Αερόστατα και αερόπλοια Zeppelin, σαν αναμεταδότες για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας

Από σελίδα του BBC, CNN 27 Φεβρουαρίου 2002

Το αεροσκάφος αναπτύχθηκε στο Μπέντφορντ, της Μ.ΒρετανίαςΤο αερόπλοιο Zepellin της Βρετανικής Κοινοπραξίας ATG, χρησιμοποιεί υψηλή τεχνολογία.

Τα αερόπλοια (Zepellin) μαζί με τα μετεωρολογικά μπαλλόνια θα μπορούσαν να παρέχουν έναν φθηνό και γρήγορο τρόπο για τα τηλεφωνικά δίκτυα των κινητών και τις γρήγορες συνδέσεις με το Διαδίκτυο, σε απομακρυσμένα μέρη του κόσμου.

Οι μηχανικοί της Advanced Technologies Group της Μεγάλης Βρετανίας (ATG) εργάζονται στην ανάπτυξη αεροπλοίων  που θα μπορούσαν να παρέχουν δίκτυα τηλεπικοινωνιών του μέλλοντος.

Το πρόγραμμα τους, StratSat, αναπτύσσει σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές σε παλαιές αρχές των αεροπλοίων (Zeppelin), για να προσφέρει αυτό που η εταιρεία θεωρεί ότι είναι μια φτηνή και προσαρμόσιμη εναλλακτική λύση για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε περιοχές μη προσβάσιμες.

Η επιχείρηση πρόκειται να προωθήσει το πρωτότυπο της αερόπλοιο το 2003.

Το αερόπλοιο σχεδιάζεται να ανέλθει στη στρατόσφαιρα σε ένα ύψος 12 χιλιομέτρων, έξω από την περιοχή που πετούν τα επιβατηγά αεροσκάφη, θα έχει μήκος: 200m, ωφέλιμο φορτίο: μέχρι 1.000kg και μέγιστο ύψος: 20km.

Το αερόπλοιο σχεδιάζεται αργότερα να φέρει αναμεταδότες για το κινητό τηλέφωνο, την τηλεόραση, το ψηφιακό ραδιόφωνο, το Διαδίκτυο και τις υπηρεσίες επιτήρησης.

Τροφοδοτημένο από ηλιακά κύτταρα (συλλέκτες) και μια συνοδευτική μηχανή diesel, το αερόπλοιο σχεδιάζεται να μείνει στη θέση του για πέντε έτη.

"Το όχημα σχεδιάζεται για να είναι αυτόνομο," είπε ο κ. Durham στο πρόγραμμα του BBC.

"Θα πετάει σε μια γεωστατική θέση για το σύνολο της ζωής του, αλλά θα υπάρχει σύνδεση από τους επίγειους σταθμούς ελέγχου για οποιαδήποτε προβλήματα του παρουσιαστούν και οι τεχνικοί στο έδαφος θα μπορούν να πάρουν τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα."

Ασφαλής τεχνολογία

Η ATG θεωρεί ότι το πρόγραμμα των αεροπλοίων της αποτελεί μια χαμηλού κόστους εναλλακτική λύση στους συμβατικούς δορυφόρους τηλεπικοινωνιών.

Αλλά για πολλούς ανθρώπους, η συζήτηση για αυτά τα αερόπλοια φέρνει τις εικόνες της καταστροφής στο Hindenburg  περισσότερο από από 60 έτη πριν.

Η ATG όμως επιμένει ότι τα μπαλόνια της που είναι γεμισμένα με ήλιο, είναι όχι μόνο οικονομικώς αποδοτικά, αλλά και ασφαλή.

"Ο τρόπος που τα αερόπλοια κινούνται σήμερα έχει αλλάξει δραματικά," είπε ο κ. Durham.

Μετεωρολογικά αερόστατα

balloonΑπό την άλλη μεριά η αμερικανική εταιρεία Space Data θα εξοπλίσει με αναμεταδότες τα επαναχρησιμοποιούμενα μετεωρολογικά αερόστατα. Η εταιρεία αυτή έχει ήδη συνάψει συμφωνία με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, προκειμένου να εξοπλίσει με αναμεταδότες τα περίπου 70 αερόστατα που απογειώνονται κάθε μέρα. Φέτος θα αρχίσει να προσφέρει υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και γραπτών μηνυμάτων SMS, και αργότερα υπηρεσίες συνδιαλέξεων.

"Μόνο περίπου το 10 τοις εκατό της έκτασης του Αμερικανικού εδάφους καλύπτονται πραγματικά από την ψηφιακή ασύρματη υπηρεσία," λέει ο CEO της εταιρείας Jerry Knoblach.

"Και αντίθετα από ένα δορυφορικό δίκτυο, που απαιτεί εξειδικευμένο και ακριβό εξοπλισμό για τους χρήστες, εργαζόμαστε με τις υπάρχουσες συσκευές κινητής τηλεφωνίας των χρηστών καθώς και τα μπίπερ." λέει ο Knoblach.

Το κάθε αερόστατο θα παραμένει στην ατμόσφαιρα για 12 έως 24 ώρες και το καθένα θα καλύπτει έκταση διαμέτρου 570χλμ. για το δίκτυο των περιοχών των Νοτιοδυτικών ΗΠΑ, όπου η εγκατάσταση κεραιών θεωρείται υπερβολικά ακριβή. Θα πετούν δε σε ύψος 32χλμ,

Το μόνο πρόβλημα, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι ότι η μετεωρολογική υπηρεσία ανακτά μόνο το 18% των αερόστατων που απογειώνονται.

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Ιστορία Zeppelin
ΑΤΓ
Home