Ένας Βιοφυσικός κερδίζει το βραβείο Dirac του 2001

Από σελίδα του Physics Web, 8 Αυγούστου 2001

John HopfieldΟ John Hopfield του Πανεπιστημίου Princeton τιμήθηκε με το βραβείο Dirac του 2001 από το διεθνές κέντρο για την θεωρητική Φυσική, Abdus Salam στην Τριέστη της Ιταλίας. Ο Hopfield κέρδισε το βραβείο - με το οποίο αναγνωρίζονται σημαντικές συνεισφορές στη θεωρητική Φυσική και τα Μαθηματικά - για τη χρήση υπολογιστικών τεχνικών βασισμένων στη Φυσική, στο πεδίο των νευρολογικών και βιολογικών συστημάτων. Ο John Hopfield διευθύνει την ομάδα υπολογιστικής νευροβιολογίας και υπολογιστικών δικτύων στο Princeton.

Η έρευνα του Hopfield για τη συμπεριφορά των νευρώνων του εγκεφάλου - βασισμένη στη χρονική εξέλιξη διαφόρων μαθηματικών αλγορίθμων - οδήγησε στην πρόσφατη ανακάλυψή του μιας νέας αρχής της όσφρησης, η οποία αφορά τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις οσμές. Το μοντέλο του Hopfield για τις νευρικές διεργασίες έχει φωτίσει τη διαφορά μεταξύ των υπολογισμών σ' έναν υπολογιστή και στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Το βραβείο Dirac απονέμεται κάθε χρόνο την ημέρα των γενεθλίων του Paul Dirac (στις 8 Αυγούστου) και συνοδεύεται από χρηματικό βραβείο 5000 δολαρίων.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Οι κβαντικές μνήμες θα μιμούνται τις δικές μας
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
John Hopfield's hompage
The ICTP Dirac medal
Home