Η μέτρηση της σταθεράς G με το πείραμα του Henry Cavendish και με σύγχρονους τρόπους

torsion balance experiment of Henry CavendishΗ πειραματική περιστρεφόμενη ζυγαριά του Henry Cavendish που το 1797 ήταν ο πρώτος που μέτρησε πειραματικά την σταθερά βαρύτητας G.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΘΕΡΑΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ Ο Φυσικός Jens H. Gundlach του Πανεπιστημίου Washington, σε συνάντηση της APS (American Physical Society)  αναφέρθηκε σε μια μέτρηση υψηλής ακρίβειας που αναμενόταν για πολύ διάστημα, στην μέτρηση της ταθεράς G. Αν και η G είναι από τις θεμελιώδεις σε σπουδιαότητα σταθερά για την Φυσική και Αστρονομία, καθώς έχει εισαχθεί τον 17ο αιώνα από τον Νεύτωνα (Η βαρυτική δύναμη μεταξύ 2 μαζών είναι G φορές το γινόμενο των δύο μαζών και αντιστρόφως του τετραγώνου της απόστασης τους), ήταν σχετικά δύσκολο να μετρηθεί, οφειλομένη στην αδυναμία της βαρυτικής δύναμης.

Τώρα ένα group στο Πανεπιστήμιο Washington έχει μειώσει την αβεβαιότητα της τιμής της G σχεδόν κατά ένα παράγοντα του δέκα.. Η προκαταρκτική τους τιμή είναι G=6.67390 x 10-11 m3/kg/s2 με μιά αβεβαιότητα 0.0014%. Συνδυάζοντας την νέα τιμή με μετρήσεις φτιαγμένες με το δορυφόρο Lageos (που χρησιμοποιεί laser για να διατηρεί την τροχιά του με ακρίβεια χιλιοστού) επιτρέπει τον υπολογισμό της μάζας της Γης με μεγαλύτερη ακρίβεια: 5.97223 (+/- .00008) x 1024 kg. Παρομοίως η μάζα του Ήλιου γίνεται 1.98843 (+/- .00003) x 1030 kg.

the apparatusΗ συσκευή χρησιμοποιείται για την μέτρηση της G με μεγάλη ακρίβεια, από το τμήμα ερευνών του Πανεπιστημίου Washington στο Seattle.Η συσκευή, μεταξύ δύο εγκαρσίων ποδιών, μετρά την έλξη μεταξύ μια κρεμαστής πλάκας (κρυμμένης μέσα στον κύλινδρο) και αρκετών σφαιρών που περιστρέφονται γύρω από τον κύλινδρο.Η συσκευή αυτή όμως πρόλο που μοιάζει με την συσκευή του Cavendish πριν 2 αιώνες πριν, προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια γιατί με μηχανισμούς ανάδρασης κινεί τα δοκιμαστικά βάρη, κρατώντας όμως στο ελάχιστο την περιστροφική ταλάντωση.

Η τροχιά του δορυφόρου Lageos σε σχέση με την Γη, ελέγχεται χρησιμοποιώντας ανακλωμένη ακτίνα laser. Από την μέτρηση της βαρυτικής δύναμης μεταξύ δορυφόρου και του πλανήτη μας, και από την ανεξάρτητη μέτρηση της G, μπορεί κάποιος να μετρήσει την μάζα της Γης.
Lageos satellite

Home