Βραβείο για τον πρωτοπόρο των ηλιακών νετρίνων

Από σελίδα του PhysicsWeb, 10 Μαίου 2002

Το Eθνικό Mετάλλιο του 2001 των Επιστημών στις ΗΠΑ, έχει απονεμηθεί στον Raymond Νταίηβις - αυτός που ανακάλυψε το "πρόβλημα των ηλιακών νετρίνων" - για την ισόβια συμβολή του στην αστρονομία του νετρίνο. Ο Marvin Cohen λαμβάνει επίσης μετάλλιο σε αναγνώριση για την έρευνα του στην συμπυκνωμένη ύλη που επί σχεδόν σαράντα έτη. Δεκαπέντε επιστήμονες πρόκειται να λάβουν το μετάλλιο, το οποίο είναι η υψηλότερη τιμή για τα επιτεύγματα  μιας ολόκληρης ζωής στις επιστήμες στις ΗΠΑ.

Davis Ray
Ray Davis

Ο Νταίηβις άρχισε την ερευνητική σταδιοδρομία του στο Εθνικό Εργαστήριο Brookhaven το 1948 μετά από την λήψη του διδακτορικού του στη φυσικοχημεία από το Πανεπιστήμιο Yale. Μελέτησε αρχικά τα νετρίνα που δημιουργήθηκαν στον ερευνητικό αντιδραστήρα στο Brookhaven, αλλά με την τεχνολογία που ήταν διαθέσιμη εκείνη την εποχή δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει τα νετρίνα που οι φυσικοί θεωρούσαν ότι παράγονται από τις πυρηνικές αντιδράσεις στον ήλιο

Στη δεκαετία του '70, ο Νταίηβις αντιμετώπισε αυτό το πρόβλημα με την ανάπτυξη ενός πειράματος στο οποίο τα ηλιακά νετρίνα αλληλεπίδρασαν με τους πυρήνες χλωρίου σε μια δεξαμενή με 100 000 γαλόνια υγρού που χρησιμοποιείται στο στεγνό καθάρισμα για να παραγάγουν το ραδιενεργό αργό. Η δεξαμενή τοποθετήθηκε σε ένα αχρησιμοποίητο ορυχείο χρυσού για να το προστατεύσει από τις κοσμικές ακτίνες που θα απέτρεπαν στους επιστήμονες να ανακαλύψουν τα ηλιακά νετρίνα πάνω στη Γη. Ο Νταίηβις έφθασε κοντά στην επιβεβαίωση ότι ο ήλιος παρήγαγε τα νετρίνα, αλλά η απόκλιση μεταξύ του αριθμού των νετρίνων που ανέμεινε και αυτά που  παρατηρήθηκαν - αυτό το πρόβλημα που έγινε γνωστό ως ηλιακό πρόβλημα του νετρίνο - επιλύθηκε μόνο πέρυσι.

Η έρευνα του Νταίηβις συνεχίστηκε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας το 1984, Μεταξύ άλλων βραβείων, έλαβε το βραβείο Wolf του 2000 για τις συνεισφορές του στη φυσική του νετρίνο.

Η σταδιοδρομία του Cohen Marvin άρχισε το 1963 αφότου ολοκλήρωσε το PHD του στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Μετά από ένα έτος που πέρασε στα Bell Labs, έγινε ένας ανώτερος επιστήμονας στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Μπέρκλεϋ, μια θέση που κρατάει ακόμα. Το 1969, έγινε επίσης καθηγητής της φυσικής στο Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ, και έχει κρατήσει τη θέση του Πανεπιστημιακού Καθηγητή από το 1995.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, ο Cohen έχει δημοσιεύσει περίπου 600 ερευνητικές εργασίες στα ηλεκτρονικά και φαινόμενα δομής στους ημιαγωγούς και υπεραγωγούς, και έχει λάβει πάρα πολλά βραβεία.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Τα νετρίνο υπολογίζονται μόνο για το ένα πέμπτο της σκοτεινής ύλης
Οι επιστήμονες βρίσκουν επιτέλους τα ηλιακά νετρίνα που αναζητούσαν
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Full list of laureates
National Medal of Science
Brookhaven National Laboratory
Lawrence Berkeley National Laboratory
Neutrino mass discovered
Home