Εικόνα από την ημέρα της Γης: Το στενό του Βοσπόρου

Από σελίδα της NASA, 23 Απριλίου 2002

Η NASA έχει δώσει αυτή την όμορφη εικόνα, που εμφανίζει το στενό του Βοσπόρου, το οποίο συνδέει την Ευρώπη και την Ασία. Έχει δημιουργηθεί με συνδυασμό τριών μεθόδων απεικόνισης, ενώ η κύρια μέθοδος ήταν μια νέα επαναστατική τεχνολογία με τη βοήθεια των ραντάρ,

Στενό του Βοσπόρου

Το στενό του Βοσπόρου είναι το όριο μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας, που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη θάλασσα του Μαρμαρά στη βορειοδυτική Τουρκία. Στον εορτασμό για την ημέρα της Γης, η NASA έχει εκδώσει μια νέα σκιασμένη εικόνα αυτής της γεωλογικά σύνθετης και ιστορικά πλούσιας περιοχής, που έχει ληφθεί από το διαστημικό λεωφορείο Endeavour στις 11-22   Φεβρουαρίου του 2000. Η πτήση αυτή ήταν στα πλαίσια της αποστολής Shuttle Radar Topography Mission της NASA.

Το στενό του Βοσπόρου απεικονίζεται στο κέντρο της φωτογραφίας. Η Μαύρη Θάλασσα στην κορυφή της εικόνας και η θάλασσα του Μαρμαρά κάτω από το κέντρο που είναι χρωματισμένο μπλε, μαζί με διάφορες μεγάλες λίμνες. Η μεγαλύτερη λίμνη, κάτω δεξιά της θάλασσας του Μαρμαρά είναι η λίμνη Iznik.

Η θρυλική Κωνσταντινούπολη, βρίσκεται και στις δύο πλευρές του νότιου άκρου του στενού. Η ισχυρότερη αντανάκλαση του ραντάρ την αναγκάζει να εμφανιστεί ως η φωτεινότερη περιοχή στην εικόνα (με ανοικτό πράσινο προς το λευκό). Η Κωνσταντινούπολη που είναι μια πόλη με μια μακροχρόνια ιστορία, το 330 μ.Χ., ανοικοδομήθηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο στην περιοχή μιας προηγούμενης ελληνικής πόλης, το Βυζάντιο, ως πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Εχρησίμευσε αργότερα και ως πρωτεύουσα των οθωμανικών αυτοκρατοριών μέχρι το 1922.

Home