Ψάχνουν για εξωγήϊνους

Από τo in.gr Μάϊος 2000

Αρέσιμπο, Πουέρτο Ρίκο: Τα δύο εκατομμύρια έφτασαν οι χρήστες που έθεσαν τους υπολογιστές τους στην υπηρεσία της αναζήτησης εξωγήινων, συμμετέχοντας μέσω Internet στο πρόγραμμα SETI@Home. Οι υπολογιστές τους αναλύουν τα δεδομένα των ραδιοσημάτων που λαμβάνει επί 24ώρου βάσεως το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου.

Το SETI@Home (The Search for Extraterrestrial Intelligence) τέθηκε σε εφαρμογή πριν από ένα χρόνο περίπου, και τελεί υπό την επίβλεψη του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ και την οικονομική υποστήριξη διαφόρων επιστημονικών φορέων.

Η συνδυασμένη υπολογιστική ισχύς των υπολογιστών όλων των συμμετεχόντων χρηστών χρησιμοποιείται για την ανάλυση των ραδιοσημάτων που συλλαμβάνονται από το ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο. Στόχος της ανάλυσης είναι να εντοπιστεί σε αυτά κάποια απρόσμενη κανονικότητα, η οποία θα αποδεικνύει ενδεχομένως ότι η εκπομπή τους είναι εσκεμμένη και όχι προϊόν τυχαίων φυσικών φαινομένων.

Για την έναρξη του προγράμματος απαιτούνταν 100.000 δολάρια, ένα μέρος από τα οποία προσέφερε το ίδρυμα Planetary Society, στη μνήμη του διάσημου αστρονόμου και συνιδρυτή του, Καρλ Σαγκάν. Στην αρχική χρηματοδότηση του προγράμματος συμμετείχε και η Paramound Pictures.

Τους τρεις πρώτους μήνες της λειτουργίας του SETI@Home, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο χρήστες του Internet δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα. Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κάποιο "ενδιαφέρον" σήμα οι υπεύθυνοι του προγράμματος δηλώνουν ενθουσιασμένοι.

"Είμαστε ευχαριστημένοι αλλά και έκθαμβοι με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Η πρόοδος που έχει σημειωθεί ξεπερνάει και την πιο τολμηρή φαντασία" δήλωσε χαρακτηριστικά η Σαρλίν Αντερσον, μία από τους υπευθύνους του προγράμματος. Υπογράμμισε μάλιστα, ότι η εργασία που έχει ολοκληρωθεί μέχρι τώρα θα απαιτούσε τη λειτουργία ενός μεμονωμένου υπολογιστή επί 280 χιλιάδες χρόνια.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, η συμμετοχή δεν θα ξεπερνούσε τους 300.000 χρήστες και ο χρόνος ζωής του προγράμματος θα έφτανε τα δύο χρόνια.

Ωστόσο, η δημοτικότητα του πειράματος κάνει τους υπευθύνους του SETI@Home να μελετούν πλέον την αύξηση τόσο του βάθους της ανάλυσης των δεδομένων όσο και της ποικιλίας τους, δίνοντας στην τεράστια υπολογιστική βάση που έχει δημιουργηθεί, δεδομένα που προέρχονται και από άλλα τηλεσκόπια ανά τον πλανήτη.

Πάντως, εξωγήινα ραδιοσήματα ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί.

Δείτε και το σχετικό άρθρο Εξωγήϊνοι-Μύθος ή πραγματικότητα
Επισκεφτείτε την σελίδα SETI@home

Home