Απονεμήθηκαν τα φετινά βραβεία Ig για παράξενα φαινόμενα

Από σελίδα του περιοδικού Hot 4-Οκτωβρίου-2001

Οπως αναφέρει το χιουμοριστικό περιοδικό Hot AIR -"Τα χρονικά των απίθανων ερευνών" (Annals of Imposible Research), το περιοδικό που θεσμοθέτησε τα βραβεία Ig, πριν 11 χρόνια, την ανώτατη διάκριση για εργασίες που "δεν μπορούν ή δεν θα έπρεπε να επαναληφθούν", οι επτά από τους δέκα βραβευθέντες παρευρέθησαν στη μεγαλοπρεπή τελετή απονομής την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, σε αίθουσα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Τα βραβεία απονεμήθηκαν στους επιστήμονες, από τέσσερις Νομπελίστες πραγματικούς όμως, που δέχτηκαν να απονείμουν στους νικητές τις τιμητικές πλακέτες και τα βαρύτιμα μετάλλια, από γνήσιο τσιμέντο.

Φυσική: Στον Ντέιβιντ Σμιτ (Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης). Κατάφερε να απαντήσει στο ερώτημα "Γιατί η κουρτίνα της μπανιέρας μας κολλάει πάντα επάνω μας;"

Ιατρική: Πήτερ Μπαρς (Πανεπιστήμιο McGill) για την ποσοτική ανάλυση με τίτλο "Τραυματισμοί ως αποτέλεσμα πτώσης καρύδων"

Αστροφυσική: Τζακ και Ρεξέλα βαν Αϊμπ, για την ανακάλυψή τους ότι οι μαύρες τρύπες πληρούν τα τεχνικά κριτήρια για να θεωρηθούν η έδρα της Κόλασης.

Βιολογία: Μπακ Γουάιμερ, δημιουργός του Under-Ease, του αεροστεγούς εσώρουχου που εμποδίζει τη διαρροή δύσοσμων αερίων.

Οικονομικές επιστήμες: Τζόελ Σλέμροντ, (Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν) και Γιόσεβιτς Κόπτσουκ (Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια) για τη διαπίστωσή τους ότι πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τρόπους να αναβάλουν το θάνατό τους για να καταβάλουν μειωμένους φόρους κληρονομιάς. (Πεθαίνοντας για λιγότερους φόρους: Πειστήρια από Επιστροφές Φόρων για την Ελαστικότητα του Θανάτου, National Bureau of Economic Research Working Paper).

Λογοτεχνία: Τζον Ρίτσαρντς, ιδρυτής της Εταιρείας Προστασίας της Αποστρόφου, για τις προσπάθειές του να προστατεύσει, να υποστηρίξει και να υπερασπιστεί τις διαφορές μεταξύ πληθυντικού και κτητικού προσδιορισμού στην αγγλική.

Ψυχολογία: Λόρενς Σέρμαν (Πανεπιστήμιο του Μαΐαμι) για την εργασία του "Οικολογική Μελέτη της Χαιρεκακίας σε Μικρές Ομάδες Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας".

Ειρήνη: Βιλούμας Μαλινάσκους, για τη δημιουργία του πάρκου αναψυχής 'Ο Κόσμος του Στάλιν'.

Τεχνολογία: Απονεμήθηκε από κοινού στον Τζον Κέογκ, ο οποίος εξασφάλισε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον τροχό για το έτος 2001, και στο Γραφείο Απονομής Ευρεσιτεχνών της Αυστραλίας που του το έδωσε.

Δημόσια Υγεία: Τσισατραγιάν Αντράρε και Μ.Σ. Σιράρι (Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας της Ινδίας) για την αναπάντεχη ανακάλυψή τους ότι το σκάλισμα της μύτης είναι διαδεδομένη συνήθεια μεταξύ των εφήβων (Προκαταρκτική Έρευνα για τη Ρινοτιλομανία σε Δείγμα Εφήβων, Journal of Clinical Psychiatry)

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Γιατί η κουρτίνα της μπανιέρας μας κολλάει πάντα επάνω μας;
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Under-Ease for flatulence
The Ig Nobel Prizes
Home