Οι φυσικοί λένε πως δεν μπορούν να βρούν κανένα σημάδι του μποζονίου Higgs

Από σελίδα του Yahoo!News 5 Δεκεμβρίου 2001

Μετά από πολλά έτη έρευνας και υπολογισμών μέσω των στοιχείων που είχαν, οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν βρεί το αόριστο υποατομικό σωματίδιο, που θα μπορούσε να βοηθήσει για να διευκρινιστούν τα μυστικά του σύμπαντος, σύμφωνα με ένα επιστημονικό περιοδικό που κυκλοφόρησε την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου.

Το μποζόνιο Higgs, η σύνδεση που λείπει και που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η ύλη έχει μάζα και άλλους θεμελιώδεις νόμους της φυσικής των σωματιδίων, απουσιάζει ακόμα -- και ο φόβος των φυσικών είναι ότι μπορεί και να μην υπάρξει.

"Το πιθανότερο είναι ότι δεν υπάρχει κανένα σωματίδιο Higgs," είπε ο John Swain, του Βορειοανατολικού Πανεπιστημίου στη Βοστώνη, είπε στο περιοδικό New Scientist.

Οι επιστήμονες άρχισαν να ψάχνουν για το σωματίδιο Higgs από την εποχή που ο Peter Higgs, του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου,  το πρότεινε αρχικά στη δεκαετία του '60 πως θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η ύλη έχει μάζα.

Χρησιμοποιώντας το μεγαλύτερο συγκρουστή, επιταχυντή, σωματιδίων στο κόσμο, στο Κέντρο Πυρηνικών Μελετών και Ερευνών (CERN) κοντά στη Γενεύη, οι επιστήμονες προσπαθούσαν να ανιχνεύσουν το μποζόνιο Higgs, που έχει ονομαστεί και ως "σωματίδιο του Θεού", έως ότου έκλεισαν τον επιταχυντή αυτό του CERN αργά πέρυσι.

Οι επιταχυντές εκσφενδονίζουν τα σωματίδια, με σχεδόν την ταχύτητα του φωτός, πάνω σε μια σειρά στόχων για να συγκρουστούν με αυτά και οι πυρήνες των στόχων να πάθουν σχάση . Έτσι οι επιστήμονες μπορούν να μελετήσουν τη φύση της ύλης.

Οι επιστήμονες της Ομάδας Εργασίας Ηλεκτρασθενών Δυνάμεων στο Κέντρο Πυρηνικών Μελετών και Ερευνών (CERN), που είχαν ψάξει για το Higgs, είπαν ότι δεν έχουν βρεί κανένα στοιχείο από αυτό, στις ενέργειες όπου είχαν αναμείνει να το βρούν.

Το νέο τεύχος του New Scientist γράφει ότι το πρόβλημα για τους φυσικούς είναι ότι, χωρίς το σωματίδιο Higgs, δεν έχουν μια βιώσιμη θεωρία για την ύλη.

Υπενθυμίζουμε πως το Κέντρο Πυρηνικών Μελετών και Ερευνών (CERN) διέκοψε την αναζήτηση του Higgs, όταν έκλεισε το LEP (μεγάλο συγκρουστή ηλεκτρονίου-ποζιτρονίου), αλλά χτίζει τώρα ένα μεγάλο συγκρουστή γνωστό σαν Hadron Collider, που θα είναι σε θέση να συνθλίψει τα σωματίδια ακόμα σε υψηλότερες ενέργειες το 2007.

Το σωματίδιο αυτό έχει προβλεφθεί από τη θεωρία της ηλεκτρασθενούς συμμετρίας. Στη θεωρία αυτή, που έχει επιβεβαιωθεί πειραματικά, έχει ενοποιηθεί η ασθενής πυρηνική αλληλεπίδραση με την ηλεκτρομαγνητική αλληλεπίδραση, αλλά σε πολύ ύψηλές ενέργειες. Η θεωρία αυτή αναπτύχθηκε από τους S.Glashow - A.Salam - S.Weinberg που τιμήθηκαν με το βραβείο Nobel το 1979. Το 1984 απονεμήθηκε στους C.Rubbia - S.v.d.Meer το βραβείο Nobel για την ανακάλυψη των τριών διανυσματικών μποζονίων W και Z στο CERN.

Η θεωρία αυτή όμως δεν δίνει απάντηση γιατί ενώ τα φωτόνια δεν έχουν μάζα (φορείς της ηλεκτρομαγνητικής  αλληλεπίδρασης), τα μποζόνια (φορείς των ασθενών) έχουν και μάλιστα  αρκετά μεγάλη.

Επειδή υπάρχει αρκετά διαφορετική συμπεριφορά στις χαμηλές ενέργειες που επιταχύνουμε τα σωματίδια αυτά, γι'αυτό και πρέπει να τα επιταχύνουμε σε πολύ μεγάλες ενέργειες, ώστε να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί αυτή η θεωρία. 

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ο μεγαλύτερος συγκρουστής σωματιδίων του κόσμου δεν θα τρέξει ποτέ πιά
Η τύχη του συγκρουστή Lep κρίνεται αυτές τις ημέρες
Τα μποζόνια Higgs στον ορίζοντα
Τα σωματίδια Higgs
Έρευνες για τα σωματίδια Higgs
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Spaceflightnow Η σελίδα του spaceflightnow
Home