Το Chandra αποκαλύπτει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός γαλαξιακού μυστηρίου 30 ετών

Από σελίδα του Space.Com 11 Ιανουαρίου 2002

Το παρατηρητήριο των ακτίνων-X ChandraΤο παρατηρητήριο, των ακτίνων-X, Chandra έχει συλλάβει τις αιχμηρότερες εικόνες ακόμα μιας μυστήριας εκπομπής, στις ακτίνες-Χ, που κρύβεται μέσα στο κέντρο του Γαλαξία μας.

Αριστερά: Αυτή η σύνθετη εικόνα εμφανίζει τις εκπομπές των ακτίνων-X, που ανιχνεύθηκαν μέσα στο ερυθρό γαλαξιακό κέντρο. Η μπλε παρεμβολή είναι το μέρος της κορυφογραμμής  των ακτίνων-X που παρατήρησε ο Zadeh και η ομάδα του. Οι πράσινες ζώνες είsναι οι πιό ψυχρές ραδιο-εκπομπές, οι οποίες μπορούν να αποδείξουν την απλή θεωρία τους. Πατήστε εδώ για μεγαλύτερη εικόνα.

Οι εικόνες αυτές υπόσχονται να λύσουν ένα μυστήριο 30 ετών. Πώς αυτή η ζώνη (σε μπλε χρώμα) της ακτινοβολίας με εξαιρετικά υψηλή ενέργεια, βρέθηκε μέσα σε μια σχετικά ήπια εσωτερική περιοχή (κόκκινο χρώμα), είπε ο επικεφαλής επιστήμονας   για το πρόγραμμα, Farhad Zadeh του Βορειοδυτικού Πανεπιστημίου στο Ιλλινόις.

Ο Zadeh παρουσίασε τα συμπεράσματά του στην συνεδρίαση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στην Πολιτεία της  Ουάσιγκτον.

"Μερικές φορές η επιστήμη εξετάζει με απλούς μηχανισμούς," είπε ο  Zadeh. "Χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα θεωρητική εργασία, έχουμε δείξει ότι τα δραματικά γεγονότα δεν είναι απαραίτητα να εξηγήσουν την γαλαξιακή κορύφωση των ακτίνων-X "

Τα στοιχεία του Chandra ήταν 10 φορές καθαρώτερα από οποιεσδήποτε προηγούμενες παρατηρήσεις στη ζώνη των ακτίνων- X, και ήταν σε θέση να βρεθεί και μια νέα οντότητα μέσα στον καυτό δίσκο των ακτίνων-X . Δηλαδή τα στοιχεία του Chandra δείχνουν ότι  βρίσκεται εκεί και μια λιγότερο ενεργητική πηγή ραδιο-εκπομπή (πράσινη ζώνη).

Αυτό οδήγησε τον Zadeh και την ομάδα του, να θεωρητικολογήσει ότι οι, χαμηλής ενέργειας, κοσμικές ακτίνες, πρέπει να έχουν βομβαρδίσει, και έτσι να έχουν θερμάνει, ένα νέφος του ψυχρού αερίου, με μάζα 1 εκατομμύριο φορές τη μάζα του ήλιου. Η σύγκρουση θα είχε παραγάγει έτσι την εκπομπή της γαλαξιακής κορυφογραμμής των ακτίνων-X.

Οι πιό αρχικές εξηγήσεις, της προέλευσης της κορυφογραμμής, είχαν στραφεί στα μάλλον δραματικά σενάρια, όπως τα αέρια των 100 εκατομμυρίων βαθμών συνεχώς να ενεργοποιούνται από μια άγνωστη πηγή, ή μια ενεργητική έκρηξη στο γαλαξιακό κέντρο που μπορεί να έχει συμβεί πριν 300 έτη. Αυτές όμως οι εξηγήσεις ήταν πολύπλοκες.

"Προσφέρουμε όμως τώρα έναν απλούστερο μηχανισμό για να εξηγήσουμε αυτό το μυστήριο," είπε.

Εκτός τούτου, τα αποτελέσματα βοηθούν επίσης να εξηγηθεί ο σχηματισμός των αστεριών στις κεντρικές περιοχές του γαλαξία.

"Ο βομβαρδισμός των γιγαντιαίων νεφών από τις χαμηλής ενέργειας κοσμικές ακτίνες αυξάνει τη θερμοκρασία τους και τον βαθμό ιονισμού, δύο βασικές παραμέτρους που καθορίζουν τη δυνατότητα των διαστρικών νεφών να σχηματίζουν τα αστέρια," εξήγησε ένας άλλος εκ των επιστημόνων του προγράμματος, Mark Wardle του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ, Αυστραλία.

Αλλά αν και τα κομμάτια του γαλαξιακού γρίφου φαίνονται να μπαίνουν στη θέση τους, η ομάδα μελέτησε ένα μέρος της ζώνης των ακτίνων-X, που αντιπροσωπεύει ακριβώς ένα εκατομμυριοστό ολόκληρης της κορυφογραμμής. Ακόμα η ομάδα θεωρεί ότι η μελέτη τους, τους λέει πολλά σχετικά με τη μεγαλύτερη εικόνα που έχουν.

"Θεωρούμε ότι οι εικόνες μας είναι μια πολύ καλή αντιπροσώπευση σε αυτό που συμβαίνει σε ολόκληρη τη γαλαξιακή κορυφογραμμή των ακτίνων-X", είπε ο Zadeh. "Τα στοιχεία αυτά παρέχουν νέες αποδείξεις για την προέλευση της κορυφογραμμής και της εκπομπής του των ακτίνων-X , στοιχεία που έχουν επιπτώσεις για την προέλευση της δραστηριότητας της υψηλής ενέργειας στον Γαλαξία μας, καθώς επίσης και για άλλους γαλαξίες.

Το παρατηρητήριο Chandra των ακτίνων-X, προωθήθηκε τον Ιούλιο του 1999. Η αρχική αποστολή των πέντε ετών επεκτάθηκε σε δέκα έτη, τον τελευταίο Σεπτέμβριο. Εάν η επιφάνεια της Γης ήταν τόσο ομαλή όσο οι καθρέφτες του, το υψηλότερο βουνό εδώ θα ήταν κάτω από δύο μέτρα σε ύψος.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Αποκαλύφθηκε η πιθανή προέλευση των μαγνητικών πεδίων στο διάστημα
Τα ευρήματα του Ωρίωνα μπορούν να λύσουν το μυστήριο του ηλιακού μας συστήματός.
Ερευνώντας το διαστημικό περιβάλλον με το τηλεσκόπιο Chandra.
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Chandra
Chandra Spots Rare Medium-sized Black Hole
Chandra Shows Cycle of Hot Gases at Core of Galactic Cluster
Home