Transistors των 210GHz από την IBM

Από σελίδα της IBM 25 Ιουνίου 2001

New Transistor IBMΗ IBM ανακοίνωσε ότι ερευνητές της έχουν αναπτύξει τα ταχύτερα transistors του κόσμου, τεχνολογίας πυριτίου-γερμανίου, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν σε συχνότητες της τάξης των 210GHz, καταναλώνοντας ρεύμα μόλις 1mA. Το νέο επίτευγμα της ΙΒΜ, εκτιμάται ότι θα επιτρέψει τη δημιουργία τσιπ για συσκευές δικτύου, που θα λειτουργούν στα 80GHz, η οποία είναι  μια ταχύτητα διπλάσια από αυτήν των σημερινών τσιπ πυριτίου.

Tα περισσότερα chips σήμερα κατασκευάζονται μόνο από πυρίτιο. Τα transistors τεχνολογίας πυριτίου-γερμανίου, (SiGe), κατά την οποία το πυρίτιο αναμειγνύεται με το γερμάνιο, μπορούν να λειτουργήσουν σε πολύ μεγαλύτερες συχνότητες σε σχέση με τα σημερινά transistors που είναι κατασκευασμένα από πυρίτιο, καταναλώνοντας παράλληλα σημαντικά μικρότερη ενέργεια. Επιπλέον, εάν το επιτύχει, οι κατασκευαστές των εν λόγω επεξεργαστών δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν άλλα «εξωτικά» υλικά, όπως φωσφορίδια ινδίου ή γάλλιο.

Η ΙΒΜ ασχολείται την τελευταία δεκαετία με το συνδυασμό ατόμων πυριτίου και γερμανίου, για να κατασκευάσει ένα υλικό που θα προβάλλει χαμηλότερη αντίσταση στη διέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος. Το επίτευγμά της αυτό όμως, θα της επιτρέψει την κατασκευή τρανζίστορ που έχουν πάχος μόνο 100-200 ατόμων, κάτι το οποίο ήταν προαπαιτούμενο για την κατασκευή ταχύτερων τσιπ για συσκευές δικτύου.

Η νέα τεχνολογία της IBM υπόσχεται μικρότερες, ισχυρότερες και περισσότερο αυτόνομες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές. Τα transistors τεχνολογίας SiGe θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και στα κινητά τηλέφωνα, με μέγεθος ενός ρολογιού του χεριού. Επίσης σε συσκευές όπως Direct Broadcoast Satellite (DBS), συστήματα radar αυτοκινήτου. Tα νέα transistors θα χρησιμοποιηθούν καταρχήν σε chips συσκευών δικτύου, αυξάνοντας την ταχύτητα τους στα 80GHz, ταχύτητα σχεδόν διπλάσια από την αντίστοιχη που προσφέρουν τα σημερινά chips πυριτίου. Τα πρώτα chips που θα υποστηρίζουν τα transistors νέας τεχνολογίας της IBM, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν σε συσκευές υποστήριξης της ροής των δεδομένων μέσα από δίκτυα οπτικών ινών μεγάλης ταχύτητας.

Επιτάχυνση των επεξεργαστών κατά 35%

Αρχές Ιουνίου του 2001, η IBM είχε ανακοίνωσε ένα νέο επίτευγμα στην τεχνολογία των ημιαγωγών, με τη χρήση του οποίου η ταχύτητα των επεξεργαστών μπορεί να ανέβει κατά 35% από την σημερινή, ενώ ταυτόχρονα θα μειωθούν οι απαιτήσεις τους σε ενέργεια.

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υπολογιστών στον κόσμο βρήκε ένα νέο τρόπο για να αυξήσει την ταχύτητα ροής των ηλεκτρονίων ανάμεσα στα τρανζίστορ του επεξεργαστή κατά 70%, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην προαναφερόμενη αύξηση της ταχύτητας των επεξεργαστών. Ο αντιπρόεδρος της IBM Microelectronics, Bijan Davari, δήλωσε ότι οι νέοι επεξεργαστές θα είναι έτοιμοι το 2003.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Μικροσκοπικές μνήμες Μοριακά τρανζίστορς θα σμικρύνουν τα πρότυπα των διακοπτών ρεύματος
Λογικές πύλες με φως
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Σελίδα ΙΒΜ Silicon Germanium: Putting more zip in the silicon chip
Home