή κι αυτές μαζί με άλλες αιτίες δημιουργούν βιολογική εξέλιξη".

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Τι συμβαίνει με τις εκλάμψεις των γ-ακτίνων;
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
The HESS project
Black hole's wild ride
Black hole brightens at galactic core
Home