Ετοιμασθείτε για ταξίδι στο διάστημα...

Από το Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων 30 Μαϊου 2000

spaceNASA--> Σε δύο με τρία χρόνια, το πρώτο διαστημόπλοιο με τουρίστες θα ξεκινήσει το μακρινό του ταξίδι για να φτάσει στα όρια της γήινης ατμόσφαιρας, σε ύψος 100 χιλιομέτρων. Οι επιβάτες του, εκατομμυριούχοι και λάτρεις της περιπέτειας, θα έχουν πληρώσει μία μικρή περιουσία για να πάρουν μέρος στο ταξίδι.

Στη μισή ώρα που θα διαρκέσει, θα προλάβουν να πάρουν μία γεύση από την έλλειψη βαρύτητας - μερικοί μάλλον θα αρρωστήσουν -, θα δουν το απόλυτο σκοτάδι σε απόσταση εκατομμυρίων χιλιομέτρων, θα θαυμάσουν την θέα της Γης από ψηλά και θα επιστρέψουν στα... πάτρια εδάφη. Λίγο αργότερα, όταν βελτιωθούν οι συνθήκες, το ταξίδι θα διαρκεί μερικές μέρες - επτά είναι ένας αριθμός ικανοποιητικός και για τον ανθρώπινο οργανισμό - και το διαστημόπλοιο θα μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη. Σε μερικά χρόνια - μπορεί και 20 - το πρώτο ξενοδοχείο θα χτισθεί στο φεγγάρι. Νωρίτερα όμως, θα έχουν δημιουργηθεί τα πρώτα ξενοδοχεία σε χαμηλή τροχιά γύρω από την Γη, όπου θα ξαποσταίνουν οι τουρίστες για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς μακρινότερες αποστάσεις.

Αυτά είναι τα σχέδια των ειδικών στο χώρο του Διαστήματος και συγκεκριμένα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαστημικών Μεταφορών, όπως τα εξηγεί στα "ΝΕΑ" ο επιστημονικός της υπεύθυνος κ. Τομ Ρότζερς. Ο Αμερικανός επιστήμονας, πρωτοπόρος στον τομέα του διαστημικού τουρισμού, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Σαντορίνη για το Παγκόσμιο Συνέδριο "Ο ?νθρωπος στο Διάστημα".

"Στις αρχές της δεκαετίας του '80, η ΝΑSΑ ήταν κατηγορηματικά αρνητική στα σχέδια αυτά. Πριν από 10 χρόνια, υπήρχαν 10 άνθρωποι που πίστευαν στον διαστημικό τουρισμό. Σήμερα, υπάρχουν χιλιάδες που ήδη εργάζονται πυρετωδώς γι' αυτό το σκοπό και τα σχέδιά μας είναι απόλυτα πραγματοποιήσιμα". Ο κ. Ρότζερς υπηρέτησε επί δεκαετίες στο διοικητικό συμβούλιο της ΝΑSΑ. Είναι από τους ιδρυτές της ανεξάρτητης Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαστημικών Μεταφορών το 1991 και μέχρι πέρυσι ήταν πρόεδρός της. Στο έργο της συνεργάζονται η ΝΑSΑ, τα υπουργεία Μεταφορών και Εμπορίου των ΗΠΑ, όλες οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, οι εταιρείες Αεροδιαστημικής, καθώς και οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ιαπωνίας.

Τα πρώτα σοβαρά βήματα για τον τουρισμό στο Διάστημα έχουν γίνει. Μία μεγάλη εταιρεία ξενοδοχειακών υπηρεσιών στο Λας Βέγκας, που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Ρόμπερτ Μπίγκελοου, φιλοδοξεί να είναι η πρώτη που θα χτίσει ξενοδοχεία στο Διάστημα και κινείται αθόρυβα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Παράλληλα, ρωσικές και αμερικανικές εταιρείες συνεργάζονται για να αποτρέψουν την καταστροφή του "ηλικιωμένου" ρωσικού διαστημικού σταθμού ΜΙΡ και να το μετατρέψουν σε ξενοδοχείο - και όλα δείχνουν ότι θα τα καταφέρουν. Παράλληλα, γερμανικές και αμερικανικές εταιρείες προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα τμήμα του νέου υπερσύγχρονου Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΙSS), που θα είναι έτοιμος σε τρία χρόνια, για να χτίσουν ξενοδοχείο.

Τα προβλήματα φυσικά παραμένουν μεγάλα. Για να γεμίσει το Διάστημα... τουρίστες, πρέπει καταρχήν να αναπτυχθούν αξιόπιστα οχήματα που θα τους μεταφέρουν. "Χρειαζόμαστε διαστημόπλοια ασφαλή, αξιόπιστα, διαθέσιμα και με πολύ πολύ μικρότερο κόστος από το σημερινό", εξηγεί ο κ. Ρότζερς, αποστολή του οποίου είναι να διαπραγματεύεται και να συντονίζει όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές. Σήμερα, το ταξίδι στο Διάστημα κοστίζει 100 εκατομμύρια δολάρια κατ' άτομο, ενώ η παραμονή στον ΙSS θα κοστίζει αρχικά 10 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα το άτομο. Ποσά που πολλοί αδυνατούν να πληρώσουν για μία διαστημική περιπέτεια.

Το ενδιαφέρον πάντως του κόσμου είναι τεράστιο.

Σύμφωνα με μία μεγάλη διεθνή έρευνα που έγινε πριν από λίγους μήνες σε 130 εκατομμύρια ανθρώπους, σε πολλές χώρες, περισσότερα από 50 εκατομμύρια άτομα δήλωσαν ότι θα ταξιδέψουν στο Διάστημα με την πρώτη ευκαιρία, πρόθυμοι να πληρώσουν από 1.000 μέχρι 100.000 δολάρια (380.000 - 38.000.000 δρχ.) ο καθένας.

Home