Αετός με διάμετρο 9m ανυψώνει οβελίσκο

Από σελίδα του Hypography, 25 Ιουνίου 2001

Ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα τεράστιο αετό για να στήσουν όρθιο έναν οβελίσκο τριών περίπου τόνων. Το επίτευγμα αυτό δείχνει όπως λένε ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μπορεί να χρησιμοποιούσαν τη δύναμη του ανέμου για να μετακινήσουν και τους μεγαλύτερους ογκόλιθους.

Μετά από δύο προσπάθειες αλλά σε λιγότερο από 5 λεπτά, ένας συμπαγής οβελίσκος που προηγουμένως κειτόταν στο έδαφος, ανυψώθηκε από την δύναμη που του άσκησε ένα αλεξίπτωτο, τροποποιημένο ώστε να πετάει σαν αετός με τον αέρα που φυσούσε στην έρημο της Mojave στην Καλιφόρνια.

"Είναι πολύ ευκολότερο να σηκώσεις τον οβελίσκο με τη βοήθεια του ανέμου παρά να τον σπρώξεις ή να τον τραβήξεις" λέει η Maureen Clemmons που έχει περάσει τα τελευταία 4 χρόνια για την επιδίωξη του στόχου αυτού.
Το εγχείρημα απαίτησε μόνο δύο άτομα για να πετάξουν τον εννιάμετρο αετό, ο οποίος άσκησε μια δύναμη περίπου 1780Nt καθώς χόρευε στον ουρανό από τον άνεμο ταχύτητας 25 km/h που φυσούσε. Ένα περίπλοκο σύστημα από τροχαλίες εξασφάλιζε αρκετή μηχανική υποβοήθηση ώστε να επιτευχθεί η ανύψωση του οβελίσκου.

Η Clemmons λέει ότι η ιδέα της ήρθε όταν διάβασε το 1997 ένα άρθρο για κάποιες σύγχρονες προσπάθειες που γίνονταν για εξομοίωση των μεθόδων που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι για το χτίσιμο των πυραμίδων. Οι ογκόλιθοι που χρησιμοποιήθηκαν στις πυραμίδες ζυγίζουν περί τα 2200Kg.

"Μου έμοιαζε αφύσικο καθώς κοίταζα τις εικόνες, όλοι αυτοί οι άνθρωποι να σπρώχνουν, να τραβάνε, να ιδρώνουν σε ράμπες ή στην άμμο, με μηδαμινό αποτέλεσμα" λέει η Clemmons που ξόδεψε περίπου 30.000 δολάρια στο πρόγραμμα αυτό. " Πρέπει να υπήρχε άλλος απλούστερος τρόπος".

H Clemmons εμπνεύστηκε την ιδέα της από τις ιστορίες των Vikings, οι οποίοι έσερναν τα καράβια τους στη στεριά πάνω σε κυλινδρικούς κορμούς με τη βοήθεια του ανέμου. Το 1999 ξεκίνησε η υλοποίηση της ιδέας στο πανεπιστήμιο Caltech από μια μικρή ομάδα που την είδε σαν μηχανική πρόκληση.

Μπορείς να ανυψώσεις οποιοδήποτε βάρος αρκεί να έχεις αετό με κατάλληλο μέγεθος λέει ο Mory Gharib, καθηγητής αεροναυτικής στο Caltech, ο οποίος εργάστηκε τελειοποιώντας την ιδέα.
Οι ειδικοί όμως για την πτήση των αετών και οι Αιγυπτιολόγοι φαίνονται μάλλον σκεπτικοί.
Κάποιοι εκ των ειδικών για τους αετούς πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να γίνει, ενώ οι Αιγυπτιολόγοι διατείνονται ότι το πέταγμα του αετού για τέτοιους σκοπούς είναι απίθανο ν' αποτελούσε συνήθεια των αρχαίων Αιγυπτίων.
Η Clemmons όμως που ασχολείται με τη συντήρηση αρχαίων έργων τέχνης επιμένει ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πετούσαν αετούς.

Επιχειρηματολογώντας για τη δύναμη του ανέμου λέει: "Δείτε πόσοι άνθρωποι χρειάζονται για να ξεριζώσουν μια βελανιδιά, ενώ αρκεί ένα φύσηγμα δυνατού ανέμου για να φέρει το ίδιο αποτέλεσμα".

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Φυσική και Αρχαιολογία
Home