Το Βόρειο και Νότιο Σέλας 'ανάβουν' ταυτόχρονα

Από σελίδα του BBC και της NASA, 26 Οκτωβρίου 2001

RegeneratorΤο Βόρειο και Νότιο Σέλας αναπτύσσονται ταυτόχρονα γιατί είναι κατοπτρικά φαινόμενα.

Κόκκινα και πράσινα έντονα φώτα χόρευαν στον ουρανό πάνω από τον Βόρειο και Νότιο πόλο της Γης, κατά τη διάρκεια μιας μαγνητικής καταιγίδας στις 22 Οκτωβρίου του 2001.

Τα δύο φώτα -το Βόρειο και Νότιο σέλας- εμφανίστηκαν σαν να΄είναι μια κατοπτρική εικόνα το ένα του άλλου.

Αυτή η αριστερή φωτογραφία, λήφθηκε από ένα διαστημικό όχημα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης διαστημικής θύελλας, στις 22 Οκτωβρίου, από όργανα του διαστημικού οχήματος της Nasa, Polar.

Είναι η πρώτη φορά που τα δύο φαινόμενα εμφανίστηκαν ταυτόχρονα στα αντίθετα άκρα της Γης και τραβήχθηκαν σε video μεγάλης ευκρίνειας.

AnimationAnimation της Γης δείχνει τα δύο ταυτόχρονα Σέλη

Ο John Sigwarth του Πανεπιστημίου της Iowa, ο οποίος βοήθησε στην κατασκευή του σχετικού animation, είπε 'η περαιτέρω ανάλυση από αυτές τις εικόνες θα μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε αν το Βόρειο και Νότιο Σέλας αποτελούν είδωλα το ένα του άλλου μέχρι και στην πιο μικρή λεπτομέρειά τους.''

Πάντως, όπως μπορεί να διαπιστωθεί, αν παρατηρήσει κάποιος τη φωτογραφία, πολλά χαρακτηριστικά το δύο φαινομένων δεν φαίνονται να είναι όμοια.

Captain Cook

Η ιδέα πως τα σέλη συσχετίζονται κατά κάποιο τρόπο, είναι παλιά. Για πρώτη φορά τη βρίσκουμε στον διάσημο εξερευνητή Captain Cook στον 18ο αιώνα.

Ενώ έπλεε στο Νότιο Ειρηνικό παρατήρησε "ένα φαινόμενο που εμφανίστηκε στους ουρανούς που θύμιζε αρκετά το Βόρειο Σέλας".

Ιστορικά ντοκουμέντα αργότερα στη Κίνα, αποκαλύπτουν πως το ίδιο βράδυ -16 Σεπτεμβρίου 1770 - φάνηκαν φώτα και στο Βόρειο ημισφαίριο.

Ο Nicola Fox του Goddard Space Flight Center (GSFC), είπε πως είναι η πρώτη φορά που γίνεται ταυτόχρονη φωτογράφηση και έτσι δίνεται η δυνατότητα να μελετηθεί η δυναμική του Σέλαος, το οποίο εμφανίζεται την ίδια στιγμή στα δύο άκρα της Γης

Η εποχή του Σέλαος

Northern LightsΤα Βόρεια Σέλη: Όψη από τη Γη.

Τα σέλη συμβαίνουν όταν γρήγορα φορτισμένα σωματίδια (ηλεκτρόνια και πρωτόνια) που προέρχονται από τον ηλιακό άνεμο, που παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο γύρω από τη Γη, συγκρούονται με τα μόρια του αέρα της ανώτερης ατμόσφαιρας, σε ύψος που κυμαίνεται από 90 έως 950 km.

Οι διάφοροι χρωματισμοί του Σέλαος προκύπτουν ανάλογα με την ταχύτητα των ηλεκτρονίων που προσκρούουν κυρίως στο οξυγόνο και το άζωτο της ιονόσφαιρας και το αν τα στοιχεία των αερίων αυτών είναι ή δεν είναι φορτισμένα.

Ετσι, σε μεγάλα ύψη (πάνω από 320km), το οξυγόνο είναι η πηγή του ''του κόκκινου σέλαος''. Σε χαμηλότερα ύψη, όταν τα ηλεκτρόνια συγκρούονται με το οξυγόνο, ευθύνονται για το λαμπερό κιτρινοπράσινο χρώμα, τα ιονισμένα μόρια του αζώτου για το γαλάζιο κ.λπ.

Κατά τη διάρκεια μιας μαγνητικής καταιγίδας, τα σωματίδια ταξιδεύουν κατά μήκος των μαγνητικών γραμμών που βρίσκονται γύρω από τους δύο πόλους. Οι καταιγίδες αυτές συμβαίνουν κυρίως λόγω των περιόδων έντονης ηλιακής δραστηριότητας.

Τα φθινοπωρινά βράδυα είναι μια καλή εποχή για να λάμψουν τα Βόρεια Σέλη.

Οι διαστημικοί ειδικοί προλέγουν πως αυτά μπορούν να φαίνονται σε υψηλά πλάτη για δεύτερη εβδομάδα στις 27 και 28 Οκτωβρίου.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Φαντασμαγορικό show στον Ουρανό
Το Σέλας
Πως φθάνουν τα φορτισμένα σωμάτια στην Γη για να δημιουργήσουν το Σέλας
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Polar Mission
Το Σέλας από το διάστημα
Όλα για το Σέλας - από το University of Alaska Geophysical Institute
Home