Νυχτερινή όραση: Πώς οι Αμερικανικές δυνάμεις "βλέπουν" στο
σκοτάδι.

Από σελίδα του ABCNews.com 18 Οκτωβρίου 2001

RegeneratorΕικόνα νυχτερινής όρασης:Το πλήρωμα γέφυρας, στο αεροπλανοφόρο Enterprise, όπως το φωτογράφισε μια κάμερα νυχτερινής όρασης κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου. Το Enterprise παίρνει επίσης μέρος και στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

Στα πεδία μαχών στο Αφγανιστάν, οι πολεμιστές της Al Qaeda μπορεί να ξέρουν το έδαφος καλύτερα και μπορούν να είναι σε θέση να μετακινούνται μέσα στα δίκτυα των υπόγειων σηράγγων. Αλλά μόλις πέσει το σκοτάδι, οποιοσδήποτε Αμερικανός στρατιώτης στο Αφγανιστάν θα έχει τουλάχιστον ένα πλεονέκτημα: Θα μπορεί να βλέπει στο σκοτάδι. Η τεχνολογία νυχτερινής όρασης είναι ένα ουσιαστικό ατού στα πεδία των μαχών.

Οι συσκευές νυχτερινής όρασης εφευρέθηκαν κατά τη διάρκεια του Β παγκόσμιου πολέμου προς χρήση των αμερικανών, βρετανών και σοβιετικών στρατιωτών και πιλότων.

Από τότε, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί από τις ογκώδεις συσκευές που ενισχύουν το φως κατά 1.000 φορές, στον σημερινό συμπαγή εξοπλισμό που μπορεί να ενισχύσει οποιαδήποτε πηγή φωτός (συμπεριλαμβανομένης της αμυδρής αστροφεγγιάς) μέχρι 50.000 φορές, και σε κατάλληλα γυαλιά που επιτρέπουν στους στρατιώτες να βλέπουν στο πλήρες σκοτάδι (όπως στις σπηλιές) με την ανίχνευση των διαφορών θερμότητας.

Ήδη, οι Αμερικανοί πιλότοι έχουν χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό νυχτερινής όρασης για να πλοηγήσουν και να βρουν τους στόχους κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών νύχτας στο Αφγανιστάν. Τα υπέρυθρα λέιζερ χρησιμοποιούνται επίσης για να φωτίσουν τους στόχους με ένα φως αόρατο στο γυμνό μάτι, αλλά ορατό στους πιλότους εκείνους που χρησιμοποιούν την υπέρυθρη τεχνολογία ανίχνευσης. Οι υπέρυθρες εικόνες απεικονίζονται ως σκιές επί των χρωμάτων επάνω σε μια οθόνη στο πιλοτήριο.

Η ενίσχυση του φωτός, και η όραση μέσω των θερμοκρασιακών διαφορών

Ο εξοπλισμός νυχτερινής όρασης εμπίπτει σε δύο σημαντικές κατηγορίες: συστήματα ενδυνάμωσης εικόνας και θερμικές συσκευές.

Ακόμα και όταν μια νύχτα εμφανίζεται απολύτως σκοτεινή, φως από το φεγγάρι και τα αστέρια εκπέμπεται υπέρυθρο φως κοντά στην περιοχή του ορατού. Μια συσκευή νυχτερινής όρασης ενισχύει αυτό το φως στο επίπεδο που έχει και το συνηθισμένο ορατό φως. Το φως, που αποτελείται από τα φωτόνια, μετατρέπεται στην συνέχεια σε ροή ηλεκτρονίων και αυτά επιταχύνονται έπειτα με τη χρήση ενός ηλεκτρικού πεδίου. Τελικά τα επιταχυμένα ηλεκτρόνια χτυπούν μια οθόνη με φωσφορίζοντα υλικά και γίνονται αντιληπτά μέσω ενός προσοφθαλμίου φακού ως διαβαθμίσεις σκιάς πράσινου χρώματος.

Ο λόγος που χρησιμοποιείται πράσινο χρώμα είναι επειδή θέλουμε η ίριδα των ματιών μας να παραμείνει διασταλμένη όταν τραβήξουμε τα μάτια μας από την συσκευή αυτή, ώστε να μπορούμε να δούμε στο αμυδρό φως. Η χρήση οποιουδήποτε άλλου χρώματος θα κάνει τις κόρες των ματιών μας να συσταλλούν μόλις τα αποσύρουμε από τη συσκευή.

Η υπέρυθρη τεχνολογία στηρίζεται στη μέτρηση κλάσματος του βαθμού θερμοκρασιακών διαφορών της θερμότητας που εκπέμπεται από τα διάφορα αντικείμενα. Όλα τα ζωντανά όντα και πολλά αντικείμενα -- άνθρωποι, ζώα, πρόσφατα χρησιμοποιημένα αυτοκίνητα -- εκπέμπουν θερμότητα υπό μορφή υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Η υπέρυθρη ακτινοβολία είναι ένα μέρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος ακριβώς κάτω από την συχνότητα του κόκκινου φωτός. Οι υπέρυθρες συσκευές "διαβάζουν" την θερμότητα με το να απορροφήσουν το υπέρυθρο φως, να το μετατρέψουν σε ένα πλέγμα τηλεοπτικών σημάτων και να δημιουργήσουν έτσι μια εικόνα που ο χειριστής της συσκευής μπορεί να δει.

Οι υπέρυθρες συσκευές μπορούν επίσης να βοηθήσουν ν' ανιχνευθούν πρόσφατα ίχνη βημάτων στο έδαφος ή ακόμα και ίχνη από τις ρόδες οχημάτων, εφόσον τα ίχνη αυτά εκπέμπουν ακόμα θερμότητα. Ακόμη και τα αντικείμενα που έχουν αγγιχτεί πρόσφατα, όπως ένα γραφείο ή μια πόρτα, μπορούν να εμφανίσουν ίχνη της πρόσφατης δραστηριότητας.

Εκτός από τη στρατιωτική χρήση, η υπέρυθρη τεχνολογία έχει αποδειχθεί χρήσιμη σε πολλές άλλες εφαρμογές.

Χρησιμοποιείται για επιτήρηση χώρων τη νύχτα προς περιορισμό της εγκληματικότητας, από περιπόλους συνόρων που ελέγχουν για παράνομες μετακινήσεις μεταξύ χωρών, και από κτηματίες για να κυνηγήσουν τα νυκτόβια αρπακτικά ζώα ώστε να μην επιτίθενται στα κοπάδια τους.

Η τεχνολογία μπορεί επίσης να βοηθήσει στη δημιουργία μιας θερμικής εικόνας ενός σπιτιού για να βρεθούν οι απώλειες θερμότητας και να βελτιωθεί η μόνωσή του.

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
ABCNews
Home