Ο μικρο-δορυφόρος PROBE αποφασίζει για το έργο της αποστολής του

Από τη σελίδα του NewScientist, 5 Ιουλίου 2002

Νέες εικόνες από έναν πειραματικό δορυφόρο, που προγραμματίζεται για να αποφασίσει ο ίδιος για το πώς να πραγματοποιήσουν την αποστολή του, έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Αντιπροσωπεία (ESA).

Οι επιστήμονες στη Γη που επιθυμούν να τραβήξουν εικόνες από ορισμένα μέρη του πλανήτη, στέλνουν απλά τα αιτήματά τους στο δορυφόρο PROBA (πρόγραμμα για την εν πλω αυτονομία). Το εν πλω συγκρότημα ηλεκτρονικών υπολογιστών του καθορίζει τότε με ποιό βέλτιστο τρόπο θα σχεδιάσει καλύτερα όλες τις στοιχειώδεις εργασίες του.

Το ηφαίστειο Kea Mauna στη Χαβάη συλλήφθηκε χρησιμοποιώντας μια από τις φωτογραφικές μηχανές PROBA (φωτογραφ1sα: ESA)
Το ηφαίστειο Kea Mauna στη Χαβάη, φωτογραφήθηκε χρησιμοποιώντας μια από τις φωτογραφικές μηχανές του PROBA

Το PROBA περιέχει το ισχυρότερο συγκρότημα ηλεκτρονικών υπολογιστών, που έχει φτιαχτεί ποτέ πάνω σε έναν δορυφόρο που προωθήθηκε από την ESA. Αλλά οι διαστάσεις του είναι ακριβώς 60cm X 60cm X 80cm και ζυγίζει λιγότερο από 100 κιλά. Οι περισσότεροι υπάρχοντες δορυφόροι που απεικονίζουν τη Γη είναι αρκετά μεγαλύτεροι και στηρίζονται επίσης σε μια ομάδα επίγειων ελεγκτών.

Το PROBA κλήθηκε να φωτογραφίσει το Σαν ΦρανσίσκοΔεξιά: Το PROBA κλήθηκε να φωτογραφίσει το Σαν Φρανσίσκο 

Ο Max Meerman, κύριος μηχανικός στην Βρετανική επιχείρηση Surrey Satellites, λέει ότι ένα πλεονέκτημα είναι ότι οι οδηγίες μπορούν να σταλούν στο δορυφόρο από αρκετά διαφορετικά κέντρα εντολών σε όλο τον κόσμο και ότι αυτά μπορούν να μην είναι σε επαφή μεταξύ τους. Αλλά προσθέτει ότι τα προβλήματα λογισμικού στο αυτόνομο όχημα μπορούν να είναι δυσκολότερο τότε να επισκευαστούν από τη Γη.

Το εν πλω συγκρότημα ηλεκτρονικών υπολογιστών ή  PROBA, διατηρεί τη θέση του δορυφόρου σε τροχιά, μέσω επικοινωνίας με το Δορυφορικό Σύστημα Θέσεων (GPS). Άλλα όργανα διατηρούν τη θέση του σε σχέση με τα αστέρια, ώστε να κρατούν σταθερή τη κάμερα του PROBA. Ο δορυφόρος θα ελέγξει επίσης παράγοντες όπως τα διαστημικά σκουπίδια και τις εκρήξεις της ακτινοβολίας για ερευνητικούς λόγους.

Ο διευθυντής προγράμματος Frederic Teston λέει: "Αυτές οι τεχνολογίες σημαίνουν ότι το PROBA είναι ένας από τους καλύτερης απόδοσης μικρούς δορυφόρους. Ο συνδυασμός του μαζί με την προηγμένη ικανότητα ελιγμού του, παρέχουν ένα μεγάλο ενδιαφέρον για την λήψη φωτογραφιών της Γης.

Το PROBA εκτοξεύθηκε τον Οκτώβριο του 2001 από ένα Ινδικό δορυφόρο.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Αντιπροσωπεία (ESA) αναπτύσσει έναν έξυπνο τρόπο για να ταξιδέψει μέσα στο διάστημα
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
ESA
Home