Βουτιά κάνουν κάθε χρόνο τα νερά της Μεσογείου

Από την ΕΡΤ Ιούνιος2000

Η Μεσόγειος κινδυνεύει

Οι ωκεανολόγοι απευθύνουν αυστηρή προειδοποίηση. Αντίθετα, με ότι συμβαίνει στους μεγαλύτερους ωκεανούς του πλανήτη, οι καταγραφές για την Μεσόγειο Θάλασσα, δείχνουν ότι η στάθμη των νερών της τα τελευταία 40 χρόνια, έχει πέσει κατά 5 εκατοστά. Μελετώντας την πτώση αναλυτικότερα, οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι κάθε χρόνο, η στάθμη των Μεσογείου σημειώνει πτώση κατά 1.4 ml, γεγονός που έχει να συμβεί, από τις αρχές του 19ου αιώνα.
Ο καθηγητής Michael Tsimplis, από το Κέντρο Ωκεανογραφίας του Southampton της Βρετανίας, ερμηνεύει το φαινόμενο:

"Τα διαφορετικά καιρικά φαινόμενα σε συνδυασμό με την κατασκευή φραγμάτων αυξάνουν την αλμυρότητα του νερού. Όσο αυξάνεται η πυκνότητα του νερού τόσο μειώνεται ο όγκος του.

Σύμφωνα με τις αξιόπιστες μετρήσεις δέκα σταθμών, που βρίσκονται στο βορειοδυτικό τμήμα της Μεσογείου και στη Βόρεια Αδριατική, η στάθμη των νερών της Μεσογείου, πέφτει κάθε χρόνο κατά 1.4ml.

Το γεγονός αυτό, αν ληφθεί υπόψη ότι κάθε χρόνο τα νερά της Μαύρης Θάλασσας και του Ατλαντικού ωκεανού ανεβαίνουν κατά 2 και 1.2 ml αντίστοιχα, μπορεί να επιφέρει δραματικές εξελίξεις στην περιοχή, μετά από μερικά χρόνια.

Home