Οι ωκεανοί μπορεί να μοιάζουν αλλά και να είναι διαφορετικοί στο ηλιακό μας σύστημα

Από σελίδα του Physics News Update 14 Δεκεμβρίου 2001

EarthΟι ωκεανοί μπορεί να είναι κοινοί αλλά και διαφορετικοί στο ηλιακό μας σύστημά όπως και σε άλλα ηλιακά συστήματα, σύμφωνα με τον David Stevenson του Caltech, ο οποίος θεωρεί ότι ο ορισμός, για τους υγρούς ωκεανούς του νερού, με την παλαιά έννοια, ως μιας στενής "κατοικήσιμης ζώνης" (η Αφροδίτη είναι πάρα πολύ ζεστή, ο Αρης πάρα πολύ κρύος, Η Γη όσο πρέπει) , είναι λανθασμένος.

Ο Stevenson μίλησε αρχές της εβδομάδας στο Σαν Φρανσίσκο σε μια συνεδρίαση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, σε μια συνεδρία που είχε προορισμό να συγκεντρώσει δύο επιστημονικές κοινότητες που διερευνούν όμως διαφορετικά επιστημονικά πεδία -- τους πλανήτες και τους θαλάσσιους πυθμένες στη Γη.

Η σύνδεση που υπάρχει ανάμεσά τους; Παρατηρήσεις από το κατώτατο σημείο του ωκεανού δείχνουν ότι τα μικρόβια αναπτύσσονται και στο θαλάσσια νερά κοντά στους πάγους και στα νερά που διαχέονται από θερμικές διεξόδους. Αυτές οι συνθήκες μπορούν να εμφανιστούν σε πολλά άλλα πλανητικά περιβάλλοντα.

Παραδείγματος χάριν, το διαστημικό σκάφος Γαλιλαίος έχει παράσχει τα στοιχεία για τους υδάτινους ωκεανούς σε τρία φεγγάρια του Δία, την Καλλιστώ, τον Γανυμήδη και την Ευρώπη. Οι κάτω από την επιφάνεια ωκεανοί θα μπορούσαν να κρατηθούν υγροί θερμαινόμενοι από τις παλιρροιακές δυνάμεις ή από τη ραδιενέργεια. Ο Torrance Johnson JPL, επίσης που μίλησε σε αυτή τη συνεδρίαση, είπε ότι ο ωκεανός της Ευρώπης μπορεί να είναι 75-150 χλμ παχύς και θα μπορούσε έτσι να χωρέσει δύο φορές το νερό των γήινων ωκεανών.

Ο Stevenson πρόσθεσε ότι παρατηρήσεις υπαινίσσονται επίσης ωκεανούς πάνω στον Τιτάνα, στον Τρίτωνα, και στον Πλούτωνα. Στην περίπτωση του Τιτάνα (σύντομα παίρνει σειρά για να τον επεξεργαστεί ο δορυφόρος Γαλιλαίος, όταν το διαστημικό σκάφος Cassini θα φθάσει στον Κρόνο το 2004), ένας ωκεανός θα ήταν ένα μίγμα νερού και αμμωνίας (που ενεργεί ως αντιψυκτικό). Κάτω από μερικές περιστάσεις το νερό μπορεί ακόμη και να βρεθεί μέσα στον Ουρανό και στον  Ποσειδώνα.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Όταν η Κοσμική Χημεία δημιουργεί ζωή Πως η ζωή μπορεί να έχει έλθει από ψηλά
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Αμερικανική Γεωφυσική Ένωση
Home