Στους Δελφούς   διεξάγεται η 22η Διάσκεψη Solvay της Φυσικής

Από το δίκτυο, 24 Νοεμβρίου 2001

Διεξάγεται από τις 24 έως τις 29 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών η 22η Διάσκεψη Φυσικής Solvay. 90 χρόνια μετά την πρώτη διάσκεψη Solvay στις Βρυξέλλες, οι διασκέψεις αυτές συνεχίζουν να παίζουν καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη της Φυσικής του 20ου και 21ου αιώνα.

Πολλές μεγάλες μορφές της Φυσικής του 20ου αιώνα, όπως οι Einstein, Planck, Curie, και o Bohr συμμετείχαν ενεργά σ' αυτές.

Συνέδριο Solvay του 1927

Το συνέδριο του 1927

Η φετινή διάσκεψη έχει ως θέμα την Φυσική της επικοινωνίας. Θα συζητηθούν οι νέες δυνατότητες στη μετάδοση και επεξεργασία της πληροφορίας, που έγιναν προσιτές με τη χρήση κβαντικών φαινομένων, σε ατομικό πια επίπεδο.

Στη διάσκεψη των Δελφών θα συμμετάσχουν κορυφαίοι επιστήμονες όπως ο Einstein, ο Planck, η Curie, και ο Bohr, συμμετείχαν ενεργά σε αυτές.

Η 22η Διάσκεψη Φυσικής Solvay έχει ως θέμα τη Φυσική της Επικοινωνίας. Θα διερευνηθούν νέες δυνατότητες επεξεργασίας της πληροφορίας, που απορρέουν από το γεγονός ότι μπορούμε σήμερα να χρησιμοποιήσουμε τα άτομα ως βασικούς επεξεργαστές της πληροφορίας.

Στις νέες δυνατότητες που αναδύονται, θα αναφερθούν κορυφαίοι επιστήμονες, όπως ο Ilya Prigogine, κάτοχος Βραβείου Νόμπελ, πρωτοπόρος στη μελέτη καταστάσεων μακράν της θερμοδυναμικής ισορροπίας, ο Jacques Solvay, πρόεδρος των Ινστιτούτων Solvay, ο Anton Zeilinger (Πανεπιστήμιο Βιέννης), γνωστός από τα πειράματά του της τηλεμεταφοράς με το φαινόμενο της κβαντικής διεμπλοκής, ο Yuval Neeman (Πανεπιστήμιο Austin - Τέξας) από τους πρωτοπόρους της θεωρητικής φυσικής υψηλών ενεργειών, ο L. Wang γνωστός από τα πειράματά του γύρω από τη διάδοση φωτεινών παλμών με ταχύτητα μεγαλύτερης του φωτός μέσα από αέριο Καισίου, ο R. Chiao που τάραξε τα νερά της φυσικής με την διάδοση φωτονίων με υπερ-φωτεινή ταχύτητα, στο κβαντικό φαινόμενο σήραγγας, και άλλοι φυσικοί πρώτου μεγέθους.

Δείτε το πρόγραμμα και χρήσιμες πληροφορίες των εργασιών της διάσκεψης, στο δίκτυο.

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Η σελίδα του Solvay
Home