Συνεργασία μεταξύ σχολείων στην Ευρωπαική Ένωση

Από το δίκτυο, 4 Ιουνίου 2002

pupilΤα κοινοτικά σχολεία μπορούν να συνεργαστούν μέσω του Ιντερνετ αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, σε έκθεσή της προτείνει ότι μέχρι το 2006 κάθε ένα από τα 150.000 σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υπάρχουν στην ΕΕ να συνάψει με κάποιο άλλο κοινοτικό σχολείο ή και με σχολεία από τρίτες χώρες "συμφωνίες αδελφοποίησης μέσω του Ιντερνετ", στο πλαίσιο της ενίσχυσης του πολιτισμικού διαλόγου.

Μεταξύ των προθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι κάθε μαθητής στην κοινοτική επικράτεια να έχει τη δυνατότητα κατά τα σχολικά του χρόνια να συμμετάσχει σε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανταλλαγών μέσω του Ιντερνετ.

Σημειώνεται, ότι αυτή η έκθεση για τις συνεργασίες μεταξύ σχολείων και μαθητών, θα υποβληθεί για έγκριση στους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων των "15" στη Σύνοδο Κορυφής της Σεβίλλης, που θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Ιουνίου.

Στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μεταξύ των θεμάτων, που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενταχθούν στις "συμφωνίες αδελφοποίησης μέσω του Ιντερνετ" είναι η εκμάθηση ξένων γλωσσών, οι ανταλλαγές πολιτιστικού περιεχομένου, η προώθηση της ιδέας της ευρωπαϊκής ιθαγένειας και η προστασία του περιβάλλοντος.

Οπως υποστηρίζει ακόμη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου της συστηματικοποίησης των σχολικών συμφωνιών αδελφοποίησης είναι να διασφαλίσουν οι αρμόδιες εθνικές αρχές των κρατών μελών ότι:

  • Μέχρι τα τέλη του 2003, όπως έχει συμφωνηθεί, κάθε κοινοτικό σχολείο θα διαθέτει έναν υπολογιστή για 15 μαθητές με πρόσβαση στο Ιντερνετ.

  • Για κάθε συμφωνία αδελφοποίησης θα έχει εξασφαλιστεί σε κάθε σχολείο ο απαραίτητος προϋπολογισμός, που θα πρέπει να κυμαίνεται από 1.500 έως 10.000 ευρώ ανάλογα με τους στόχους, που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα. Ο προϋπολογισμός αυτός θα καλύπτει τα έξοδα για τις επισκέψεις των καθηγητών και των μαθητών, τη συντήρηση του τεχνικού εξοπλισμού και τα έξοδα σύνδεσης. Σημειώνεται, ότι ένα μέρος από τα έξοδα θα χρηματοδοτηθεί από την Κοινότητα και το ύψος του ποσού θα καθοριστεί μετά την έγκριση του προγράμματος από τους "15".

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση
Home