Νέες απόρρητες λεπτομέρειες από τα αρχεία του Αϊνστάιν

Από σελίδα των New York Times, 7 Μαίου 2002

einsteinΆλμπερτ Αϊνστάιν. Το FΒΙ τον παρακολουθούσε ως ύποπτο κατασκοπείας επί 20 χρόνια

Ήταν ο Elvis της επιστήμης. Οι γυναίκες τον κυνηγούσαν, διασημότητες επιζητούσαν τη συντροφιά του, πολιτικοί τον καλόπιαναν και δημοσιογράφοι τον ακολουθούσαν στον δρόμο.

Ωστόσο ο Albert Einstein ήξερε καλά πως μια σκοτεινή δύναμη βρίσκεται στο κατόπι του. Επί σχεδόν 20 χρόνια, το FΒΙ και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες τον κατασκόπευαν ως ύποπτο για πράγματα τόσο ανησυχητικά όσο μια πληροφορία ότι είχε διατελέσει κατάσκοπος της Ρωσίας στο Βερολίνο, τόσο αόριστα όσο μια δυσφορία επειδή υποστήριζε το κίνημα για πολιτικά δικαιώματα, τους ειρηνιστές και τους σοσιαλιστές, και τόσο ανόητα όσο οι ισχυρισμοί ότι προσπαθούσε να κατασκευάσει μια ακτίνα θανάτου ή ότι ηγούνταν μιας κομμουνιστικής συνωμοσίας για την κατάληψη του Hollywood.

einstein and hooverΗ σε γενικές γραμμές ιστορία είναι γνωστή από το 1983, όταν στην κατοχή του Richard Alan Schwartz, καθηγητή αγγλικών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, στο Μαϊάμι, περιήλθε μια λογοκριμένη εκδοχή του φακέλου των 1.427 σελίδων που είχε το FΒΙ για τον Einstein και ο Schwartz δημοσίευσε το θέμα στο περιοδικό Τhe Νation. Αλλά νέες λεπτομέρειες αναφέρονται τώρα στο βιβλίο «Ο Φάκελος Αϊνστάιν: Ο Μυστικός Πόλεμος του J. Edgar Hoover εαντίον του διασημότερου επιστήμονα του Κόσμου». Ο συγγραφέας Fred Jerome προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της κυβέρνησης για να του δοθεί μια λιγότερο λογοκριμένη εκδοχή του φακέλου και το βιβλίο του θα κυκλοφορήσει αυτόν τον μήνα.

Με το νέο υλικό αποσαφηνίζεται πώς το FΒΙ κατασκόπευε τον Einstein και τους συνεργάτες του και κατονομάζονται μερικοί από τους πληροφοριοδότες που ισχυρίζονταν ότι ήταν κατάσκοπος. Πράκτορες έψαχναν εξονυχιστικά τα σκουπίδια του και παρακολουθούσαν την αλληλογραφία και τα τηλεφωνήματά του. Οι έρευνες δεν απέδωσαν τίποτε. Εντούτοις η υπηρεσία συνέχισε να παρακολουθεί τον Einstein ώς τον θάνατό του, το 1955, και μάλιστα συνεργάστηκε σε μια έρευνα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Πολιτογράφησης (ΙΝS) η οποία εξέταζε αν έπρεπε ή όχι να απελαθεί.

Ο Jerome, ο οποίος λέει για τον εαυτό του πως είναι "κόκκινος από κούνια", γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και δεν είναι άγνωστος στο FΒΙ. Ο πατέρας του, στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος, έμεινε τρία χρόνια στη φυλακή βάσει ενός νόμου που τιμωρούσε όποιον υποστήριζε την ανατροπή της κυβέρνησης.

Ως νεαρός δημοσιογράφος, ο Jerome κάλυψε το κίνημα για τα δικαιώματα του πολίτη. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει και είναι σύμβουλος για θέματα που αφορούν τα μέσα ενημέρωσης. Υποστηρίζει πως ο Einstein δεν ήταν ένας ιδεαλιστής με συγκεχυμένες απόψεις, όπως τον θέλει η ευρέως διαδεδομένη δημόσια εικόνα του, αλλά ένας άνθρωπος με οξεία πολιτική αντίληψη που βρισκόταν στο πλευρό των αδικημένων και εξέταζε εξονυχιστικά ποια οργάνωση θα υποστηρίξει και ποια όχι.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ο διανοούμενος Einstein Ένας μοναχικός ταξιδευτής του Σύμπαντος
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Ο φάκελος του FΒΙ για τον Αϊνστάιν
Home