Πριν το Bing Bang

Από σελίδα του BBC 10-Απριλίου-2001

Hubble ImagerΜια νέα εκπληκτική θεωρία για την προέλευση του κόσμου, εισήγαγαν αστρονόμοι  με την άποψη πως μια  "Μεγάλη Επίπεδη Σανίδα (Splat)" προηγήθηκε του γνωστού μας Big Bang. Προτείνει δε ότι μπορεί να υπάρχει ένα απαρατήρητο παράλληλο σύμπαν με τον δικό μας.

Η ιδέα αυτή, που είναι ακόμα στο στάδιο της ανάπτυξης, μπορεί να παράσχει υπαινιγμούς για αυτό που συνέβη πριν το Σύμπαν   μας εξαπλωθεί και βρεθεί έτσι στην ύπαρξη, πριν περίπου 15 δισεκατομμύριο έτη. Η θεωρία αυτή περιγράφηκε λίγες ημέρες πριν, στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ στην Μεγάλη Βρετανία και στο Επιστημονικό Διαστημικό Ιδρυμα Τηλεσκοπίων (Space Telescope Science Institute) στις ΗΠΑ.

Ο Paul Steinhardt και συνάδελφοι του στο Πανεπιστήμιο του Princeton προτείνουν το αποκαλούμενο "ekpyrotic" (εκπυροτικό) μοντέλο. Αυτό το μοντέλο εξηγεί τις σημαντικές λεπτομέρειες για τη φύση του κόσμου μας, όπως το γιατί το σύμπαν επεκτείνεται με αυτόν τον τρόποι.

Η Μ-θεωρία πάλι στο προσκήνιο

Για τον αμύητο, αυτές οι ιδέες είναι δύσκολο να συλληφθούν. Στην καρδιά τους έχουν την   θεωρία χορδών, στην οποία η κύρια ιδέα είναι ότι οι θεμελιώδεις δομικές μονάδες του χώρου και του χρόνου είναι μικροσκοπικές παλλόμενες χορδές. Η θεωρία χορδών έχει διεγείρει τους θεωρητικούς λίγα έτη πριν, αν και έχει παραμείνει μη δοκιμασμένη σε πειράματα.

Οι ιδέες του Steinhardt για την προέλευση του Σύμπαντος, είναι βασισμένες σε μια επέκταση της θεωρίας χορδών που  αποκαλείται θεωρία-Μ χορδών.

Η θεωρία-Μ δεν πηγαίνει μακρυά από το Big Bang. Τα στοιχεία ότι όλα προέκυψαν από μια "φλογισμένη βολίδα" σε μια θερμοκρασία 10 δισεκατομμυρίων βαθμών, που επεκτείνεται με ένα χρονοδιάγραμμα του ενός δευτερολέπτου, θεωρούνται πως είναι τώρα πολύ απαραίτητα και αναμφισβήτητα.

Αντ' αυτής της θεωρίας που εξετάζει τα γεγονότα μετά το Big Bang, η θεωρία-Μ εξετάζει τα γεγονότα πριν από από αυτό, προτείνοντας ότι ο κόσμος μας έχει 11 διαστάσεις, και έξι από αυτές στρέφονται επάνω σε μικροσκοπικές ίνες που μπορούν όμως να αγνοούνται.

Ο καθηγητής ο Sir Martin Rees του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ είπε: "Ο Steinhardt και οι συνάδελφοί του προσφέρουν μια συναρπαστική ιδέα, που εμπλέκει την ιδέα των περισσότερων από ενός Σύμπαντος, που ενσωματώνονται στο χώρο των υψηλών διαστάσεων."

Η δράση του Σύμπαντος πραγματοποιείται σε χώρο πέντε διαστάσεων. Προτού να εμφανιστεί το Bing Bang, ο κόσμος αποτελείτο από δύο τέλειες επίπεδες επιφάνειες τεσσάρων διαστάσεων.

Ένα από αυτά τα επίπεδα φύλλα είναι ο κόσμος μας, το άλλο φύλλο ένας "κρυμμένος" παράλληλος κόσμος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Princeton, οι τυχαίες διακυμάνσεις σε αυτόν τον απαρατήρητο κόσμο που μας συντροφεύει, το ανάγκασαν να διαστρεβλωθεί και να φθάσει προς τον κόσμο μας.

Η "επιπλέουσα σανίδα" εισήλθε έτσι στο Σύμπαν μας και η ενέργεια αυτής της σύγκρουσης μετασχηματίστηκε σε ύλη και την ενέργεια του Σύμπαντος σε ένα Big Bang.

Σύμφωνα με τον καθηγητή ο Sir Martin Rees: "Όλες αυτές οι ιδέες για τον εξαιρετικά-πρωταρχικό κόσμο, δίνουν έμφαση στη σύνδεση μεταξύ του κόσμου μας και του μικρόκοσμου - οι ιδέες αυτές δεν θα σταθεροποιηθούν έως ότου έχουμε μια κατάλληλη κατανόηση του χώρου και του χρόνου, το 'στέρεο υπόστρωμα' του φυσικού κόσμου. "

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Το Σύμπαν υπήρχε πριν το Big Bang
Μπορούμε να κάνουμε πειράματα στη πέμπτη διάσταση;
Το πεπρωμένο αυτού του Κόσμου
Η θεωρία των χορδών
Η θεωρία-Μ των χορδών
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
University of Cambridge
Space Telescope Science Institute
Close-up on the the early Universe Αρθρο από το BBC 12-5-2000
Universe 'proven flat' Αρθρο από το BBC 26-4-2000
Home