Εμπειρογνώμονες αρχίζουν τη μελέτη για να φτιαχθούν πιό ελαστικά κτίρια.

Από σελίδα του Yahoo!news 14-Σεπτεμβρίου-2001

Μια ομάδα μηχανικών με πείρα στο σχεδιασμό, τις εκρήξεις και τις καταρρεύσεις πολυόροφων κτιρίων, θα ερευνήσει γιατί τα κατεστραμμένα κεντρικά κτίρια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και το μέρος του Πενταγώνου, θρυμματίστηκαν μετά από τη θανάσιμη επίθεση της Τρίτης και εξετάζουν πώς τα μελλοντικά κτίρια μπορούν να σχεδιαστούν έτσι ώστε να διατηρήσουν περισσότερες ζωές κατά τη διάρκεια των καταστροφών.

Παγκόσμιου
    Κέντρου Εμπορίου
Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου

"Ένας κατάλογος γνωστών μηχανικών και μελών της Αμερικανικής Εταιρείας των Αστικών Μηχανικών, θα αρχίσει να αναλύει τις βιντεοταινίες και τις φωτογραφίες της επίθεσης και την επακόλουθη κατάρρευση των δύο ιστορικών πύργων των 110-ορόφων, μόλις σταματήσουν οι προσπάθειες διάσωσης", είπε ο Gene Corely, ανώτερος αντιπρόεδρος των Construction Technologies Laboratories Inc.

Ο Corely είναι εμπειρογνώμονας στις έρευνες κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, των δομών του κτηρίου και του ενισχυμένου σκυροδέματος. Ήταν ο κύριος ανακριτής των ερευνών για τον βομβαρδισμό του Ομοσπονδιακού Κτηρίου Γραφείων Murrah στην πόλη της Οκλαχόμα και θα καθοδηγήσει την ομάδα που μελετά την καταστροφή του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Μια χωριστή ομάδα, που διευθύνεται από τον Paul Mlakar, θα καθοδηγήσει μια παρόμοια μελέτη για την κατάρρευση του κατεστραμμένου τμήματος του Πενταγώνου. Ο Mlakar εργάστηκε επίσης στην έρευνα του βομβαρδισμού της πόλης της Οκλαχόμα. Είναι τεχνικός διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου και Ανάπτυξης των Μηχανικών του Αμερικανικού Στρατού, καθώς επίσης και εμπειρογνώμονας στην σχεδίαση ανθεκτικών κτηρίων στις εκρήξεις .

Εκτός από τη μελέτη των συντριβών, των πυρκαγιών και των καταρρεύσεων, οι ομάδες θα αναλύσουν τις τροποποιήσεις που έγιναν και επί των δύο τόπων -- του Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου μετά από τον βομβαρδισμό το 1993 των υπογείων, και την τρέχουσα ανακαίνιση του Πενταγώνου.

Οι ομάδες επίσης θα αναλύσουν το μέγεθος, την ταχύτητα και το φορτίο των καυσίμων των επιταχυνόμενων αεριωθούμενων αεροπλάνων και των θέσεων τους όπως αυτά διαπέρασαν μέσα από τα κτίρια.

'Από αυτό, προσδοκούμε ότι θα είμαστε σε θέση να καθορίσουμε κάποια πράγματα που μπορούν να γίνουν με διαφορετικό τρόπο, εάν τα κτίρια αυτά ήταν σχεδιασμένα για να αντισταθούν σε αυτόν τον τύπο της επίθεσης και να κάνουμε κάποιες συστάσεις σχετικά με την καλύτερη οικοδόμηση κτηρίων που μπορεί να υποβληθούν σε αυτό το είδος της επίθεσης," λέει ο Corel.

Οι πύργοι του WTC, που χτίστηκαν προς το τέλος της δεκαετίας του '60 και στις αρχές της δεκαετίας του '70, σχεδιάστηκαν για να αντισταθούν στην εισβολή, επίδραση, ενός Boeing 707. Αλλά εκείνα τα σχέδια δεν άντεξαν στην επίδραση της έκρηξης των καυσίμων, που δημιούργησε τις φωτεινές εκρήξεις σαν βολίδες, στους γιγαντιαίους πύργους την Τρίτη.

"Μπορεί να υπάρξουν μερικές τεχνικά, ενδιαφέρουσες διαφορές με τους τρόπους που αποκρίθηκε, αυτό το κτίριο", είπε ο Mlakar.

Με την θερμότητα ή την καταστροφή καταρρέουν οι πύργοι

Βασισμένοι σε μια προκαταρκτική θεώρηση των γεγονότων, ο Corely είπε πως οι πύργοι του WTC με τους χαλύβδινους σκελετούς, κατέρρευσαν όχι τόσο πολύ λόγω της σύγκρουσης, αλλά λόγω της πυρκαγιάς που ακολούθησε. Καθώς η θερμοκρασία από την πυρκαγιά αυξήθηκε, ο χάλυβας εξασθένησε.

"Αυτό που  εμφανίζεται να έχει συμβει είναι ότι το κτίριο δεν κατέρρευσε λόγω της σύγκρουσης των αεροσκαφών που χτύπησαν κάθε πύργο,  είπε αυτός. "Αλλά ήταν η πυρκαγιά που ακολούθησε και θέρμανε τον χάλυβα,  μειώνοντας τελικά την αντοχή του χάλυβα έως το σημείο που δεν θα μπορούσε τελικά να αντέξει το φορτίο."

Η ομάδα επίσης θα προσπαθήσει να καθορίσει με ποιό τρόπο τα σημεία της σύγκρουσης των αεροπλάνων -- το πρώτο αεροπλάνο τορπιλίζοντας το κέντρο του άνω Βόρειου πύργου και το δεύτερο συνετρίβη σε μια γωνία του άνω Νότιου πύργου -- είχαν τέτοιες επιπτώσεις στα αποτελέσματα.

Οι θέσεις της σύγκρουσης μπορεί επίσης να έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην κατέρρευση. Ο Νότιος πύργος έπεσε 56 λεπτά αφότου χτυπήθηκε, ενώ ο Βόρειος πύργος άντεξε για μία ώρα και 40 λεπτά μετά από την συντριβή.

"Βασισμένος στην προηγούμενη εμπειρία μου, πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να καθορίσουμε την ακολουθία των γεγονότων και ποιος ήταν ο λόγος για τον οποίο ο ένας από αυτούς τους πύργους, άντεξε περισσότερο από τον άλλο",   είπε. "Το μέρος της δομής που ήταν κατεστραμμένο διαφέρει στους δύο πύργους και αυτό μπορεί να είναι μέρος της αιτίας. Η πυρκαγιά μπορεί επίσης να είναι μέρος της αιτίας."

Ο Corely είπε ότι η ομάδα δεν αναμένει να βρεί κάτι λανθασμένο με το κεντρικό σχέδιο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

"Εμείς ψάχνουμε για το τι μπορεί  να γίνει στο μέλλον, που να είναι καλύτερο, από τις ήδη υπάρχουσε κατασκευές," είπε. "θεωρούμε πως τα κτίρια φτιάχθηκαν εξαιρετικά καλά, καλύτερα από αυτό που κάποιος μπορεί να υποψιαστεί".

Αν και οι πύργοι ήταν κάποτε τα πιό ψηλά κτίρια στη Γη, το ύψος τους δεν ήταν ένας παράγοντας που έπαιξε ρόλο στην κατάρρευσή τους, ή την πυρκαγιά, είπε ο Mlakar.

"Εαν εσείς σχεδιάζατε ένα κτίριο, που θα μπορούσε κάποτε να συγκρουστεί με κάποιο αεροπλάνο, θα το σχεδιάζατε για εκείνην την σύγκρουση και θα είχατε μια παρόμοια αντίσταση ανεξάρτητα με το ύψος του κτηρίου," είπε ο ίδιος. "Αυτό πραγματικά (το ύψος), δεν θα είχε να κάνει οποιαδήποτε διαφορά."

Ένα μικρότερο σε ύψος κτίριο, εντούτοις, πιθανώς να είχε οδηγήσει σε έναν χαμηλότερο φόρο θανάτου.

Από την άλλη μεριά χτισμένο κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου πολέμου, το Πεντάγωνο αποτελείται από ενισχυμένο σκυρόδεμα. Αυτή η ερευνητική ομάδα θα μελετήσει ποιά είναι η διαφορά που εμφανίζεται να είναι, μεταξύ του τρόπου που αντέδρασαν στη συντριβή του αεροπλάνου σε ένα τμήμα του κτηρίου, οι ανακαινισμένες από την μιά και τα αρχικά τμήματα του χαλασμένου τμήματος από την άλλη.

Στοιχεία του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου

Βασικά Στατιστικά στοιχεία:
Ημερομηνία αποτελείωσης: 1972 (Πρώτος Πύργος), 1973 (Δεύτερος Πύργος), καταστροφή 2001
Κόστος: $400 εκατομμύρια
Ύψος: 1.368 πόδια (Πρώτος Πύργος), 1.362 πόδια (Δεύτερος πύργος)
Πατώματα: 110
Υλικό κατασκευής: Χάλυβας
Υλικό πρόσωψης: Αλουμίνιο, χάλυβας

Παρακάτω συγκρίνονται οι μεγαλύτεροι ουρανοξύστες του κόσμου (το ύψος είναι σε πόδια)

Chart showing the relative size of the biggest skyscrapers in the world World Trade Center
1.368' (Πρώτος Πύργος)
1.362 (Δεύτερος Πύργος)

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
World Trade Center
Virtual Tour of the World Trade Center - interactive views from ground level and top floor perspectives.
Great Buildings Online: World Trade Center - photos and architectural details.
Questions on tower construction Could buildings have been saved?
Home