Ακτίνες γάμμα για την ανίχνευση ναρκών

Από σελίδα του CSIRO, 12 Μαρτίου 2002

Μια πρωτοποριακή συσκευή, ανακαλύφθηκε για την πιό αποτελεσματική ανίχνευση των παλαιών ναρκών. Η συσκευή που χρησιμοποιεί μια μικρή πηγή ραδιοισοτόπων, παράγει ποζιτρόνια τα οποία αλληλεπιδρούν με τα ηλεκτρόνια της κοινής ύλης, εξαϋλώνονται και εν συνεχεία εμφανίζεται μια ακτίνα-γ. Με τον υπολογισμό της σκέδασης των ακτίνων-γ από το έδαφος δημιουργείται ένας τρισδιάστατος χάρτης του υπεδάφους και των ναρκών που περιέχει.

Η συσκευή έχει σχεδιαστεί από μια ομάδα του Αυστραλιανού Οργανισμού Επιστημονικών και Βιομηχανικών Ερευνών (CSIRO), στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος του ΟΗΕ, για την αξιοποίηση προηγμένων τεχνικών στην ανακάλυψη ναρκών ξηράς.

Η νέα κάμερα μπορεί να βρίσκει με πολλή μεγάλη σιγουριά, το μέγεθος, το σχήμα και τη πυκνότητα των θαμμένων αντικειμένων, ώστε να μην γίνονται λάθη κατά τον εντοπισμό των ναρκών. Η ταυτοποίηση των ναρκών θα βοηθήσει έτσι να αποφεύγονται οι ψευδείς ειδοποιήσεις και οι συναγερμοί για νάρκες, όπως γίνεται τώρα με τα παλαιάς τεχνολογίας όργανα, χωρίς να ριψοκινδυνεύσουν οι ναρκαλιευτές ή ο άμαχος πληθυσμός.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 26.000 άνθρωποι κάθε χρόνο ακρωτηριάζονται ή σκοτώνονται από παλαιές νάρκες ξηράς. Περίπου 100 εκατομμύρια νάρκες σε 60 περίπου χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), βρίσκονται σε άγνωστα μέρη και έτσι   αποτελούν κίνδυνο για τους τοπικούς πληθυσμούς.

Στην Ελλάδα, τριάντα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, τα τελευταία έξι χρόνια, και 16 τραυματίστηκαν σοβαρά όταν για διάφορους λόγους μπήκαν σε ναρκοθετημένες περιοχές του νομού Εβρου.

Τα τελευταία θύματα, ήταν τον Μάρτιο του 2002, δύο λαθρομετανάστες, τουρκικής υπηκοότητας, που πέρασαν σε περιφραγμένο ναρκοπέδιο στην κοινότητα Καστανιών Εβρου και βρήκαν ακαριαίο θάνατο, ενώ ένας ακόμη τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Παρόμοια τραγωδία έγινε το Σεπτέμβριο του 1997 όταν ομάδα από 62 ιρακινούς μπήκε σε ναρκοπέδιο στην περιοχή της Βύσσας. Τρεις από αυτούς σκοτώθηκαν και έντεκα τραυματίστηκαν σοβαρά, εκ των οποίων οι δύο ακρωτηριάστηκαν

Για την καταστροφή των ναρκών αυτών, ο Ερυθρός Σταυρός έχει υπολογίσε ότι απαιτούνται πάνω από 1.000 χρόνια για να εξουδετερωθούν, με τη χρήση των σημερινών τεχνικών.

Είναι λοιπό επιβεβλημένη η εξέλιξη των τεχνολογιών για τον ασφαλή εντοπισμό των ναρκών.

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
CSIRO
Home