Στα ίχνη  της χαμένης μάζας του σύμπαντος. Το πείραμα του Νέστωρα.

Ενα μεγάλο πείραμα εξελίσσεται αργά αλλά σταθερά. Είναι το μεγάλο διεθνές πείραμα του   "Νέστορα" στην Πύλο
Το πείραμα αυτό γίνεται για την ανίχνευση των πιό μικρών και παράξενων σωματιδίων του Σύμπαντος, των νετρίνων. Λόγω της εκπληκτικά μικρής μάζας του και της απουσίας φορτίου, δεν αντιδράει σχεδόν καθόλου με τα άλλα σωματίδια, πράγμα που το καθιστά 'αόρατο'.

Στην Πύλο όμως θα γίνουν πολλά πειράματα. Πρώτα το πείραμα Νέστορας, για τα νετρίνα, ακολούθως ένα γεωφυσικό πείραμα Σεισμολογίας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Δικτύου Σεισμογράφων και σε σύνδεση με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την μετάδοση δεδομένων σε αυτό, αλλά και ωκεανολογικές μετρήσεις θαλασσίων ρευμάτων, θερμοκρασίας, αλατότητας, πίεσης, ιζηματοπαγίδες, μελέτη της θαλάσσιας βιοφωταύγειας κλπ.

Η πόντιση των συσκευών γίνεται με ένα καράβι τον "Θαλή". Ο "Θαλής" είναι το καράβι του ΟΤΕ που έχει ποντίσει τα τηλεφωνικά καλώδια στο Αιγαίο και είναι το μόνο σκάφος στην Ελλάδα που μπορεί να κάνει αυτή την εργασία σε βάθος 4.000 μ., γεγονός που κρύβει κινδύνους στην πόντιση των καλωδίων και του τηλεσκοπίου των νετρίνων.

Η σημασία της ανίχνευσης των  νετρίνων

Γνωρίζουμε πως η παραδοσιακή αστρονομία βασίζεται στην ακτινοβολία, ορατή και αόρατη. Δηλαδή στο φωτόνιο. Το μόνο όμως διαφορετικό σωματίδιο που είναι σε θέση να χρησιμοποιήθεί είναι το νετρίνο, διότι έτσι μπορούμε να δούμε πολύ μακριά στο Σύμπαν και βαθιά μέσα στα άστρα.

Στις εκρήξεις των supernava συγκεκριμμένα παράγονται αμέτρητα νετρίνα, που προδίδουν την εκδήλωση των φαινομένων που ακολουθεί την έκρηξη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα υπερσυμμετρικά σωματίδια συλλαμβάνονται από πολύ μεγάλα αστρικά σώματα. Επομένως, διερευνώντας, εάν, όντως, είναι πηγές νετρίνων, ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να απαντήσουν κατά πόσον οι σχετικές θεωρίες είναι σωστές ή όχι.

Αυτό είναι δύσκολο να γίνει με επίγειους επιταχυντές. Επίσης, ελπίζουν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα ποια είναι η πηγή των κοσμικών ακτίνων στο Σύμπαν. Στο ερώτημα αυτό δεν έχουν δοθεί ακόμη ικανοποιητικές εξηγήσεις.


Δείτε και τα σχετικά άρθρα

Home