Ο Μartin Rees κερδίζει το βραβείο για την κοσμολογία

Από σελίδα του PhysicsWeb 13-Σεπτεμβρίου-2001

Gruber FoundationΟ αστροφυσικός ο Sir Martin Rees έχει κερδίσει το βραβείο κοσμολογίας του 2001 του Ιδρύματος Peter Gruber, για τις θεμελιώδεις και διαφορετικές συνεισφορές του στην κατανόησή μας για το Σύμπαν.

Το βραβείο Gruber - το μόνο παγκόσμιο βραβείο για την κοσμολογία - αναγνωρίζει τις μελέτες του Rees για το κοσμικό υπόβαθρο μικροκυμάτων, για τα κβάζαρ, για τις μαύρες τρύπες και τις εκρήξεις ακτίνων γάμμα. Ο Rees είναι και βασιλικός αστρονόμος και ερευνητής καθηγητής της Βασιλικής Ένωσης αστρονόμων στο πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ .

Το 1968, μαζί με το Dennis Sciama, ο Rees ήταν ο πρώτος που πρόβλεψε ότι οι διακυμάνσεις στο υπόβαθρο μικροκυμάτων του Σύμπαντος, οφείλονταν στην μη ομαλή κατανομή της ύλης στο Σύμπαν. Η έρευνά του στη δομή και την εξέλιξη του Σύμπαντος έχει προκαλέσει επίσης πολλές άλλες ερευνητικές προσπάθειες. Σε κάθε τομέα, η εργασία του ως εκφραστής μιας επιστημονικής ομάδας, ως εκπαιδευτικός, ως συγγραφέας και δημόσιος ομιλητής, έχουν αυξήσει την εμβέλεια της αστροφυσικής και την έχουν φέρει σε ένα ευρύτερο ακροατήριο.

Το βραβείο - που αποτελείται από ένα χρυσό μετάλλιο και ένα χρηματικό βραβείο $150 000 - θα δοθεί στις 2 Νοεμβρίου στη Βέρνη της Ελβετίας, όπου ο Einstein διατύπωσε τη ειδική θεωρία της σχετικότητάς.

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Astronomy at Cambridge
Peter Gruber Cosmology Prize
Home