Παίρνοντας ενέργεια από το φεγγάρι

Από σελίδα του SpaceFlightNow, 29 Απριλίου 2002

Εάν ένας φυσικός στο Χιούστον έχει τον τρόπο του, τότε θα είστε σε θέση να πείτε αντίο στην ρύπανση, που προξενείται από την παραγωγή της ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα. Στο τεύχος του Απριλίου/Μαίου του Industrial Physicist ο Δρ David   Criswell προτείνει ότι η Γη θα μπορούσε να πάρει όλη την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται, με τη χρησιμοποίηση ηλιακών κυττάρων πάνω στο φεγγάρι.

Στο άρθρο ο Criswell προτείνει ένα Σεληνιακό Σύστημα Ηλιακής Ενέργειας (LSP), χρησιμοποιώντας σειρές ηλιακών κυττάρων πάνω στη Σεληνιακή επιφάνεια και με ακτίνες, που θα επιστρέφουν πίσω την ενέργεια στη Γη. Ο Criswell υπολογίζει ότι πάνω στη Γη θα ζουν 10 δισεκατομμύρια άνθρωποι το 2050 και θα απαιτούν 20 Terrawatts (TW) ισχύος. Κατά τους υπολογισμούς του το φεγγάρι λαμβάνει 13.000 TW ισχύος από τον ήλιο και ο Criswell προτείνει ότι η εκμετάλλευση μόλις της 1% της ηλιακής ισχύος και η κατεύθυνση της προς τη Γη θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις εγκαταστάσεις της παραγωγής ενέργειας ορυκτών καυσίμων στη Γη.

"Οι σεληνιακές διαδικασίες είναι πρώτιστα βιομηχανική εφαρμοσμένη μηχανική," λέει ο Criswell. Αυτός και ο Δρ Robert Waldron περιέγραψαν αρχικά το σύστημα LSP το 1984 σε ένα συμπόσιο της NASA για τις σεληνιακές βάσεις και τις διαστημικές δραστηριότητες στο 21ο αιώνα. "Η επαρκής γνώση του φεγγαριού και οι πρακτικές τεχνολογίες είναι ήδη διαθέσιμες από το τέλος της δεκαετίας του '70 για να συλλέξουν αυτήν την ενέργεια και να την ακτινοβολήσουν προς τη Γη. Το σύστημα μπορεί να κτισθεί στο φεγγάρι από σεληνιακά υλικά και να λειτουργήσει στο φεγγάρι και στη Γη χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες τεχνολογίες, "μειώνοντας τις δαπάνες που συνδέονται με τη μεταφορά των υλικών στο φεγγάρι. Προσθέτει ότι το LSP θα ήταν ακόμα φτηνότερο εάν τα μέρη των μηχανημάτων παραγωγής σχεδιάζονταν για να αποτελεσθούν από τα σεληνιακά υλικά.

Το σύστημα LSP αποτελείται από 20-40 σεληνιακές βάσεις ισχύος, που τοποθετούνται προς τις ανατολικές και δυτικές άκρες του φεγγαριού, όπως φαίνονται από τη Γη. Κάθε βάση ισχύος έχει μια σειρά ηλιακών κυττάρων για να συλλέξει την ενέργεια από τον ήλιο, ο οποίος την στέλνει πάνω από θαμμένα ηλεκτρικά καλώδια στις γεννήτριες μικροκυμάτων, που μετατρέπουν την ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια σε μικροκύματα. Οι γεννήτριες στέλνουν έπειτα την ενέργεια αυτή σε οθόνες που ανακλούν τις ακτίνες των μικροκυμάτων προς τη Γη, όπου παραλαμβάνονται από σειρές ειδικών κεραιών που τοποθετούνται στρατηγικά γύρω από τη Γη. "Κάθε κεραία μετατρέπει την ενέργεια των μικροκυμάτων σε ηλεκτρική ενέργεια που τροφοδοτεί το τοπικό δίκτυο ηλεκτρικής ισχύος," λέει ο Criswell.

"Το LSP είναι πιθανώς η μόνη προαιρετική δυνατότητα που υπάρχει για έναν ακμάζοντα κόσμο μέσα στον 21ο αιώνα," λέει ο Criswell. "Εντούτοις, απαιτεί μια επιστροφή στο φεγγάρι." Το σύστημα εξαρτάται από κάποιο ανθρώπινο επάγγελμα του Φεγγαριού για να χτίσει και να δουλέψει τις σεληνιακές βάσεις, αλλά ο Criswell θεωρεί επίσης αυτό ως ευκαιριακή απασχόληση. Μόλις θα είμαστε έτοιμοι τότε θα γίνει το ταξίδι στο φεγγάρι σαν ρουτίνα".

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Spaceflightnow Η σελίδα του spaceflightnow
Home