Η Greenpeace Ελλάδος ζητάει την δημιουργία νέων αιολικών πάρκων

Από το δίκτυο 29-Ιουνίου-2001

Bus windΗ δέσμευση που έχει η Ελλάδα βάσει κοινοτικής οδηγίας, είναι να καλύπτει το 20.1% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια, ως το 2010, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Greenpeace Ελλάδος ζητάει από την Ελληνική Κυβέρνηση, να επιταχύνει τον σχεδιασμό και εγκατάσταση αιολικών πάρκων, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας.

Με την δημιουργία αιολικών πάρκων και την παύση της καύσης ορυκτών καυσίμων, όπως τονίζουν, αποφεύγεται η επιβάρυνση του περιβάλλοντος με τα αέρια του θερμοκηπίου.
Η ανάγκη για χρησιμοποίηση 'καθαρών' πηγών ενέργειας είναι επιτακτική, αφού η Ελλάδα βάσει του Πρωτοκόλλου του Κιότο, είχε ζητήσει την αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 25% κατά το διάστημα 1990-2010, και τελικά η αύξηση φτάνει το 45%-50%. Δυστυχώς η χώρα μας δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που ανέλαβε βάσει των συνθηκών με την ΕΕ και του Κιότου.

Η αύξηση των ρύπων οφείλεται στην αλόγιστη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος αφενός (άσκοπη χρήση κλιματιστικών κλπ), και αφετέρου στην εντατική χρήση των ορυκτών καυσίμων από την ΔΕΗ. Η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι στρατηγικού χαρακτήρα, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της οργάνωσης.

Η Ελλάδα, μια χώρα προικισμένη με ήλιο και δυνατούς ανέμους, έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες, άρα ανεξάντλητες, πηγές ενέργειας. Στην Κρήτη ήδη το 10% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια το 2000, καλύφθηκε με τα αιολικά πάρκα. Στην Ευρώπη, χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία, η Ισπανία που πρωτοστατούν στη δημιουργία αιολικών πάρκων, έχουν εγκαταστημένη ισχύ, 13.000 MW, σε σύνολο 17.000 σε ολόκληρο τον κόσμο κατά το 2000.

Υπάρχουν όμως αντιδράσεις των τοπικών φορέων κατά την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων και αυτές οφείλονται στον θόρυβο που κάνουν οι ανεμογεννήτριες, στην αισθητική υποβάθμιση του τοπίου, στις επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα κλπ. Η Greenpeace τονίζει πως ένας σωστός σχεδιασμός των πάρκων και σωστή ενημέρωση των πολιτών θα μειώσει τις αντιδράσεις. Επίσης τονίζει πως για κάθε εγκαταστημένη ΜW, δημιουργούνται 15-22 νέες θέσεις εργασίας αλλά και ενεργειακή ανεξαρτησία στην χώρα μας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση στρέφεται στην αιολική ενέργεια

Τα τελευταία χρόνια σημειώνει αλματώδη ανάπτυξη η αιολική ενέργεια και η Ευρώπη παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια. Από τα 3.800MW που παρήχθησαν παγκοσμίως το 2000 τα 3.500MW παρήχθησαν στην Ευρώπη. Η Γερμανία και η Δανία βρίσκονται στην πρώτη θέση και κατέχουν το 50% της παγκόσμιας αγοράς στην κατασκευή ανεμογεννητριών. Η αιολική ενέργεια συνεισφέρει παράλληλα στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μείωση των επικίνδυνων αερίων που προκύπτουν από τα ορυκτά καύσιμα.

Δεκατρείς χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, συμμετέχουν στο νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης Concerted Action on Offshore Wind Energy in Europe. Το πρόγραμμα αυτό αφορά τη διερεύνηση και την αξιοποίηση των τεχνολογιών που χρειάζονται, για να γίνει η ενέργεια του ανέμου μία από τις βασικές πηγές ενέργειας της Ε.Ε. Οι συμμετέχουσες χώρες, εκτός από τη χρηματοδότηση, θα συνεισφέρουν στο πρόγραμμα κάθε πρόταση, τεχνολογία, οικονομική και περιβαλλοντική μελέτη κ.τ.λ. που διαθέτουν, ώστε να επιταχυνθεί η υιοθέτηση της αιολικής ενέργειας. Η ανάγκη για ενεργειακή απεξάρτηση από το πετρέλαιο, όσο και η φιλικότητα προς το περιβάλλον που παρουσιάζει η ενεργειακή αυτή πηγή, την έχουν κάνει πολύ ελκυστική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στόχος της Ευρώπης είναι, μέχρι το 2010, να παράγεται ενέργεια της τάξης των μερικών δεκάδων γιγαβάτ από ανεμογεννήτριες, οι οποίες θα έχουν πολύ καλύτερη απόδοση από αυτές που χρησιμοποιούνται σήμερα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει η τιμή της παραγόμενης από τον άνεμο ενέργειας να πέσει αισθητά, ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί τις παραδοσιακές πηγές στις οποίες στηρίζεται σήμερα η Ευρώπη. Το πρόγραμμα εστιάζεται αρχικά στην έρευνα για αιολικά πάρκα τοποθετημένα στη θάλασσα. Ο λόγος είναι ότι οι άνεμοι που πνέουν στις θάλασσες είναι κατά τεκμήριο δυνατότεροι από αυτούς που πνέουν πάνω από την ξηρά, άρα και οι ανεμογεννήτριες αναμένεται να είναι αποδοτικότερες. Ηγετικό ρόλο στο πρόγραμμα έχει αναλάβει το Technical University of Delft στην Ολλανδία. Ο τομέας αιολικής ενέργειας του πανεπιστημίου αυτού έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο πεδίο από το 1977 και έχει σε λειτουργία πολλές προηγμένες πειραματικές διατάξεις παραγωγής ενέργειας. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα μέσω του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος για θέματα ενέργειας, επίτροπος κ. Φιλίπ Μπουσκέν, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ξοδέψει τα τελευταία χρόνια 1 δισ. ευρώ για να αναπτύξει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες είναι απαραίτητες για την Ευρώπη για δύο λόγους: για να μειωθεί η εκπομπή στην ατμόσφαιρα ρύπων που επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά και για να καταστεί δυνατή η μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αιολική, σύμφωνα με τον κ. Μπουσκέν, είναι η πιο ανταγωνιστική. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μέσα σε λίγα χρόνια, η παραγωγή αιολικής ενέργειας στην Ε.Ε. έχει αυξηθεί από 100 σε 6.000 MW.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ηπιες μορφές ενέργειας: Αιολική Ενέργεια
Ποιά δύναμη δημιουργεί τους ανέμους
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Κέντρο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Η σελίδα του ΚΑΠΕ
Home