Ερευνητές από το Berkeley βρίσκουν πως ο εβδομαδιαίος εκκλησιασμός δίνει μια μακρότερη και πιο υγιεινή ζωή

Από σελίδα του Πανεπιστημίου Berkeley, 3 Μαίου 2002

Ο τακτικός εκκλησιασμός μπορεί να βοηθήσει και το σώμα εκτός από τη βοήθεια του πνεύματος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές στην Καλιφόρνια έχουν βρεί νέα στοιχεία ότι η εβδομαδιαία συμμετοχή στον εκκλησιασμό συνδέεται με μια μακρύτερη, υγιέστερη ζωή.

Στη μελέτη, ερευνητές από τα Εργαστήρια Ανθρώπινου Πληθυσμού του Ιδρύματος της Δημόσιας Υγείας και του τμήματος Υγειονομικών Υπηρεσιών της Καλιφόρνιας , και από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϋ, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που συμμετείχαν θρησκευτικές υπηρεσίες μία φορά την εβδομάδα είχαν σημαντικά χαμηλότερους κινδύνους θανάτου έναντι εκείνων που δεν παρευρίσκοντο ποτέ ή συμμετείχαν λιγότερο, ακόμα και μετά από την στατιστική ρύθμιση για την ηλικία, τις καταστάσεις της υγείας και άλλους παράγοντες του κινδύνου. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 4 Απριλίου 2002 στο διεθνές περιοδικό της ψυχιατρικής στην ιατρική.

"Βρήκαμε αυτήν την διαφορά ακόμα και μετά από σχετική ρύθμιση για παράγοντες όπως οι κοινωνικές συναναστροφές και οι καταστάσεις της υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος και της άσκησης," είπε ο Doug Ομάν, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης και έναν ομιλητή στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλευ για τη δημόσια υγεία. "Το γεγονός ότι ο κίνδυνος του θανάτου από αρκετές διαφορετικές αιτίες είναι χαμηλότερος για εκείνους που παρευρίσκονται σε θρησκευτικές συναθρήσεις κάθε εβδομάδα δείχνει ότι πρέπει να κοιτάξουμε σε κάποιο ψυχολογικό παράγοντα για τις απαντήσεις. Ίσως οι συχνά συμμετέχοντες δοκιμάζουν μια μεγαλύτερη αίσθηση της εσωτερικής ειρήνης, ίσως επειδή μπορούν να βασιστούν στις θρησκευτικές πρακτικές για να βοηθήσουν τους εαυτούς τους να εξετάσουν τα αγχωτικά γεγονότα."

Ο Ομάν πραγματοποίησε τη μελέτη του ενώ ήταν ερευνητικός επιστήμονας στο Ίδρυμα Δημόσιας Υγείας και ένας μεταδιδακτορικός ερευνητής στο σχολείο του Μπέρκλευ για τη δημόσια υγεία.

Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα τον κίνδυνο του θανάτου από ορισμένες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων. Ενώ δεν βρήκαν καμία σημαντική διαφορά για τον κίνδυνο του θανάτου από τον καρκίνο, διαπίστωσαν ότι άνθρωποι που παρευρέθηκαν σε θρησκευτικούς χώρους λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα ή δεν είχαν παρευρεθεί ποτέ, είχαν έναν 21 τοις εκατό μεγαλύτερο γενικό κίνδυνο, καθώς επίσης και ένα 21 τοις εκατό μεγαλύτερο κίνδυνο από τις κυκλοφοριακές ασθένειες.

Υπήρξε επίσης μια ισχυρή τάση προς χαμηλότερη θνησιμότητα από τις αναπνευστικές και πεπτικές ασθένειες, αν και υπάρχει περισσότερη της μιας δυνατότητας πως η τύχη έχει διαδραματίσει έναν ρόλο στην παραγωγή αυτών των αποτελεσμάτων. Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες σε εβδομαδιαία βάση, εκείνοι που παρευρέθηκαν λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα ή δεν είχαν πάει ποτέ, είχαν έναν 66 τοις εκατό μεγαλύτερο κίνδυνο από τις αναπνευστικές ασθένειες και έναν 99 τοις εκατό μεγαλύτερο κίνδυνο από τις πεπτικές ασθένειες.

Οι χριστιανοί αποτέλεσαν τον κύριο όγκο των συμμετεχόντων στη μελέτη, με ένα 51.9 τοις εκατό αναφέροντας οι ίδιοι ότι ήσαν φιλελεύθερο Προτεστάντες. Είκοσι επτά τοις εκατό των συμμετεχόντων ήταν Καθολικοί και ένα 2.5 τοις εκατό ήταν εβραίοι. Τα μέλη άλλων δυτικών θρησκειών αποτέλεσαν το 7.2 τοις εκατό της ομάδας, ενώ εκείνοι που ανήκουν στις μη-δυτικές θρησκείες αποτέλεσαν το 0.8 τοις εκατό της ομάδας. Εκείνοι που ήταν θρησκευτικά ανεξάρτητοι ήταν το 10.6 τοις εκατό των συμμετεχόντων στη μελέτη.

Ο Ομάν είπε ότι υπάρχουν ακόμα αναπάντητες ερωτήσεις που ελπίζει ότι θα εξεταστούν σε μελλοντικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης και της σημασίας της πνευματικότητας ή της ευλάβειας. "Διάφορες μη-δυτικές θρησκείες, συμπεριλαμβανομένης του βουδισμού, δίνουν λιγότερη έμφαση στη μετάβαση σε έναν ναό ή μια εκκλησία," είπε. "Έτσι οι άνθρωποι εκείνων των θρησκειών μπορούν να είναι εξίσου αφοσιωμένοι στην παράδοσή τους, και αυτή μπορεί να γίνει μέσα στην οικία τους. Μπορούν να πάνε σε έναν ναό μόνο μερικές φορές ετησίως, αλλά θα μπορούσαν ακόμα να πάρουν τα ψυχολογικά οφέλη της εσωτερικής ειρήνης."

Ακόμα, ο Ομάν είπε ότι αυτή η μελέτη αυξάνει τις αποδείξεις που υπάρχουν ότι οι θρησκευτικές πρακτικές συνδέονται γενικά με την καλύτερη υγεία. Επίσης επισήμανε ότι αυτή η μελέτη είναι μία από τις λίγες που έχει ερευνήσει τις σχέσεις μεταξύ της θρησκευτικής συμμετοχής και διάφορων συγκεκριμένων αιτιών του θανάτου.

Οι προγενέστερες μελέτες των Μορμόνων και της εβδόμης ημέρας των Αντβεντιστών σημείωσαν ότι οι ευεργετικές συμπεριφορές υγείας, όπως η αποχή από το κάπνισμα και τις υψηλές λιπαρές διατροφές, ενσωματώθηκαν έντονα στις πεποιθήσεις τους. Οι προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει επίσης θετικές επιπτώσεις στην υγεία με το υψηλό επίπεδο της κοινωνικής υποστήριξης που βρίσκεται μέσα στις θρησκευτικές κοινότητες.

"Η εικόνα που αναπτύσσεται είναι ότι η θρησκευτική δραστηριότητα έχει επιπτώσεις στην υγεία μέσω διάφορων διαβάσεων," λέει ο Ομάν. "Είτε αυτή η συμμετοχή ενθαρρύνει καλύτερες υγιεινές συνήθειες όπως η άσκηση, ή παρέχοντας ένα ισχυρό κοινωνικό δίκτυο υποστήριξης, ή παρέχει μια αίσθηση ψυχολογικής ευημερίας, ή όλους αυτούς τους συνδυαστικούς παράγοντες, φαίνεται σαφές ότι τα αποτελέσματα της πίστης αξίζουν περισσότερη μελέτη."

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα στοιχεία που λήφθηκαν από άτομα άνω των 31 ετών από μια μεγάλη χρονικά έρευνα για 6.545 ενήλικους κατοίκους από την Alameda της Καλιφόρνιας. Οι ερευνητές από το τμήμα κρατικής υγείας άρχισαν την έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για να μελετούν τις αλληλεξαρτήσεις μεταξύ της κατάστασης της υγείας και των κοινωνικών, οικογενειακών, περιβαλλοντικών και άλλων παραγόντων.

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Η σελίδα της έρευνας
Home