Ομάδα επιστημόνων χαρτογράφησε τη γενετική δομή του ανθρώπου

Από το BBC και το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

dnaΤην πλήρη χαρτογράφηση της γενετικής δομής του ανθρώπινου οργανισμού ανακοίνωσε   ομάδα επιστημόνων, εξέλιξη που θεωρείται ορόσημο για την ιστορία της επιστήμης.

Οπως μεταδίδει το BBC, μετά από δέκα χρόνια σχετικών ερευνών, που κόστησαν περίπου 300 εκ. δολλάρια , από διεθνή συνεργασία επιστημόνων, κατόρθωσε να "σπάσει" τον γενετικό κώδικα, χαρτογραφώντας τη γενετική δομή του ανθρώπου. Πρόκειται για επιστήμονες που εργάστηκαν στο πλαίσιο του Human Genome Project, ενός διεθνούς κονσόρτιουμ, οι έρευνες του οποίου χρηματοδοτήθηκαν κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος από τον φιλανθρωπικό οργανισμό Wellcome Trust, που έχει έδρα το Λονδίνο.

Προκειμένου να καταστεί δυνατή η χαρτογράφηση του ανθρώπινου οργανισμού χρειάστηκε να οριστεί η ακριβής σειρά ή συνέχεια των τριών δισεκατομμυρίων στοιχείων του DNA.

Ο Δρ. Τζον Σούλστον, διευθυντής του κέντρου Sanger, που εκπροσωπεί τη βρετανική πλευρά των ερευνών, δήλωσε ότι η ανακοίνωση της χαρτογράφησης του ανθρώπινου οργανισμού θα είναι ένα τεράστιο φιλοσοφικό βήμα. "Φτάσαμε σε αυτό το σημείο της ανθρώπινης ιστορίας, όπου για πρώτη φορά πρόκειται να έχουμε στα χέρια μας τη διαδικασία για τη δημιουργία ενός ανθρώπινου οργανισμού", τόνισε ο Βρετανός επιστήμονας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρόκειται για ένα τεράστιο φιλοσοφικό βήμα προς τα εμπρός, που θα αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι σκέφτονται για τον εαυτό τους.

Eιδικοί εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων επιστημονικών ερευνών μπορούν να συγκριθούν με οποιοδήποτε εκ των μεγάλων γεγονότων των τελευταίων 100 ετών, ακόμη και με την προσγείωση στο φεγγάρι ή την εφεύρεση των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Παρά το γεγονός ότι ο κώδικας DNA θα χρειαστεί δεκαετίες περαιτέρω ερευνών προκειμένου να μπορέσουμε να κατανοήσουμε πλήρως τη δομή του, οι επιστήμονες είναι σχεδόν βέβαιοι ότι οι πληροφορίες που κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν θα επιφέρουν επαναστατικές αλλαγές στο χώρο της ιατρικής, καθώς θα μπορούν πλέον οι γιατροί να διαγνώσουν μια ασθένεια πολύ νωρίτερα από ό,τι μπορούν τώρα και να βοηθήσουν τις διάφορες φαρμακευτικές εταιρίες στην παραγωγή πιο αποτελεσματικών φαρμάκων για την καταπολέμηση των διαφόρων ασθενειών.

Base

Αριστερά: Είναι η διπλή έλικα του DNA, που συγκρατείται με χημικά στοιχεία που λέγονται βάσεις. Η Αδενίνη (Α) συνδυάζεται με την Θυμίνη (Τ), η κυτοσίνη (C) με την γουανίνη (G). Αυτες οι τέσσερις βάσεις σχηματίζουν τον κώδικα της ζωής. Υπάρχουν 3 δισ. ζεύγη βάσεων σε ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι επιστήμονες κατόρθωσαν να φτάσουν στη χαρτογράφηση της γενετικής δομής του ανθρώπινου οργανισμού πολύ πιο πριν από το αναμενόμενο, χάρη στην τεχνολογία της ρομποτικής, αλλά και τον ανταγωνισμό από αμερικανική εταιρία, που χρησιμοποιεί μια διαφορετική μέθοδο για το "σπάσιμο" του γενετικού κώδικα.

Οι επιστήμονες κατόρθωσαν να φτάσουν στη χαρτογράφηση της γενετικής δομής του ανθρώπινου οργανισμού πολύ πιο πριν από το αναμενόμενο, χάρη στην τεχνολογία της ρομποτικής, αλλά και τον ανταγωνισμό από αμερικανική εταιρία, που χρησιμοποιεί μια διαφορετική μέθοδο για το "σπάσιμο" του γενετικού κώδικα. Πρόκειται για την εταιρία Celera Genomics, που είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο ότι κατόρθωσε να "διαβάσει" τον γενετικό κώδικα ενός ατόμου και προχωρούσε στη διάταξη των δεδομένων που προέκυψαν από τις έρευνες στη σωστή σειρά.

Αναμένεται ότι και η αμερικανική εταιρία θα ανακοινώσει σήμερα τη χαρτογράφηση της γενετικής δομής του ανθρώπου, αν και οι ιθύνοντες της εταιρίας τηρούν "σιγή ιχθύος" σχετικά με την επόμενη κίνησή τους.

Πληροφορίες όμως και από τα δυο "στρατόπεδα" αναφέρουν ότι οι διαφορές στις απόψεις των δυο πλευρών, κυρίως σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ακολουθούμενης πατέντας, ίσως να μην είναι τελικά αγεφύρωτες. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε πρόσφατο αντι-καρκινικό συνέδριο, ο επικεφαλής της Celera αναγνώρισε τις προσπάθειες των αντιπάλων του.

Νέα προβλήματα ηθικής φύσης

Aγνωστα μέχρι σήμερα προβλήματα ηθικής φύσεως, δημιουργούνται μετά την επιτάχυνση της προόδου για τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου DNA, που ανακοίνωσαν χθες επιστήμονες και οι πολιτικοί ηγέτες των ΗΠΑ και της Μεγ. Βρετανίας.
Αιώνες αφότου η Ιατρική χρειάστηκε την ανατομία των ανθρώπινων σωμάτων, για να διευρύνει το πεδίο των γνώσεων της, η σύγχρονη Γενετική εγκαινιάζει με επιτυχία την "ανατομία" του ανθρώπινου DNA, για να κατανοήσει τους αρχέτυπους κανόνες που ρυθμίζουν τον κύκλο της ζωής, να αποκρυπτογραφήσει τους μηχανισμούς που προκαλούν τις ασθένειες και τον εκφυλισμό της ζωντανής ύλης και να ανακαλύψει νέες, πρωτότυπες θεραπείες που θα παρατείνουν τη ζωή του ανθρώπου, λυτρώνοντάς τον από τον πόνο της αρρώστειας.

Αλλά, όπως η ανατομία των ανθρώπινων σωμάτων από τους γιατρούς του αρχαίου κόσμου, ήταν θέμα ταμπού που διέγειρε τα θρησκευτικά αντανακλαστικά των ανθρώπων της εποχής, έτσι και σήμερα η "ανατομία" του γονιδιακού χάρτη της ανθρώπινης ζωής, εκτός από ελπίδα για ένα καλύτερο και φωτεινό μέλλον, έρχεται να γεμίσει με φόβο τους ανθρώπους. Φόβο, για το ενδεχόμενο όλη αυτή η γνώση να χρησιμοποιηθεί κάποια στιγμή εναντίον τους, σε ένα εφιαλτικό μέλλον όπου κερδοσκοπικοί οργανισμοί -"διαχειριστές ανθρώπινων πόρων" θα καθορίζουν την ανθρώπινη μοίρα, ρίχνοντας στον Καιάδα της κοινωνικής απομόνωσης άτομα και ομάδες που δεν θα πληρούν το γονιδιακό προφίλ που έχουν ορίσει οι ίδιοι... Πολιτικοί ηγέτες και επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο καλωσόρισαν χθες την ανακοίνωση του Human Genome Project (Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος), σχετικά με την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γενετικού κώδικα σε ποσοστό 97%, χαρακτηρίζοντας το επιστημονικό αυτό επίτευγμα ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός. Η "αποκρυπτογράφηση" του ανθρώπινου DNA είναι το αποτέλεσμα της 10χρονης έρευνας του Human Genome Project, μιας επιστημονικής κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Κίνα, ενώ παράλληλα χρόνια δούλεψε με την ιδιωτική αμερικανική εταιρεία Celera Genomics.

Στόχος της κοινής αυτής επιστημονικής προσπάθειας παραμένει η ολοκλήρωση της χαρτογράφησης του ανθρώπινου γονιδιώματος, χωρίς κενά και με ακρίβεια 99,9% ώς το 2003.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Λονδίνο, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι αποκωδικοποίησαν τα 3,1 δισεκατομμύρια υπο-μονάδες του ανθρώπινου DNA, τα χημικά δηλαδή "γράμματα" που σχηματίζουν τη φράση "ανθρώπινη ζωή". Προσπαθώντας να δώσουν τις διαστάσεις του επιτεύγματος, οι επιστήμονες αναφέρουν χαρακτηριστικά, ότι η αποκωδικοποίηση του DNA είναι για την βιολογία το ισοδύναμο της κατάκτησης της Σελήνης από τον άνθρωπο.

"Η χαρτογράφηση του ανθρώπινου DNA, είναι συγκρίσιμη με την προσεδάφιση του ανθρώπου στην Σελήνη. Το επίτευγμα αυτό θα παραμείνει όχι μόνον το σημαντικότερο της ζωής μας, αλλά ίσως το σημαντικότερο σ΄ όλη την ιστορία της ανθρωπότητας" δήλωσε χαρακτηριστικά ο dr. Michael Dexter, διευθυντής της Wellcome Trust που χρηματοδότησε το βρετανικό σκέλος του προγράμματος, ενώ ο πρόεδρος Κλίντον σε δηλώσεις του από το Λευκό Οίκο, είπε: "Σήμερα καταλαβαίνουμε τη γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Θεός δημιουργώντας τη ζωή". Στο Παρίσι ο Γάλλος υπουργός έρευνας Ροζέ-Ζεράρ Σβάρτσενμπεργκ, ανακοίνωσε σχεδόν ταυτόχρονα με το Λονδίνο ότι "το 97% του ανθρώπινου γονιδιώματος έχει χαρτογραφηθεί και έχει εξακριβωθεί η ακολουθία των γονιδίων κατά 85%". "Το στάδιο στο οποίο φτάσαμε σήμερα επιτεύχθηκε πέντε χρόνια νωρίτερα απ' ό, τι προβλεπόταν", υπογράμμισε ο Σβάρτσενμπεργκ. Σύμφωνα με το Γάλλο υπουργό, η γνώση του ανθρώπινου γονιδιακού χάρτη "πρέπει να ανήκει σε όλους", αφού "αποτελεί την κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας και ...δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να οικειοποιηθούν τη γνώση αυτή, η οποία πρέπει να ανήκει σε όλους".
Ο Σβάρτσενμπεργκ διευκρίνισε ότι "οι ακολουθίες του ανθρώπινου γονιδιώματος δεν μπορούν να κατοχυρωθούν με δικαιώματα ευρεσιτεχνίας", αντίθετα απ' ό,τι επιθυμούν ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Μόρι δήλωσε πως   "Τα συμπεράσματα που αντλήθηκαν απ' αυτή τη διεθνή συνεργασία ανάμεσα στην Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη είναι μια κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας", πρόσθεσε, υποσχόμενος και άλλες ανακαλύψεις στο ίδιο πλαίσιο.

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Η γενετική επανάσταση τώρα αρχίζει Από το BBC 27 Ιουνίου 2000
Human Genome Project Απαντήσεις για την έρευνα του γονιδιώματος. Και για μεγάλα παιδιά
Σελίδα της Celera Genomics Η εταιρεία που κάνει τις έρευνες του γονιδιώματος.
Home