Καταστροφικά Ραδιοκύματα

Από σελίδα του New Scientist 3-Μαϊου-2001

Όπλα ραδιοσυχνοτήτων φτιαγμένα στο σπίτι καταστρέφουν ηλεκτρονικές συσκευές σε δοκιμές που έκανε ο Αμερικανικός στρατός. Δύο όπλα φτιαγμένα στο σπίτι ικανά να «βράσουν» ηλεκτρονικές συσκευές και να καταστρέψουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές επιδείχθηκαν στο κέντρο δοκιμών του Αμερικανικού στρατού στο Aberdeen του Maryland.

Οι δοκιμές παραγγέλθηκαν από την Αμερικανική κυβέρνηση, για να διαπιστωθεί αν φτηνά αλλά αποτελεσματικά όπλα βασισμένα σε ραδιοσυχνότητες μπορούν να κατασκευαστούν χρησιμοποιώντας χαμηλή τεχνογνωσία.

”Το μήνυμα είναι ότι οποιοσδήποτε αριθμός ομάδων στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες μπορεί να το κάνει, σχετικά εύκολα και με σχετικά μικρό κόστος” λέει ο Mike Powell της Schriner Engineering στο Ridgecrest της Καλιφόρνιας όπου κατασκευάστηκαν τα όπλα.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ φοβάται ότι τρομοκρατικές ομάδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν παρόμοια όπλα για να καταστρέψουν εμπορικούς ή στρατιωτικούς υπολογιστές ή ακόμα και να καταρρίψουν αεροπλάνα.
Η συναρμολόγηση αυτών των όπλων επιτεύχθηκε χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά που αγοράζει κανείς από τα μεγάλα καταστήματα ηλεκτρονικών εξαρτημάτων ή παραγγέλνει μέσω του Internet.

Τα όπλα αυτά βασίζονται σε ραδιοπομπούς οι οποίοι εκπέμπουν σύντομους αλλά εξαιρετικά ισχυρούς παλμούς ραδιοκυμάτων.
Οι παλμοί αυτοί μπορούν να επάγουν πολύ ισχυρά ρεύματα σε ηλεκτρονικές συσκευές τα οποία κυριολεκτικά καίνε τα κυκλώματα και βράζουν τις συσκευές αυτές. Με μικρότερη ισχύ προκαλούν διακοπές στη λειτουργία των συσκευών και εξαφανίζουν τα αποθηκευμένα σ’ αυτές στοιχεία.

Στις δοκιμές του Maryland τα όπλα τα όπλα βρίσκονταν μέσα σε μεταλλικά κουτιά και έβαλαν προς διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές.
Το μικρότερο από αυτά δεν λειτούργησε αλλά το μεγαλύτερο που καταλάμβανε το χώρο του εσωτερικού ενός αυτοκινήτου, κατέστρεψε υπολογιστές με τα δεδομένα τους, και διέκοψε τη λειτουργία ιατρικών συστημάτων από 10 μέτρα απόσταση. «Αυτό είναι μόνο μια ένδειξη τι μπορούν να κάνουν αυτά τα όπλα» λέει ο Powell. «Τα πρωτότυπα λειτούργησαν σε σχετικά χαμηλή ισχύ» είπε «Δεν χρειάζεται όμως να τροποποιήσεις πολύ αυτά τα πρωτότυπα για να έχεις ένα όπλο ικανό να καταρρίψει ένα αεροπλάνο.»

Παρόλα αυτά όμως η άμυνα κατά των όπλων αυτών δεν είναι αδύνατη, λέει ο Randy Bernard επίσης από την Schriner Engineering. «Μεταλλικές ασπίδες γύρω από ευαίσθητες ηλεκτρονικές συσκευές είναι ένας τρόπος που μπορεί να κάνει τους Η/Μ παλμούς να ανακλασθούν» πρόσθεσε ο ίδιος.

Home