Η κακοκαιρία είναι δυνατόν να προβλεφθεί μήνες πριν

Από σελίδα του NewScientist 18 Οκτωβρίου 2001

Στρατοσφαιρικά νέφηΑρκετούς μήνες πριν θα μπορούσαν να γίνουν οι καιρικές προβλέψεις, μετά από μια νέα ανακάλυψη που έγινε από αμερικανικούς ερευνητές, που έχουν βρεί ισχυρούς συσχετισμούς μεταξύ της κακοκαιρίας στο βόρειο ημισφαίριο, και των αλλαγών στην κυκλοφορία του αέρα στη στρατόσφαιρα.

Ο καιρός θεωρείται συνήθως ως ένα χαοτικό σύστημα, αλλά οι Mark Baldwin και Tim Dunkerton της Northwest Research Associates στο Bellevue, της πολιτείας της Washington, έχουν βρεί ισχυρούς συσχετισμούς μεταξύ της κακοκαιρίας στο βόρειο ημισφαίριο, και των αλλαγών στην κυκλοφορία του αέρα στη στρατόσφαιρα. Η στρατόσφαιρα είναι ένα στρώμα μεταξύ 12 και 50 χιλιομέτρων, επάνω από την τροπόσφαιρα, που αποτελεί το χαμηλότερο στρώμα της ατμόσφαιρας.

Η ομάδα λέει ότι ο κρύος και χειμερινός καιρός στη Γήινη επιφάνεια, τείνει να ακολουθήσει την πορεία της εξασθένισης της πολικής δίνης (στροβίλου), τη δεξιόστροφα στρατοσφαιρική κυκλοφορία των ανέμων γύρω από τον βόρειο πόλο.

Είναι εύκολο για τα μετεωρολογικά μπαλόνια (ραδιοβολίδες) και τους δορυφόρους, να ελέξουν τους ανέμους στη στρατόσφαιρα, έτσι η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να παράσχει, προειδοποίηση πολλων εβδομάδων στις αεροπορικές επιχειρήσεις, ασφάλειας ή πετρελαίου η επιχείρηση των οποίων εξαρτάται από τον καιρό.

Ο Baldwin λέει ότι για δύο μήνες μετά την αποδυνάμωση της πολικής δίνης, η κακοκαιρία είναι δύο φορές πιό πιθανή, από όσο σε κανονικά επίπεδα σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία, την κεντρική Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τη βόρεια Ασία.

"Αυτό πραγματικά υποδηλώνει ότι υπάρχει μια πολύ ισχυρή προοπτική για την πρόβλεψη," λέει ο John Wallace, που μελετά τον καιρό Βόρειου Ατλαντικού στο Πανεπιστήμιο της Washington στο Seattle, "Εξεπλάγην που είδα πόσο καιρό   διαρκεί η επίδραση αυτών των στρατοσφαιρικών γεγονότων."

Απλός και προβλέψιμος

Οι Baldwin και Dunkerton συζητούν ήδη με ερευνητές στο Ευρωπαϊκό Κέντρο για τον Καιρό στο Reading της UK, για την ενσωμάτωση της σύλληψης τους στις καιρικές προβλέψεις που εκδίδονται από το κέντρο. Οι ειδικοί στις προβλέψεις είναι ιδιαίτερα συγκινημένοι επειδή η στρατόσφαιρα είναι ένα πολύ απλούστερο σύστημα από την τροπόσφαιρα και είναι το ίδιο ευαίσθητη στην πρόβλεψη.

Υπάρχει μια ελπίδα να προβλέψει κάποιος τις αλλαγές στα πολικά δίνη, έτη  πρι,   επειδή συνδέονται με την σχεδόν-διετή ταλάντωση, ένα μοντέλο των εναλλασσόμενων ανατολικών και δυτικών ανέμων πέρα από τον ισημερινό, "που αυτό είναι το κανονικό μέρος του γήϊνου καιρικού συστήματος, εκτός από τον ετήσιο κύκλο," λέει ο  Wallace.

Ο Baldwin λέει ότι οι ερευνητές είχαν αφήσει προηγουμένως την στρατοσφαιρική σύνδεση, επειδή τα ρεύματα του αέρα δεν συνδέουν την στρατόσφαιρα με την τροπόσφαιρα με έναν κανονικό τρόπο.

Αλλά οι Baldwin και Dunkerton μελέτησαν πάνω από 1000 ημέρες, εκεί όπου ο αέρας βυθιζόταν στη στρατόσφαιρα προς τον Βόρειο πόλο. Αυτή η υψηλή πίεση εξασθένισε την κυκλοφορία του αέρα στους πόλους και έφθασε τελικά κάτω στη τροπόσφαιρα, όπου αποδυνάμωσε τους κανονικούς δυτικούς ανέμους, που κρατούν το καιρικό σύστημα σταθερό και ήπιο.

Πρόσφατα, τον Μάρτιο του 2001, αυτό το φαινόμενο συνέπεσε με το χειμερινό καιρό και το χιόνι στη μεσογειακή και νότια Ιαπωνία.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Πλανητικά ατμοσφαιρικά κύματα μειώνουν την τρύπα του όζοντος στην Αρκτική
Το φεγγάρι φωτίζει την μελέτη του κλίματος
Το φαινόμενο El Nino
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Μπορούμε να προβλέψουμε τα μελλοντικά ξεσπάσματα Ebola με την προσοχή του καιρού;
Τα μετεωρολογικά μπαλόνια θα μπορούσαν να κάνουν την εργασία μερικών δορυφόρων
Northwest Research Associates
Home