Η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου ωφελεί και την υγεία

Από το NewScientist, 29 Απριλίου 2002

Η συγκράτηση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου θα είχε άμεσα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία, λένε Αμερικανοί ερευνητές. Η ομάδα αυτή επέλεξε τέσσερις μεγάλες πόλεις στη Βόρειο και τη Νότια Αμερική και υπολόγισε τις επιπτώσεις που θα είχαν στην υγεία, η εφαρμογή απλών και εύκολων στη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση των εκπομπών των αερίου του φαινομένου του θερμοκηπίου, όπως ο περιορισμός της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και η χρησιμοποίηση καθαρών καυσίμων στους σταθμούς της παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος, κατά τη διάρκεια των επόμενων 20 ετών.

Αυτά τα μέτρα θα μείωναν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κοντά σε 13 τοις εκατό, και θα απέτρεπαν έτσι 64.000 πρόωρους θανάτους, σύμφωνα με την Devra Lee Davis και την ομάδα της στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στο Πίτσμπουργκ. Θα απέτρεπαν επίσης 65.000 περιπτώσεις χρόνιας βρογχίτιδας και 37 εκατομμύρια ημέρες "περιορισμένης δραστηριότητας" ή ακόμη και την απώλεια εργασίας μέχρι το 2020.

Η Νταίηβις αξιολόγησε τα ευρήματα σαν θετικά και ότι υπάρχουν άμεσα οφέλη για τη δημόσια υγεία.

Η ομάδα αυτή ελπίζει η έρευνά ότι τους θα βοηθήσει ώστε να κάνει τους σχεδιαστές της πολιτικής και το κοινό ενήμερο για τα οφέλη των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου πάνω στην ανθρώπινη υγεία βραχυπρόθεσμα, καθώς επίσης και στην αλλαγή κλίματος μακροπρόθεσμα.

Επικίνδυνα σωματίδια

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μια από τις κορυφαίες δέκα αιτίες "της ανικανότητας" παγκοσμίως, και συνδέεται με σχεδόν 700.000 θανάτους κάθε έτος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Τα ίδια τα αέρια του θερμοκηπίου δεν σκοτώνουν άμεσα τους ανθρώπους. Αλλά η μείωση των εκπομπών με τη χρησιμοποίηση καθαρών καυσίμων στους σταθμούς της παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος, παραδείγματος χάριν, θα οδηγούσε επίσης σε μια μείωση των επικίνδυνων εκπομπών, όπως το όζον και τα μικροσκοπικά αερομεταφερόμενα σωματίδια (αερολύματα).

Μόνο η μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 13 τοις εκατό, θα έκοβε επίσης τις συγκεντρώσεις του όζοντος και των αερολυμάτων κατά δέκα τοις εκατό. Η μείωση του όζοντος και των μικροσκοπικών αυτών σωματιδίων θα οδηγούσε σε δραματική βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Η ομάδα χρησιμοποίησε τα στοιχεία όσον αφορά τα αρχεία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των νοσοκομείων από την πόλη Πίτσμπουργκ, την Πόλη του Μεξικού, το Σαντιάγο και το Σάο Πάολο της Νέας Υόρκης για να παραγάγει τα νέα στοιχεία της.

"Φονικά εκατομμύρια"

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα σύχρονα εργοστάσια με τη χρήση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τη μεταφορά, τη βιομηχανία και την κατοικία είναι ήδη παράγοντας ασθενειών ή εκατομμύρια δολοφονιών σε όλο τον κόσμο," γράφει η ομάδα στο περιοδικό Science.

"Για κάθε ημέρα που οι πολιτικές για την μείωση των εκπομπών της καύσης ορυκτών καυσίμων αναβάλλονται, οι θάνατοι και οι ασθένειες σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση θα αυξάνονται."

Τα μέτρα για να περιοριστούν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου που χρησιμοποιήθηκαν στο μοντέλο της ομάδας θα μπορούσαν να εγκριθούν αύριο, λέει η Νταίηβις.

Ο Fintan Hurley, ερευνητικός διευθυντής του Ιδρύματος Υγιεινής της Εργασίας στο Εδιμβούργο, λέει ότι η εργασία είναι μια ενδιαφέρουσα εφαρμογή των δεδομένων της υγείας.

Εντούτοις, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί λέει. "Ενώ τα στοιχεία όσον αφορά τα έντονα αποτελέσματα της ρύπανσης, όπως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω θανάτου είναι πολύ ισχυρά, άλλα αποτελέσματα όπως η χρόνια βρογχίτιδα είναι πολύ λιγότερο καλά κατανοητά," λέει. "Αυτές οι αβεβαιότητες δεν απεικονίζονται σίγουρα στους αριθμούς." 

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Clear the Air
UK Committee on the Medical Effects of Air Pollutants
Institute of Environmental Health, UK
Home