Η αποστολή της ESA στο φεγγάρι θα μπορούσε να απαντήσει σε ορισμένα ερωτήματα

Από σελίδα UniSci, 25 Απριλίου 2002

Τριάντα έτη μετά από την προσελήνωση του σεληνιακού οχήματος του Απόλλωνα 16, Orion, στη δυτική άκρη των βουνών Καρτεσίου στις 21 Απριλίου του 1972, υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν ξέρουμε για το φεγγάρι.

Παραδείγματος χάριν, πώς δημιουργήθηκε; Και ποιο ρόλο διαδραμάτισε στο σχηματισμό και την εξέλιξη της γης;

earth riseΑριστερά: Η Γη ανατέλει πάνω από τον ορίζοντα της Σελήνης, όπως φωτογραφήθηκε από το διαστημόπλοιο Απόλλων 8, στις 22-12-1968.

Μπορεί όμως να είμαστε πιό κοντά στην απάντηση αυτών, και πολλών άλλων ερωτήσεων, χάρι στο SMART-1, την αποστολή της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Αντιπροσωπείας (ESA) στο φεγγάρι.

Αρχές του 2003 πρέπει να προωθηθεί αυτή η αποστολή, βασικός σκοπός της οποίας είναι μια δοκιμή της πτήσης της νέας Ηλιακής Ηλεκτρικής Τεχνολογίας Προώθησης - ­ ένα είδος προωθητή με τη βοήθεια τροφοδοσίας από τον ήλιο, που είναι δέκα φορές αποδοτικότερος από τα συνηθισμένα χημικά συστήματα που χρησιμοποιούνται κατά το ταξίδι των πολύ μεγάλων αποστάσεων. Εάν όλα πάνε καλά, ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να προωθήσει τις μελλοντικές αποστολές της ESA στο βαθύ διάστημα, όπως είναι η αποστολή BepiColombo.

Και, στη διαδικασία αυτή, η αποστολή θα παρέχει και κάποια συναρπαστική επιστημονική έρευνα. Παραδείγματος χάριν, το SMART-1 θα χαρτογραφήσει το φεγγάρι ακριβέστερα από ποτέ άλλοτε, πετώντας σε όλες τις προσεληνωμένες περιοχές του Απόλλωνα.

Τριάντα έτη πριν, ο Απόλλωνας-16 έφερε έξι φορητές φωτογραφικές μηχανές για να φωτογραφίσει την επιφάνεια του φεγγαριού. Το SMART-1 θα ανοίξει το δρόμο στις πιό πρόσφατες τεχνικές απεικόνισης. Οι εικόνες θα ληφθούν από πολλές διαφορετικές γωνίες και η εργασία ανίχνευσης με τη βοήθεια ακτίνων X και υπερύθρων θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να καταρτίσουν νέα τρισδιάστατα μοντέλα της επιφάνειας του φεγγαριού.

Το SMART-1 θα εξετάσει τα σκοτεινότερα μέρη του Νότιου Πόλου του φεγγαριού για πρώτη φορά. Και θα χαρτογραφήσει ακριβώς την Αιχμή του Αιώνιου Φωτός (Peak of Eternal Light), μια μυστηριώδης βουνοκορφή που λούζεται μόνιμα στο φως του ήλιου, ενώ όλα γύρω του είναι σκοτεινοί κρατήρες, που δεν αγγίζονται ποτέ από τις ακτίνες του ήλιου.

Αυτοί οι κρατήρες πιστεύεται ότι φιλοξενούν πάγο στο χώμα. Το SMART-1 θα βοηθήσει έτσι τους επιστήμονες να καταλάβουν εάν ο πάγος είναι παρών στους σεληνιακούς πόλους.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Πώς σχηματίσθηκε το φεγγάρι
Η Γη μας και το φεγγάρι της
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Historic lunar impact questioned
European Space Agency
LunarSAT DT-G
Home