Νέα διεθνή standard για την μέτρηση της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων

Από σελίδα του NewScientist 10 Οκτωβρίου 2001

MobileΟι κατασκευαστές των κινητών τηλεφώνων έχουν υποστηρίξει νέα διεθνή standard για τη μέτρηση του ποσού ακτινοβολίας που ένας  χρήστης του κινητού τηλεφώνου, θα μπορούσε να απορροφήσει. Οι εταιρείες Nokia, Ericsson και Motorola σχεδιάζουν να συμπεριλάβουν τις μετρήσεις αυτές στα ευρωπαϊκά εγχειρίδια των νέων τηλεφώνων για πρώτη φορά.

Η δοκιμή περιλαμβάνει ένα μοντέλο ενός ανθρώπινου κεφαλιού που το γεμίζουν με ένα υγρό, σχεδιασμένο ώστε να έχει παρόμοιες αγώγιμες ιδιότητες με τον εγκέφαλο. Αυτό το μοντέλο εκτίθεται στην ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας. Οι ειδικά σχεδιασμένοι έλεγχοι ανιχνεύουν έτσι την ισχύ των ηλεκτρικών πεδίων μέσα στο κεφάλι.

Στο παρελθόν, χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικοί τύποι υγρών ή μοντέλων, καθιστώντας με αυτό τον τρόπο πολύ δύσκολο να συγκρίνουν τα αποτελέσματα. Τα νέα πρότυπα προσδιορίζουν την μορφή του κεφαλιού και την σύνθεση του υγρού. Περιγράφουν επίσης που πρέπει να τοποθετηθεί ένα τηλέφωνο και πόσες δοκιμές πρέπει να γίνουν.

Η ακριβής σχέση μεταξύ της κινητής τηλεφωνικής ακτινοβολίας και της ανθρώπινης υγείας παραμένει ασαφής, αλλά υπάρχουν συμφωνημένα ασφαλή επίπεδα σε διεθνές επίπεδο για την ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας. Η απορρόφηση μπορεί να υπολογιστεί από τις εργαστηριακές προσομοιώσεις και να αντιπροσωπευθεί από έναν αριθμό γνωστό ως Ειδική Απορρόφησης της Ενέργειας (SAR) από το σώμα - με άλλα λόγια, πόση ακτινοβολία απορροφούν οι ιστοί από μια συσκευή που βρίσκεται κοντά μας.

Οι κατασκευαστές λένε ότι τα τηλέφωνα πέφτουν αρκετά κάτω από τα ανώτατα όρια αλλά οι ομάδες των καταναλωτών και οι τηλεφωνικοί χρήστες έχουν απαιτήσει αυτές τις πληροφορίες να συμπεριλαμβάνουν και τα μικροτηλέφωνα.

Στην Ευρ. Ενωση και στην Ιαπωνία το όριο αυτό έχει θεσπιστεί στα 2 Watt (W) ανά κιλό σωματικού βάρους, ενώ στη Β. Αμερική και στην Αυστραλία το όριο είναι χαμηλότερο και είναι 1,6 W ανά κιλό. Ειδικότερα για τα κινητά τηλέφωνα του δικτύου GSM 900 (που διαθέτουν οι Panafon και Telestet) το όριο είναι 2 W, ενώ οι συσκευές του GSM 1800 (CosmOTE) δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 1

Παρουσίαση στοιχείων

Τα αποτελέσματα SAR έχουν περιληφθεί στα αμερικανικά κινητά τηλέφωνα από το τέλος του 2000, αλλά ο νέος κανονισμός θα φέρει πολύ πιό κοντά τους Ευρωπαϊκούς και Αμερικανικούς κανονισμούς για την μέτρηση της απορρόφησης της ακτινοβολίας των κινητών.

Τα πρότυπα, που αναπτύσσονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ηλεκτροτεχνική τυποποίηση (CENELEC), δημιουργούν ένα σύστημα με το οποίο μπορούν να μετρηθούν όλα τα τηλέφωνα. Οι εμπειρογνώμονες χαιρετίζουν αυτόν τον συγχρονισμό αλλά λένε ότι οι μετρήσεις δεν πρέπει να κρυφτούν μέσα στα κουτιά των κινητών τηλεφώνων.

"Πρέπει πραγματικά να είναι αυτές οι μετρήσεις στο εξωτερικό της συσκευασίας," λέει το Mike Manning, επικεφαλής των δοκιμών του εργαστηρίου SARTest στο Surrey της Αγγλίας. "Ειδάλλως θα πρέπει να αγοράσετε ένα τηλέφωνο προτού να μπορέσετε να τις διαβάσετε."

Ο εκπρόσωπος Tapio Hedman της Nokia λέει ότι τα αποτελέσματα δεν θα πρέπει να τεθούν στη συσκευασία του τηλεφώνου,  επειδή αυτά μπορούν πραγματικά να παραπλανήσουν τους πελάτες. "Πρέπει να τεθούν στα εγχειρίδια των χρηστών," είπε.

"Αν και διαφορετικά μοντέλα μπορούν να έχουν διαφορετικό επίπεδο SAR, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιο είναι ασφαλέστερο από τα άλλα."

Διακριτικά αποτελέσματα

Εντούτοις, ο Manning θεωρεί ότι τα νέα πρότυπα λαμβάνουν υπόψη τις πιό πρόσφατες εργαστηριακές μεθόδους. "Τα νέα πρότυπα είναι αρκετά εξαντλητικά και περιεκτικά," λέει.

Όμως ένας άλλος εμπειρογνώμονας προειδοποιεί ότι η εξέταση της απορρόφησης της ακτινοβολίας είναι μια δύσκολη διαδικασία. Ο Roy Brooker, που διεύθηνε τις δοκιμές για τα hands-free των κινητών τηλεφώνων για λογαριασμό της Βρετανικής ένωσης καταναλωτών, τον Απρίλιο του 2000, λέει ότι ένας πλήθος περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η εισαγωγή του τεχνητού χεριού, μπορεί να έχει επιπτώσεις στις μετρήσεις. "Εμφανίζονται να είναι διακριτικά, αλλά μπορούν να έχουν αρκετά μια δραματική επίδραση στα τελικά αποτελέσματα," λέει.

Οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές εξεταστικές μέθοδοι, διαφέρουν ακόμα σε μια βασική άποψη. Η αμερικανική προσέγγιση συστήνει το ένα γραμμάριο ιστού όπου το ηλεκτρικό πεδίο είναι το ισχυρότερο, ενώ τα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα συστήνουν την πιό αποτέλεήν μονάδα 10 γραμμαρίου.

Οι Ευρωπαϊκές και οι Αμερικανικές εξεταστικές μέθοδοι διαφέρουν σε ένα ακόμη παράγοντα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες συνιστάται να αναλυθεί το ένα γραμμάριο ιστού όπου το ηλεκτρικό πεδίο είναι ισχυρότερο, ενώ στο νέο Ευρωπαϊκό standard συνιστάται να βρεθεί η πλέον ενεργή μονάδα των 10gr. Ο Manning λέει ότι η μέτρηση μιας μεγαλύτερης περιοχής θα μπορούσε να παραμελήσει τις συγκεντρώσεις της απορρόφησης.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Άλυτος ακόμη ο γρίφος της "κινητής" ακτινοβολίας
Τα κινητά μπορούν να βλάψουν μέσω της επιτάχυνσης του εγκεφάλου
Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο εγκεφάλου
Η ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα ενισχύεται στα ανθρώπινα κύτταρα
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
CENELEC
Βρετανική ένωση καταναλωτών
SARTest
Home